Mooiste Nationale Parken van West Amerika

national park verenigde staten

Ben jij van plan om een rondreis door West Amerika te maken? Dan mag een bezoek aan een nationaal park niet ontbreken. Hieronder is een overzicht te zien van de mooiste parken die aan de west-kust van de Verenigde Staten te vinden zijn. Denk hierbij aan de volgende parken: Alcatraz Island National Monument, Arches,National Park, Bryce, Canyon National Park, Canyonlands, National Park, Death, Valley National Park, Golden, Gate National Recreation Area, Grand Canyon National Park, Joshua, Tree National Park, Navajo, National Monument, Sequoia, & Kings Canyon National Park, Yosemite National Park en Zion, National Park.

Joshua Tree National Park

Het Nationaal park Joshua Tree ligt in het zuiden van Californië. Het park is zo’n 100 bij 50 kilometer groot. Het park wordt gekenmerkt door twee totaal verschillende woestijnlandschappen, de lage Coloradowoestijn in het zuidoosten (Hier groeien natuurlijke tuinen met onder andere Opuntia en struikgewassen) en de hoger gelegen, vochtigere en iets koelere Mojavewoestijn. Deze laatste is het gebied waar de Joshua Tree groeit waar de naam van het park vandaan komt. Naast de bossen waar men de Joshua Tree kan vinden heeft dit gebied ook een grote geologische waarde. De heuvels van massieve rots zijn meestal gebroken in losse stukken (boulders). Deze heuvels zijn een waar paradijs voor rotsklimmers. De vlaktes tussen de heuvels zijn schaars begroeid met Joshua Trees, samen met de boulders geven ze dit landschap een bijna buitenaards tintje. De Mojavewoestijn ligt op ongeveer 1000 meter boven zeeniveau, de Coloradowoestijn ligt veel lager, en is daardoor stukken warmer. Voor het in 1994 een nationaal park werd was het een nationaal monument.

joshua tree park amerika

Grand Canyon National Park

De Grand Canyon is een zeer breed en diep ravijn in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. In de loop van miljoenen jaren heeft het water van de Colorado rivier deze kloof in de bodem ingeslepen. Deze extreme erosie werd mogelijk doordat het gebied waarin de kloof ligt steeds verder omhoog rees. De Colorado rivier slijpt ongeveer 16 cm per 1000 jaar uit de canyonbodem. De canyon is ongeveer 435 kilometer lang en heeft een breedte die varieert tussen 15 en 29 kilometer.

Ondanks de grote breedte is de overkant van de Canyon vanaf vrijwel elk punt goed te zien. Dit komt door de extreem lage luchtvochtigheid in het woestijnachtige gebied waardoor de lichtabsorptie hier uitermate gering is. De wanden van de Grand Canyon zijn roodachtig gestreept. De verschillende lagen in de bodem komen hierdoor goed tot uitdrukking.

De eerste Europeaan die de canyon zag was de Spanjaard García López de Cárdenas die het gebied in 1540 verkende. Lang voor die tijd was het gebied reeds bewoond door Indianen, waarvan sommigen hun nederzettingen bouwden in de wanden van de Canyon. Momenteel leven nog steeds zo’n 500 indianen in de Grand Canyon.

Het Grand Canyon National Park was een van de eerste nationale parken in de Verenigde Staten. President Roosevelt was een groot voorvechter voor het behoud van het gebied en kwam er vele malen om er op poema’s te jagen en te genieten van het overweldigende uitzicht.

De Grand Canyon is een grote toeristische attractie, vooral op de bekende uitzichtpunten zoals de South Rim en de North Rim, maar er zijn ook bijzonder rustige plekken te vinden. De canyon is meer dan een 1600 meter diep. Het is mogelijk er in af te dalen maar dit vergt, vanwege de grote diepte en de enorme hitte, een goede conditie en een nog betere voorbereiding. Hoe lager men komt, des te hoger de temperatuur wordt. Sinds 21 maart 2007 kan ook de Grand Canyon Skywalk bezocht worden, een glazen brug die 1200 meter boven de begane grond hangt.

Vanuit de dichtbijgelegen stad Las Vegas kunnen helikoptervluchten door de Canyon worden gemaakt.

grand canyon national park

Golden Gate National Recreation Area

The Golden Gate National Recreation Area (GGNRA) is een van de grootste stedelijke sparken in de wereld. Het park werd gesticht in 1972 om de nationale parken in Amerika meer toegankelijk te maken voor stadspubliek. Het park beslaat 40.000 hectare ten noorden van de Golden Gate Bridge en trekt 16 mijoen bezoekers per jaar.

In het park vindt je verschillende historische en culturele bezienswaardigheden waaronder Alcatraz, Marin Headlands, Nike Missile Site, Fort Mason, Muir Woods National Monument, Fort Point National Historic Site, en the Presidio of San Francisco. These sites contain a variety of archeological sites, military forts and other historic structures which present a rich chronicle of two hundred years of history, including Native American culture, the Spanish Empire frontier, the Mexican Republic, evolution of American coastal fortifications, maritime history, 18th century and early 20th century agriculture, military history, California Gold Rush, Buffalo Soldiers, and the growth of urban San Francisco.

golden gate bridge park

Navajo National Monument

Dit nationale monument herbergt de resten van drie pueblo’s, die hier in de dertiende eeuw door Anasazi Indianen zijn gebouwd. De naam van dit nationale monument is dan ook enigszins misleidend, want deze pueblo’s hebben, behalve dat ze nu op Navajo grondgebied liggen, in feite niets met het Navajo volk van doen.

In het Visitor Center kunt u onder andere een permanente expositie van artefacten bekijken die archeologen in dit gebied hebben gevonden. Aan de hand van deze voorwerpen is geprobeerd het leven van deze prehistorische Indianen te reconstrueren.

monument valley

Yosemite National Park

Met vier miljoen bezoekers per jaar is Yosemite een van de drukst bezochte nationale parken van de VS, en met recht. Het park ligt in het Sierra Nevada berggebied dat zelfs door de allereerste Amerikanen als nationale schat werd aangemerkt vanwege zijn schoonheid. Al in 1864 werd het land opzij gezet voor de natuur, maar pas in 1890 verkreeg het de status van Nationaal Park, wat Yosemite niettemin één van de eerste Nationale Parken maakte.

Het park werd (en wordt nog steeds) gevormd over miljoenen jaren. Het begon 500 miljoen jaar geleden als oceaanbodem en werd langzaam maar zeker omhooggedrukt tot heuvelachtig gebied. Drie miljoen jaar geleden kwamen de gletsjers, die enorme druk uitoefenden op het landschap en zo de steile bergen creëerden.

Pas 10.000 jaar geleden smolt het laatste ijs in het park en vormde zo Lake Yosemite. Dit meer werd weer gevuld met afbrokkelend gesteente en andere sedimenten en vormde zo de ondergrond voor het huidige Yosemite.

In Yosemite zijn hoge bergen, diepe dalen, oeroude bossen, mooie weiden en grote watervallen te vinden. Daarnaast biedt het park zeer diverse flora en fauna, met enkele unieke plant- en diersoorten. Naast wolven, valken, herten, beren en eekhoorns zijn er de beroemde enorme Sequoia bomen, die tussen de 1000 en 3000 jaar oud zijn.

De meeste gebieden van het park zijn met de auto bereikbaar, maar het blijft uiteraard grotendeels wilde natuur. Er zijn vele wandelroutes, maar ook bergbeklimmers, vissers en skifanaten kunnen in Yosemite aan hun trekken komen. Kampeerplekken zijn overal in het park te vinden, meestal zonder electriciteit maar met basisvoorzieningen als toiletten en douches. De meeste van deze kampeerplekken zijn het gehele jaar geopend; reservering vooraf is echter nodig.

yosemite national park

Alcatraz Island National monument

Gedurende 29 jaar diende de eenzame rots midden in de baai van San Francisco als supergevangenis voor de ergste criminelen van Amerika. Alleen de dood bood een gegarandeerde ontsnapping. Nog steeds bezorgt de deprimerende omgeving bezoekers kippevel en koude rillingen.

Tussen 1934 en 1963 herbergde Alcatraz gangsters, ontvoerders en moordenaars, met reputaties als de wreedste, meest geharde en meest onverbeterlijke criminelen van Amerika. Met Alcatraz dreigde men veroordeelden in andere gevangenenissen, want hier kwamen alleen mensen terecht die elders de regels niet wilden volgen. Alcatraz onderwierp hen aan een regime dat erop gericht was hun opstandigheid te breken en hun onafhankelijke identiteiten te vermorzelen.

Er zijn verschillende ontsnappingspogingen gedaan, maar officieel is het nooit iemand gelukt om te ontsnappen. Er waren echter drie mannen, Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin, die op 11 juni 1962 ontsnapten in een opblaasbaar vlot gemaakt van aan elkaar gelijmde regenjassen. Frank Morris, de leider van de groep, had een bijzonder hoog IQ, en wellicht hebben ze het getij van de San Francisco Bay gebruikt om te ontsnappen. Enkele van hun spullen zijn terug gevonden op Angel Island, maar sommige gaan er van uit dat ze bij de Golden Gate Bridge aan land zijn gegaan en hun spullen via het getij naar Angel Island hebben laten drijven om de politie op een dwaalspoor te zetten. Van hen heeft niemand meer iets vernomen. Men is er van uit gegaan dat ze verdronken waren, maar dat is niet helemaal zeker.

Gevangenen Morris en de gebroeders Anglin, en de 33 anderen die hun leven waagden in 14 uitbreekpogingen, bewezen dat Alcatraz niet helemaal ontsnappingsveilig was. En kosteneffectief was de gevangenis evenmin. In de 336 cellen zaten gemiddeld 260 gevangenen; in totaal verbleven maar 1576 gevangenen in Alcatraz (vandaag de dag zitten er 89.000 in de federale gevangenissen).

bezoek alcatraz

Death Valley National Park

Death Valley is de op één na heetste plek op aarde en de droogste plek van Noord-Amerika. Het gebied is zo droog omdat er een aantal bergruggen ligt tussen de vallei en de Stille Oceaan. Wolken regenen leeg op deze bergruggen, waardoor er in Death Valley vrijwel nooit regen valt, minder dan 50 mm per jaar. Bovendien ligt het gebied zeer laag, in Death Valley bevindt zich het laagste punt van de Verenigde Staten. Dit laagste punt bestaat uit een zoutmeer, Badwater genoemd, en ligt 86 m onder de zeespiegel. De hoogste temperatuur die hier gemeten is, in Furnace Creek, een woestijndorp, bedroeg 56.7 °C, op 10 juli 1913. In normale zomers komen temperaturen tot 49 °C vaak voor.

Het dal kreeg zijn naam in 1849 tijdens de Gold rush. De naam werd gegeven door immigranten die de vallei wilden oversteken op weg naar het goud. Volgens het verhaal zou men proberen door de vallei te trekken met een grote groep om naar het goud te komen. Men raakte de weg kwijt en was bang dat men zou omkomen. Er werd besloten om in twee groepen verder te gaan. Eén groep zou daarbij geheel omgekomen zijn, de andere groep zou het gehaald hebben. Wanneer men de vallei uitliep, zou een vrouw zich hebben omgedraaid en hebben gezegd: “Goodbye, Death Valley”. Hier zou de vallei zijn naam aan te danken hebben.

death valley national park

Canyonlands National Park

Minder bekend dan zijn grote broer de Grand Canyon, maar volgens velen net zo mooi. De twee rivieren die het landschap hebben uitgeslepen, verdelen het in drie gedeelten: Island in the Sky, The Needles en The Maze. Alle mogelijkheden voor hiking, biking en whitewater rafting. Toegang tot het park op twee punten: 40 kilometer ten noordwesten van Moab en 80 kilometer ten noordwesten van Monticello. De bezoekerscentra’s zijn het hele jaar geopend.

Bryce Canyon National Park

Bryce Canyon is een klein nationaal park in het zuidwesten van Utah. Het is genoemd naar de mormoonse pionier Ebeneze Bryce. Het werd een nationaal park in 1924.

In het park vindt je duizenden pilaren en pilaartjes in rood gesteente, met een witte top alsof er een tentje op staat. Zonsopgang en zonsondergang zijn de beste momenten van de dag om hier te komen kijken. Een weg leidt langs de bekendste punten. Er zijn talloze wandelpaden. De ‘Bryce Canyon Lodge’, met 114 kamers, is geopend van mei tot oktober. Ook kampeerplaatsen zijn ruim aanwezig.

Dennenbomen, weides en bossen liggen aan de rand van het plateau op 2800 meter hoogte. In dit gebied adem je ’s werelds gezondste lucht in en heb je het mooiste uitzicht over 3 staten met soms wel 300 meter zicht.

bezoek bryce canyon

Arches National Park

Met meer dan 1500 door de natuur gevormde stenen bogen is dit de grootste verzameling ter wereld. Een weg in het park leidt langs de mooiste en bekendste punten zoals Balanced Rock, Skyline Arch, Double Arch and Fiery Furnace. Naar Delicate Arch moet u wandelen – ongeveer vijf kilometer heen en terug. De toegang tot het park ligt vijf mijl ten noorden van Moab.

Zion National Park

Het nationale park Zion werd in 1909 een Nationaal Monument, en in 1919 een Nationaal Park, in 1937 werd het park uitgebreid met Kolob. De naam Zion is afkomstig van de mormonen, een religie (vooral in Utah gevestigd) vergelijkbaar met de volgelingen van Jehova. ‘Zion’ is mormoons voor een plek van rust en veiligheid. Deze naam kreeg het van mormoonse pioniers in 1860. Ook de naam Kolob komt van die religie, het betekent: een plek dichtbij God.

Het park heeft 800 soorten planten, 75 soorten zoogdieren, 271 vogels, 32 reptielen en amfibieën en 8 soorten vis, voorbeelden hiervan zijn herten, hagedissen en bedreigde diersoorten zoals de Peregrine Valk, de Mexicaanse Spotuil, de Southwest Willow Flycatcher en de Slak van Zion, nergens anders op de wereld te vinden.

zion national park

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *