Vakantie Turkije

Een vakantie Turkije is waanzinnig poplulair. Het land Turkije vormt de brug tussen Europa en Azië en het land is een weerspiegeling van deze twee werelden. Geniet van het tropische klimaat, de gastvrije bevolking en de unieke landschappen van het land. Boek een hotel aan de Turkse Rivièra en geniet van een all-inclusive verzorging. Turkije is een geschikt vakantieland voor jong en oud, jaarlijks komen dan ook veel gezinnen met jonge kinderen naar Turkije. De westelijke helft, met de steden Istanbul, Izmir en Antalya, is rijker, dichter bevolkt en gericht op Europa en de Middelandse zee. Het andere deel, vanaf Ankara naar het oosten, wordt gekenmerkt door ruige, weidse steppen en heeft duidelijk een Aziatische oorsprong. De meeste bezoekers komen naar het westelijke deel; aangetrokken door de mystiek van Istanbul en de langste en schoonste kustlijn van het Middellandse-Zeegebied. Oost-Turkije is een ander verhaal; meer iets voor de avonturier dan voor de strandliefhebber. Turkije is het land dat een brug vormt tussen Europa en Azië. Het grootste gedeelte van Turkije, 97%, ligt in Azië. De overige 3% ligt in Europa. De ontwikkeling van toeristische bestemmingen in Turkije heeft de laatste jaren een vogelvlucht genomen. Grote gebieden aan met name de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee zijn omgebouwd tot toeristische bestemmingen. De enorme toename in betaalbare, luxe resorts en toeristische faciliteiten hebben een niet te stuiten stroom van reizigers aangetrokken.

aanbieding tui.nl

Gastvrijheid

Wie voor het eerst in Turkije komt, wordt misschien wel het meest verrast door het uitstekende eten en drinken en de gastvrijheid van het Turkse volk. Tevens bieden overblijfselen uit het verleden het land een bijna overdadige rijkdom, met archeologische vindplaatsen die teruggaan tot de Steentijd en de Hittieten, via Griekse en Romeinse steden tot Byzantijnse, Seldsjoekse en Osmaanse monumenten. Dit alles vindt u terug in een afwisselend landschap met ongerepte bergmassieven, woestijnlandschappen, rivieren en meren. U kunt het deze zomer zelf ervaren, ontdek het veelzijdige Turkije! In het westen bij een Turkije vakantie, aan de Egeïsche Zee, vind je bekende badplaatsen als Izmir, Kusadasi, Bodrum en Marmaris. Hier vind je o.a. grillige kusten met tegen de achtergrond bergachtige gebieden bezaaid met olijfbomen. In het zuiden van Turkije ligt de Turkse Rivièra. Dit gebied is het toeristische hart van Turkije. Hier tref je, aan de Middellandse Zee, bekende badplaatsen als Antalya en Alanya.

Het westen en zuiden van Turkije vakantie lenen zich dan ook uitstekend voor een last-minute of een heerlijke zon, zee en strandvakantie. Niet zo verwonderlijk met meer dan 300 dagen zon per jaar! Maar een vakantie in Turkije heeft meer te bieden dan stranden alleen. In het noorden van Turkije ligt de Zwarte Zee. Dit hele gebied is het groenere gedeelte van Turkije met veel naaldbossen, bergen en natuurlijke havens die verspreidt liggen langs de kustlijn van de Zwarte Zee.

sunweb aanbiedingen

Het centrale gedeelte van het land heet Centraal Anatolië. Je vindt hier uitgestrekte steppegebieden, ravijnen en bergreeksen. De hoofdstad, die je zeker moet bezoeken tijdens een Turkije vakantie, is Ankara en vormt het hart van dit gebied. Het oosten bij een van de Turkije vakanties kan qua natuur als het meest diverse gedeelte van het land beschouwd worden. In deze regio word je blij verrast door majestueuze en besneeuwde bergtoppen, kratermeren, watervallen, wintersportgebieden en andere natuurwonderen die schilderachtige plaatjes opleveren.

All-inclusive in Turkije

Turkije staat bekend om zijn all-inclusive hotels en resorts. Het is een vrij simpel, maar prettige verzorging. Letterlijk alles zal voor jou worden geregeld. Het enige waar jij je zorgen over hoeft te maken is de reis ernaartoe. Het ontbijt, lunch, snacks, avondeten en de nachtelijke snacks zijn ingrepen in de boekingsprijs. Daarnaast zijn de drankjes ook inbegrepen, zelfs de drankjes uit de mini-bar. Sommige hotels beschikken zelfs over meerdere restaurants, daaruit kan elke avond opnieuw een keuze worden gemaakt.

De grotere resorts hebben zelfs uitstapjes en activiteiten meegenomen in de all-inclusive verzorging. Voor de kinderen zullen er dagelijks activiteiten worden georganiseerd en zij kunnen elke middag een ijsje halen, of zelfs drie. Reis je net buiten het hoogseizoen, dan kan er al voor enkele honderden euro’s per persoon genoten worden in één van de vijf sterren resorts. De meeste all-inclusive hotels zijn te vinden langs de Turkse Rivièra. Dan moet er gedacht worden aan steden als Kemer, Bodrum, Antalya en Side. Je zal landen op Antalya en met een busje door het hotel of de reisorganisatie worden opgehaald.

Klimaat Turkije

Turkije staat bekend als een land met droge hete zomers. Vooral de centrale en oostelijke gebieden zijn in de maanden juli en augustus met gemiddelde temperaturen van rond de 30 graden. Aan de westkust is het in deze periode gemiddeld 32 graden, en aan de zuidkust is het zelfs nog iets warmer, hier zijn temperaturen van 34 graden een normaal verschijnsel. De marmara, egeische en middelandse zeekust hebben het middellandse zeeklimaat. Zij genieten van hete zomers en zachte winters.In Marmara en het noordelijk Egeisch gebied loopt het badseizoen van juni tot september, in het zuidelijk Egeisch gebied en aan de middellandse zee loopt dit van april tot november.

Aan de Zwarte Zeekust is er de gematigde klimaat, waar de warme zomers en zachte winters overheersen, ook regent het hier veel. Het badseizoen loopt hier van juni tot september. In Centraal en Oostelijk Anatolie overheerst het steppenklimaat, hier zijn er hete droge zomers en soms wel extreme koude winters. De beste tijd om op vakantie te gaan ligt dus tussen de maanden mei en oktober. Het toeristenseizoen loopt in de kustgebieden van 1 april tot 31 oktober. In de maanden juli en augustus is het over het algemeen vaak te heet om midden op de dag bezienswaardigheden te bezichtigen.

Kleding in Turkije

Tijdens het verblijf bij de Marmara, Egeische en Middellandse Zeekusten wordt licht katoenen zomerkleding geadviseerd, ook voor in de avonduren, als het wat frisser wordt, is het handig om een vest achter de hand te hebben. Wordt er verbleven bij de Zwarte Zee, Centraal of Oostelijk Anatolie, dan wordt naast de gebruikelijke zomerkleding ook aangeraden warmere kleding mee te nemen voor de koele avonden en de hooggelegen bezienswaardigheden.

Gemakkelijke schoenen zijn nodig voor het bezoeken van het binnenland, ook voor archeologische en historische bezienswaardigheden is dit van toepassing. Gedurende de zomer worden zonnebrillen en zonnehoeden aangeraden. Dames worden geadviseerd sjaals mee te nemen ter bedekking van het hoofd bij een bezoek aan een moskee. Vanuit de bekendste badplaatsen zijn tijdens een Turkije vakantie bijzonder veel interessante bezienswaardigheden te bezoeken. Of je nu georganiseerd of individueel op excursie gaat, het vormt een prima afwisseling van een heerlijke strandvakantie. Naast gebruikelijke excursies als raften, jeepsafari’s en buikdansavonden zou je de mogelijkheid kunnen benutten om Turkije te bekijken zoals het daadwerkelijk is. De excursies die je door de binnenlanden van Turkije voeren, bieden een kijkje in de geschiedenis en cultuur van dit prachtige land.

Ontdek bijvoorbeeld de kalksteenterrassen van Pamukkale in de Turkse provincie Denizli. Door de ophoping van kalk- en calciumrijk water zijn bijzondere, witgekleurde terrassen ontstaan waar je ontspannen in kan baden. Of bezoek de streek Cappadocië en vergaap je aan het surrealistische landschap dat zich kenmerkt door haar grilligheid. Je vindt hier verschillende grotten waar woningen en zelfs kerken in zijn gebouwd. Niet voor niets is deze streek opgenomen op de Unesco lijst van werelderfgoederen.

Neem eens een middag de tijd om ten oosten van Antalya het Nilüfermeer en de Kurşunlu watervallen te bezoeken. Een prima dagtrip om de drukte van stad en strand enigszins achter je te laten en te genieten van een frisse duik in het meer. Na je verfrissende duik kun je heerlijk onder de schaduw van de bomen picknicken met op de achtergrond het geruis van de watervallen. En zo zijn er nog veel meer mooie en bijzondere bezienswaardigheden die je tijdens Turkije vakantie kunt bezoeken. Het uitpluizen van de omgeving van je strandbestemming is dan ook zeker de moeite waard!