Vakantie Cyprus

Het eiland Cyprus, gelegen in de Middellandse Zee, is een ideale vakantiebestemming voor zowel zonaanbidders als cultuurliefhebbers. Het eiland heeft een oppervlakte van ruim 9.000 vierkante kilometer en circa 1,2 miljoen inwoners. De hoofdstad van Cyprus is Nicosia, welke ligt aan de rivier Pedieos, en heeft ongeveer 300.000 vaste bewoners. Cyprus bestaat uit een Turks deel (noorden) en een Grieks deel (zuiden), waarbij door de hoofdstad Nicosia precies de grens loopt. Cyprus is het op twee na grootste eiland van de Middellandse Zee. Het eiland is rijkelijk gevuld met stranden en is daarom een geliefde bestemming bij liefhebbers van zon, zee en water. Het landschap op het eiland is zeer gevarieerd: boomgaarden met citrusvruchten, olijfbomen, bergen met dennenbossen en een aantal bijzonder fraaie stranden bepalen het landschap.

Bezienswaardigheden Cyprus

Tijdens je vakantie op Cyprus zijn er vele mogelijkheden voor een dagje uit. Cyprus kent namelijk een aantal zeer interessante bezienswaardigheden. Hieronder zullen we enkele van deze toeristische trekpleisters nader toelichten. De stad Paphos staat vanwege haar historische waarde op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Niet verwonderlijk, want hier kun je de meest fantastische archeologische bouwwerken en vondsten uit de oudheid bezichtigen. Een echte aanrader dus.

Cultuur Cyprus

Ook Choirokoitia, een plaats gedateerd uit 7000 voor Christus, staat op de Werelderfgoedlijst. De stad was vroeger een nederzetting, en kenmerken uit deze periode zijn door reconstructies opnieuw tot uiting gebracht. Liefhebbers van oude architectuur kunnen ook in deze historische stad hun hart ophalen!

Voor echte natuurliefhebbers mag een bezoek aan het Troödosgebergte tijdens de vakantie niet ontbreken. Terwijl je hier in de winter kunt skiën, leent deze plek zich uitstekend om ’s zomers te wandelen, fietsen en dergelijke. Het Kykkos Klooster is het beroemdste klooster van Cyprus en ligt op ruim 1100 meter hoogte. Dit klooster is zo’n 1000 jaar oud en is een bedevaartsplaats. De vele mozaïeken op de muren zijn prachtig en in het klooster huist ook een museum.

Cyprus verkennen met de auto

Aangezien een aantal mooie hotspots van het eiland relatief ver van elkaar vandaan liggen, is het huren van een auto op Cyprus een goede optie. De wegen op het eiland zijn relatief goed berijdbaar. De maximumsnelheid op de snelwegen van Cyprus bedraagt 100 kilometer per uur, en houd er rekening mee dat men gelijk als in Engeland aan de linkerkant van de weg rijdt. Voorts kan gemeld worden dat er sprake is van een duidelijke bewegwijzering, dus verdwalen op het eiland zal je niet snel overkomen. Ook is het mogelijk om een brommer of scooter te huren. Houd er rekening mee dat u wel in bezit moet zijn van een geldig bromfietscertificaat.

De rijke geschiedenis van Cyprus

De rijke geschiedenis van Cyprus wordt gevormd door de vele (buitenlandse) overheersers zoals de Perzen, Assyriërs, Feniciërs, Grieken, Romeinen, Ptolemaeërs en Turken. De Turkse heersschappij is nog altijd merkbaar op het in tweeën gedeelde eiland. Het noordelijke Turks-Cypriotische deel wordt slechts door de Turken als zodanig erkend. Het zuidelijke, Griek-Cypriotische, deel geniet internationale erkenning. De laatste jaren is het voor EU burgers makkelijker geworden om van noord naar zuid te reizen.

De liefhebber van historie zal met een Cyprus vakantie zeker mooie plekjes ontdekken. De meest interessante bezienswaardigheden zijn religieus van aard zoals de versierde en beschilderde kerkjes en klooster, maar ook de forten, kastelen, ruïines, oude stadsmuren en poorten geven een fraai beeld van de rijke historie.

De nationale parken, bossen en berggebieden bieden volop mogelijkheden om de natuur van één van de bosrijkste eilanden van de Middellandse Zee te ontdekken. In de gebieden vind je meestal prima routes of wandelpaden die je langs watervalletjes, historische bouwwerkjes, een rijke fauna en vele andere mooie stukken leiden.

Het schiereiland Akámas (regio Paphos)

Het meest ongerepte gebied wat je met een Cyprus vakantie bezoeken komt op het schiereiland Akámas in het uiterste noordwesten van het eiland zeker tot zijn recht. Wie dit ruige natuurgebied wil ontdekken moet over een auto met vierwielaandrijving beschikken om de stoffige wegen te bedwingen. Het landschap wordt bepaald door hellingen en heuvels vol pijn-, amandel en olijfbomen, velden met bloemen zoals anemonen, tulpen of goudsbloemen, steile ravijnen en “groene” bergen met de toppen van Tróodos op de achtergrond.

Onderweg komt de bezoeker langs dromerige bergdorpen, verlaten gehuchten en authentieke boerderijen. Tot de natuurlijke wonderen van het schiereiland horen de bijzonder mooie Avgás-kloof en de schitterende baai “Bad van Aphrodite”, waar volgens overlevering de godin Aphrodite baadde voordat ze haar jonge minnaar Akámas ontmoette.

Op het strand Lára Beach leggen de reuzenschildpadden hun eieren in het voorjaar. Daarnaast zijn er nog tal van ongerepte strandbaaien en grillige kustlijnen die uit de turkoois kleurige zee rijzen.

De mozaïeken van Pafos (regio Paphos)

Het opgravingsterrein in de buurt van de haven van Pafos behoort tot het stadsdeel Nea Pafos wat Nieuw Pafos betekent. De fraaie archeologische vondsten dateren uit de 3de en 4de eeuw n.Chr. De huizen van Dionysos, Theseus en Aion zijn restanten van Romeinse villa’s die schitterende mozaïekvloeren bevatten.

Deze goden hebben hier niet gewoond, maar de villa’s werden genoemd naar het thema van de mozaïeken die er gevonden zijn. Het huis van Dionysos bevat veel motieven betreffende wijn en feest en het huis van Theseus bevat een afbeelding van de Minotaurus en een labyrint. De mozaïeken zijn pas in 1962 bij toeval ontdekt toen een landbouwer ze met zijn ploeg vond.

De uitstekend bewaarde vloeren en hun mythologische afbeeldingen horen tot de mooiste van het Mediterraanse gebied. Ook degene die niet in de mozaïek kunst geïnteresseerd is zal verwonderd kijken naar de grote hoeveelheid gedetailleerde afbeeldingen van legendes en mythen.

Via verhoogde loopsteigers kun je een goede blik werpen op de 2000 jaar oude mozaïeken. Het is wel handig om een gids bij de ingang te kopen, omdat op het terrein slechts beperkt uitleg wordt gegeven via wandteksten. Mocht je dus een Cyprus vakantie willen boeken dan is Pafos zeker een aanrader!