Voorbereid op lawines tijdens off-piste met een lawinecursus

Bereid je goed voor op de wintersport, houden deskundigen ons voor. Immers, veiligheid gaat voor alles. Maar hoe doe je dat in een land waar het nauwelijks sneeuwt en de hoogste bergen heuveltjes zijn naast de machtige Alpen? Het Snow Safety Center biedt hiervoor pasklare oplossingen. Het is een Nederlands kenniscentrum op het gebied van lawines en veiligheid buiten de skipistes. Deze non-profitorganisatie werd in 2006 opgericht met hulp van de Nederlandse Ski Vereniging en wordt voor een groot deel gerund door vrijwilligers met een passie voor wintersport én veiligheid.

Ga jij wel eens off-piste?

Het Snow Safety Center richt zich op iedereen die graag buiten de piste bevindt, zoals skiërs, snowboarders, toerskiërs, splitboarders en sneeuwschoenwandelaars. Voor hen organiseert het centrum lawinecursussen op drie niveaus en een cursus hooggebergte. Eerst zijn er theorielessen in Nederland, daarna zijn er praktijkdagen in de Alpen, onder leiding van professionals. Ook wil het SSC mensen wijzen op het gevaar van lawines, door (meestal) gratis lezingen te geven door het hele land.

Lawine-oefeningen op het Pieperfest

Een bijzonder event is het jaarlijks terugkerende Pieperfest: een grote lawine-oefening aan het strand. In oktober 2014 werd het op het strand van Scheveningen werd gehouden. Het gebruik van techniek en praktijkoefeningen om de zoekvaardigheden op te poetsen. ‘Slachtoffers’ worden ingegraven in het zand, opgespoord en vervolgens ‘gered’ door anderen. Dit Pieperfest gaf het Snow Safety Center internationale status. Nergens anders in Europa wordt op zo’n grootschalige manier lawineredding geoefend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *