Snowboarden zorgt voor blessureleed onder tieners

Snowboarden wordt steeds populairder, zeker bij jongeren. Op een board van een besneeuwde piste afdalen is cool, maar niet ongevaarlijk. Meer dan de helft van de geblesseerde snowboarders (29.000 in totaal) is tussen de 10 en 19 jaar oud. In een persbericht (PDF) roept het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie ouders van tieners op om zich goed voor te bereiden op de wintersport.

Toename geblesseerde jongeren

Jaarlijks raken zo’n 90.000 wintersporters geblesseerd. Een deel ervan – ruim drieduizend – heeft spoedeisende hulp nodig. In de laatste paar jaar is het aantal wintersportblessures afgenomen. Toch is er onder jongeren juist een toename te zien.

Een goede voorbereiding voorkomt blessures

Sporttherapeut Rik Geus ging driemaal als fysiotherapeut mee naar de Olympische Winterspelen. Volgens hem kan een goede voorbereiding veel leed voorkomen. Een goede conditie is niet genoeg.

“Skiën of snowboarden is een activiteit die wezenlijk verschilt van hardlopen of fietsen. Je gebruikt en belast andere spieren en gewrichten’’

“Veel sportscholen bieden speciale sneeuw fit programma’s aan om de juiste spiergroepen te trainen.”

Stel je bindingen goed af en verken het gebied

Goed materiaal is belangrijk. Ski’s moeten goed passen en de bindingen dienen goed te worden afgesteld. Maak je een rare beweging, dan moet een ski kunnen losschieten.

Rik Geus raadt wintersporters aan zich te verdiepen in het gebied, omdat per regio de kwaliteit en stroefheid van de sneeuw verschilt. Lessen volgen in het gebied zelf is daarom ook belangrijk. Geus:

“De skileraar kan je meteen vertellen welk type sneeuw er ligt en wat de karakteristieken van het gebied zijn.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *