Vakantie Egeïsche Kust

De Egeïsche Kust is grillig, bergachtig, vaak met steil uit zee oprijzende heuvels en bergen, afgewisseld met veel baaien en inhammen met vaak kleine (veelal kiezel)stranden. Daartussen zijn enkele kustvlakten en vaak verzande rivierdelta’s met badplaatsen. De bergen en heuvels zijn vooral in het noordelijk deel veelal met stekelig, laag struikgewas begroeid. Zuidelijker zijn naaldbomen. De vlakke dalen zijn gecultiveerd met katoen, aardappelen, tomaten, graan, olijfboomgaarden en in het zuidelijk deel ook met perzik en citrusboomgaarden. Centraal ligt de stadsagglomeratie Izmir meet meer dan 1 miljoen inwoners.

Het toerisme aan de kust heeft pas de laatste 10 jaar een vlucht genomen. Kleine, voorheen onbeduidende plaatsjes zoals Kusadasi, Bodrum, Gumbet en Marmaris zijn in enkele jaren uitgegroeid tot grote badplaatsen. Hierdoor zijn vrijwel alle accommodaties niet ouder dan een paar jaar. De bovengenoemde plaatsen zijn tevens de meest populaire plaatsen aan de Egeische Kust. Deze plaatsen worden door een vrij breed publiek bezocht. In het hoogseizoen komen er voornamelijk jongeren, dit in verband met de vele uitgaansmogelijkheden. Overigens geldt dit in mindere mate voor de overige, veelal kleine plaatsen aan deze kust, waar het toerisme minder ontwikkeld is en men meer voor de rust en natuur komt.

Toerisme Egeïsche Kust

De meeste plaatsen hebben een oorspronkelijk deel en zijn zich later op het toerisme gaan toeleggen. Een van de uitzonderingen hierop is Gumbet, dat geen oorspronkelijke bebouwing kent en uitsluitend wordt gevormd door hotels, appartementengebouwen en horeca en uitgaansgelegenheden. In Kusadasi zijn voornamelijk middelhoge hotels en appartementengebouwen, in tegenstelling tot de meeste overige plaatsen aan deze kust. In Bodrum en omgeving mag bijvoorbeeld niet hoger worden gebouwd dan twee etages.

Als toerist wordt men over het algemeen beleefd behandeld. In de kleinere plaatsen is de bevolking bijna altijd vriendelijk en staat men positief tegenover het toerisme. Het toerisme brengt hier een zekere vorm van welvaart met zich mee.In Kusadasi kan men echter wel op opdringerige wijze worden aangesproken. De stranden varieren sterk, van grind/ kiezel / keienstranden tot zandstranden met hard zand. De stranden zijn over het algemeen echter vrij klein en smal. De zeebodem loopt bij de meeste stranden vrij geleidelijk af. Officiele naturistenstranden zijn er niet, maar topless zonnen is in de regel toegestaan.

Uitgaan

Kusadasi, Marmaris en vooral Bodrum staan bekend om de vele uitgaansmogelijkheden. Er zijn diverse (openlucht)discotheken en veel (disco)bars, met in enkele uitsluitend Turkse (pop)muziek. In diverse gelegheden is er geregeld live muziek. De overige plaatsen kennen een beperkt en vrij rustig uitgaansleven. Casino s zijn vanaf 1998 verboden in heel Turkije. Het toeristische seizoen loopt vanaf april tot en met oktober, het hoogseizoen is in juli en augustus. In deze maanden is het zeer rustig en levendig met name in de grotere plaatsen. Van november tot en met maart is er voor toeristen vrijwel niets meer te beleven.

Eventuele excursies kunnen plaatsvinden naar bijvoorbeeld :

  • Izmir (o.a. winkels, bazaar en Fluweelburcht)
  • Pamukkale (kalksteenplateaus en warmwaterbronnen)
  • Efese (Grieks/Romeinse stad)
  • Diverse folkloristische dagtripjes (tapijtfabriek, Turkse dorpen)
  • Ruines van Pergamon en Troje
  • Cappadocie
  • Kaunos (modder en zwavelbaden)
  • Istanbul