Vliegveld Dortmund Informatie

airport dortmund

Dortmund Airport is een vrij overzichtelijke luchthaven ten oosten van Dortmund en het Duitse Ruhrgebied. Jaarlijks maken zo’n twee miljoen reizigers van gebruik van de luchthaven. De luchthaven heeft een zeer moderne terminal. Deze telt drie verdiepingen. De aankomsthal is op level 0. De vertrekhal ligt op level 1. Op level 2 vind je de Gallery en het bezoekersterras.

aanbieding tui.nl

Vliegtijden vanuit Nederland en maatschappijen

Vanaf Schiphol vlieg je in 30 minuten naar de luchthaven van Dortmund. Door deze geringe afstand wordt er maar sporadisch gevlogen op Dortmund vanuit Nederland. Het is wel een populaire luchthaven voor Nederlanders die langere buitenlands vluchten hebben geboekt. De luchthaven wordt voornamelijk gebruikt door low budget maatschappijen zoals Wizz Air, Eurowings en Ryanair.

Reistijd naar het centrum van Dortmund

De luchthaven ligt op zo’n 13 kilometer van het centrum van Dortmund. Het centrum bereik je in ongeveer 20 minuten via de snelweg B1 (Westfalendamm).

sunweb aanbiedingen

Openbaar vervoer Dortmund

Er zijn diverse bus en treinverbindingen van en naar de luchthaven. Ook vanuit Nederland kun je onder andere met de trein vanuit Venlo, Arnhem en Enschede naar treinstation Holzwickede, dat ten zuiden van de luchthaven ligt. Hier vandaan kan je tussen 5.00 en 21.00 uure, iedere 15-20 minuten met de Airport Shuttle naar de luchthaven. De rit duurt slechts 6 minuten en kost voor volwassenen 3 Euro. Kinderen van 6 tot 14 jaar betalen 2 Euro. Daaronder reizen zij gratis.

Taxi Vliegveld Dortmund

Het aanbod van taxis is ruim voldoende. Wil je met de taxi van van de luchthaven naar het centrum van Dortmund, ben 30 Euro kwijt. In de nachtelijke uren ligt de prijs wat hoger. Je vindt de taxistandplaats direct bij de aankomsthal. Een taxi vooraf boeken is ook mogelijk via TaxiTender of Taxi2Airport.

Autoverhuur Airport Dortmund

Op de luchthaven zijn verschillende autoverhuurbedrijven vertegenwoordigd. De balies vind je in de terminal van de luchthaven in de aankomsthal op niveau 0. De auto’s staan geparkeerd in de parkeergarage P1 die zich eveneens op niveau 0 bevindt. De auto’s moeten hier ook weer worden ingeleverd. De parkeerplaatsen van de verschillende verhuurbedrijven zijn overzichtelijk genummerd. Mocht je je huurauto buiten de openingstijden van de balie terugbrengen, kan je de sleutel in het daarvoor bestemde postvak bij de taxistandplaats deponeren.

Parkeren Vliegveld Dortmund

De luchthaven van Dortmund telt vier parkeergarages (P1, P2, P4, P5) en drie parkeerterreinen (P3, P6, P7). P1 is een ondergrondse garage en ligt vlak bij de terminal. De andere garages liggen bovengronds. Hou er wel rekening mee dat de maximale inrijhoogte 2 meter is. De terminal is vanaf P4, P5 en P6 bereikbaar met buslijn 490. Hiervoor betaal je € 2,00 per persoon. Kinderen tot 6 jaar kunnen gratis reizen.

Een parkeerkaartje moet binnen 15 minuten in gebruik worden genomen. Het is dan ook verstandig om je kaartje bij de automaten bij de parkeerplaatsen te kopen. Voor P1, P2 en P6 kun je een parkeerplek online reserveren. Dit is zeker handig als je voor langere tijd wilt parkeren. Online reserveren is namelijk veel goedkoper. Wil je echt dicht bij de ingang parkeren, boek dan Priority Parking. De kosten hiervoor bedragen € 39 per dag.

Direct voor de vertrekhal ligt de Kiss & Fly Zone. Hier kunnen passagiers worden afgezet en opgehaald. Als de chauffeur niet uitstapt en de auto niet parkeert, is het gratis. Anders betaal je 2 euro per 15 minuten. Je mag maximaal 30 minuten gebruik maken van de Kiss & Fly Zone.

Parkeerplaatsen voor minder validen zijn beschikbaar in P1 en P2. Als je een gehandicaptenparkeerkaart hebt, kun je hier gratis gebruik van maken.

Restaurants Dortmund Vliegveld

Er zijn diverse eet en drinkgelegenheden op de luchthaven aanwezig. Op level 2 ligt ook het bezoekers terras. Hier kun je vertrekkende en aankomende vliegtuigen aanschouwen. Bij goed weer kun je ook op het terras van het restaurant ‘Bella Vista’ van een hapje en drankje genieten.

Taxfree shopping

Op de luchthaven zijn diverse winkels waar je voor je vlucht inkopen kan doen. Deze vind je op alle drie de verdiepingen van de terminal. Met een geldige boardingpass kun je shoppen bij Heinemann Duty Free-shop.

Overige info Dortmund

  • Voor mindervalide reizigers zijn er verschillende voorzieningen. In het geval dat je de hulp van personeel nodig hebt, is het handig om dit vooraf kenbaar te maken. Dan staat men voor je klaar bij aankomst. Zo zijn er bijvoorbeeld rolstoelplaatsen tijdens de vlucht, rolstoel-trappen en diverse faciliteiten voor doven en slechtzienden.
  • Op de luchthaven is er gratis WiFi. Je kunt het vinden onder de naam DOKOM21.
  • Hotels zijn niet aanwezig op de luchthaven zelf. Heb je een vroege vlucht, dan kan je in de buurt van de luchthaven bij bijvoorbeeld hotel IBIS een kamer boeken.
  • Het is niet mogelijk om bagage te stallen op de luchthaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *