Wintersport met Kinderen tips

wintersport kids

Tips voor de wintersport met kinderen: Gezond in de sneeuw. Grote kans dat je kleintje een skivakantie blakend en blozend doorkomt, maar blijf opletten want een kinderlichaampje kan moeite hebben met kou, droogte en hoogte.

aanbieding tui.nl

Hoog in de bergen
(Kleine) kinderen zijn niét vatbaarder voor hoogteziekte dan volwassenen. Het verschil is wel dat kleintjes moeilijker kunnen aangeven wat hen mankeert. Dus wees alert!

Acute hoogteziekte kan beginnen bij 2500 meter (maar dat hoeft niet) en dan vooral als je snel stijgt. Acute hoogteziekte is de ‘hanteerbare vorm’. De symptomen zijn onder meer hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en overgeven. Er moet dan ca. 3 dagen rust worden gehouden en heel veel gedronken (wel 3 liter water per dag). Als je terug gaat naar beneden gaan de symptomen over. De levensbedreigende vormen van hoogteziekte, hersenoedeem en longoedeem, komen voor (maar meestal niet) vanaf een hoogte van 3500 meter. De symptomen zijn heftig en levensbedreigend. Zie hiervoor www.hoogteziekte.info. Ga dan meteen terug naar beneden en schakel een dokter in.

sunweb aanbiedingen

Droogte en temperatuurverschillen
Voor iedereen die met een baby of klein kind de bergen ingaat geldt: laat je kind veel drinken. De berglucht is erg droog.

In de bergen heb je meer kans op temperatuurverschillen. Kleed je kind daarom goed aan en werk met ‘laagjes’. Zorg voor meerdere dunne kledingstukken die je over elkaar heen kunt trekken als dat nodig is. Bescherm het hoofdje tegen zon en kou en smeer het huidje –ook ‘s winters- goed in tegen de zon.

Extra sneeuwtips:

  • Zet de kleintjes de eerste paar keren alleen op de ski’s als het niet koud en winderig is. Dat gepriegel met die binders in de kou terwijl ze nog niet weten hoe leuk skiën eigenlijk is, kan hen snel gaan tegenstaan.
  • Handschoenen mogen nooit uit, ook niet als het heel warm is. Ze beschermen de handjes tegen de scherpe kanten van de skies.
  • Ga nooit skiën met een baby of peuter op je rug. Door jouw snelheid krijgt het kind het veel te koud en je kunt niet alleen zelf op je kind vallen, maar andere, minder ervaren skiërs kunnen tegen jou en je kind opskiën.
  • Smeer kinderen heel goed in tegen de zon, ook als het ’s ochtends bewolkt is. Neem nek oren mee met insmeren. Neem een hoge beschermfactor en koop speciale zonnebrandcrème voor de wintersport. Vanwege de kou zijn sommige normale zonnebrandcrèmes ongeschikt (daar kan te veel vocht inzitten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *