Vakantie Gran Canaria

Als de temperatuur in Nederland drastisch daalt, genieten de mensen tijdens vakantie Gran Canaria nog van een heerlijk zonnetje. Het hele jaar door schijnt de zon op dit Canarische Eiland. Daarom is een Gran Canaria een geschikte vakantiebestemming voor het gehele jaar. Los van de mooiste zandstranden, kan je hier ook genieten van andere dingen. Wandel door de stad Las Palmes en koop de leukste cadeautjes voor de vrienden en familieleden thuis. Geniet van de immense natuur, er staat zelfs een vulkaan op het eiland. Helemaal geen zin in cultuur of de natuur? Ga dan lekker zwemmen in het aquapark of aan het zwembad in één van de luxe hotels.

aanbieding tui.nl

Geniet in luxe op Gran Canaria

Eigenlijk is een vakantie op Gran Canaria één grote verrassing! Het binnenland is buitengewoon, de landschappen zijn adembenemend en de stranden zijn prachtig. De temperaturen zijn altijd aangenaam en dat is natuurlijk erg belangrijk. Overnacht in een prachtig resort of ga voor een luxe hotel aan de kust.

Spanje op zijn best

Gran Canaria is Spanje op zijn best. De veelzijdigheid van het eiland is enorm prettig en verveelt nooit. De badplaatsen zijn altijd drukbezocht en daarom erg gezellig. Verschillende nationaliteiten kiezen jaarlijks voor een vakantie naar het mooie Gran Canaria. Tijdens een vakantie kan je moe worden van het liggen aan het strand, dan moet je erop uit gaan. Zo kan je bijvoorbeeld naar één van de steden of dorpen die het eiland rijk is. De bekende badplaatsen zijn altijd gezellig, maar wel erg toeristisch. De oude wijken zijn interessanter als je van cultuur houdt. Een andere leuke plaats is Casa de Colón, een bijzondere en levendige plaats op het eiland.

sunweb aanbiedingen

Natuur op Gran Canaria

Naast de prachtige steden en de rustige zandstranden kan je ook de natuur induiken. Het eiland staat bekend om zijn goudkleurige zandduinen, deze zijn te vinden in Dunas de Maspalomas. Er zijn ook genoeg kraters te vinden op het eiland, aangezien het eiland tot stand is gekomen door een vulkaanuitbarsting. Bekijk deze van dichtbij in Pico de Bandana. Wil je dolfijnen in het wild bekijken, stap dan op de boot. Er worden verschillende excursies georganiseerd, deze zijn in de badplaatsen te boeken.

Geschiedenis Gran Canaria

Geschiedenis, voor de een erg interessant en voor de ander een gruwel. Toch wil ik hier een poging doen om wat over de geschiedenis van het eiland te vertellen omdat als je er bent het misschien toch wel leuk is om er wat van af weten. Over het ontstaan van de eilandengroep is niet veel meer bekend dan wat gissingen. Het meest aannemelijke is dat door het grote aantal vulkanen de eilanden daaruit zijn ontstaan. Een goed voorbeeld daarvan zie je bijvoorbeeld op Lanzarote wat zo goed als helemaal zwart is door het lava gesteente. De vulkanen werken nog steeds maar erupties zoals we kort geleden gezien hebben van de Etna op Sicilië maak je toch niet mee. De laatste uitbarsting was in 1826 op Tenerife en daarna nog een kleine La Palma in 1971.

De vroegere bewoners van Gran Canaria

Wat wel bekend is, is dat er ongeveer 5000 jaar geleden voor het eerst mensen op de eilanden kwamen te leven. Deze mensen zouden later door de Spanjaarden Guanchen genoemd worden. Het vermoeden bestaat dat ze vanuit Noord-Afrika de oversteek gemaakt moeten hebben. Dit omdat ze nogal wat overeenkomsten vertoonden met de berberstammen die daar leven. Ze leefden van gewassen die de eilanden te bieden hadden en vingen soms wat vis. Het wonen gebeurden in uit de rotsen gehouwen holen. Veel van deze (te bezichtigen) holen vindt je nu nog in de omgeving van Galdar en tussen Telde en Ingenio. Wil je eens zien hoe de Guanchen leefden dan is het zeker de moeite waard om de holen (zie foto) te gaan bekijken. Zo rond het jaar 0 werden de eilanden aangedaan door Romeinse scheepslui die er een groot soort hond vonden waaraan ze de naam Perrae Presa Canario gaven. Hieraan dankt de eilandengroep dan ook de naam Canarische Eilanden en niet zoals vaak wordt gedacht aan ons Pietje die we ook wel kanarie noemen. Deze danken hun naam juist aan de eilanden.

Columbus

In de 14e eeuw toen schepen vanuit de Europese landen langs de Afrikaanse kust op zoek gingen naar slaven werden ook de Canarische eilanden aangedaan en kwamen er al snel veranderingen in het eeuwenoude levenspatroon van de oorspronkelijke bewoners. De ene verovering was nog niet achter de rug of de volgende diende zich al aan. Vanaf 1488 ongeveer kwamen de eilanden voorgoed in Spaanse handen. Dit is ook de periode geweest waarin Columbus Gran Canaria gebruikte om proviand in te slaan voordat hij begon met zijn reizen naar de “Nieuwe Wereld”. Het huis waar hij logeerde, het Casa de Colón in Las Palmas is nu een museum en te bezoeken.

Na een periode met veel rijkdom door de handel in suiker en wijn in de 17de en 18de eeuw ging het in het begin van de 19e eeuw ineens een stuk slechter met de economie en trokken veel eilandbewoners weg naar het vaste land van Spanje en naar Zuid-Amerika in de hoop daar werk te vinden. De opvolgende jaren tot halverwege de 20e eeuw bleef het behelpen met de economie totdat in de jaren ’60 het toerisme naar de eilanden op gang kwam. Hierdoor raakte alles in een stroomversnelling en sindsdien gaat het alleen maar beter met de eilanden en is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten geworden.