Vakantie Ameland

Ameland is het vierde Nederlandse Waddeneiland, gerekend vanuit het westen en behoort tot de provincie Friesland. In de vier dorpen die op het eiland te vinden zijn wordt dan ook Fries gesproken. Het dorp Ballum is de hoofdplaats van Ameland. Daarnaast kun je er de dorpen Nes, Hollum en Buren vinden. Het Waddeneiland is zeer geschikt voor vakantiegangers die er graag met de fiets op uit trekken. Het eiland heeft eindeloos veel fietsroutes, met een lengte van zo’n honderd kilometer, door de meest indrukwekkende natuurgebieden. Uiteraard is het eiland ook ideaal voor de echte strandliefhebbers.

aanbieding tui.nl

Tips Ameland

Verreweg het grootste deel van het eiland bestaat uit zandduinen. Je kunt je eindeloos vermaken langs de kuststrook, die maar liefst 27 kilometer lang is. Daarnaast kun je genieten van prachtige natuurgebieden, zoals het Oerd. Dit gebied is veenachtig en vormt een ideale omgeving voor talloze vogels. Voor vogelspotters is Ameland dan ook een uitstekende keuze. Ballum is het hoofddorp van het eiland, maar is met slechts zo’n 300 inwoners wel het kleinste dorp van het eiland. Hollum is het grootste dorp en heeft ongeveer duizend inwoners meer dan de hoofdplaats.

In het verleden waren er overigens nog twee dorpen op het eiland te vinden, namelijk Sier en Oerd. Echter, deze twee dorpen liggen nu onderwater. Ameland is in de maand november zeer populair onder toeristen die houden van kunst. Het hele eiland staat dan in het teken van kunst en cultuur, waarbij je op tientallen verschillende plaatsen keramiek, foto’s, schilderijen, beelden en installaties kunt bekijken. Heb je zin in een leuk uitstapje? Dan kun je de overtocht naar Holwerd maken en naar de jachthaven. Deze is te bezoeken tussen april en november.

sunweb aanbiedingen

Vakantie op Ameland

Natuurlijk is Ameland een uitstekende bestemming voor strand-, rust- en natuurliefhebbers, maar het is ook een goede keuze voor watersporters en liefhebbers van kunst en cultuur. Geniet van de sfeervolle terrasjes, de gastvrijheid in de kleine dorpjes, de uitgaansgelegenheden en natuurlijk de unieke vuurtoren van het eiland. Gezinnen met jonge kinderen, stelletjes, singles en ouderen; eigenlijk hoeft niemand zich te vervelen op dit eiland. Er is altijd iets te zien en te doen. Bij helder weer kun je zelfs het volgende waddeneiland, Schiermonnikoog, zien vanaf de kust. De Amelandse jachthaven, welke door Stichting Jachthaven het Leyegat beheerd wordt, is absoluut een bezoek waard. Deze haven is uitsluitend bij vloed bereikbaar voor grotere schepen.