Veilig liften tips

tips liften

De laatste jaren zie je steeds minder lifters langs de weg en dat is vooral omdat er andere manieren zijn die net zo goedkoop je naar je bestemming kunnen brengen. Ook weet je natuurlijk nooit bij wie je in de auto stapt en kun je zomaar een hele vreemde snuiter tegenkomen. Als je er dan toch voor kiest om te gaan liften, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Zo zorg je ervoor dat je veilig kunt liften en zo zonder problemen op je bestemming aankomt.

aanbieding tui.nl

Tip 1: Blijf vooral lachen

Er is vast wel een keer iemand geweest die je gezegd heeft dat je beter niet kunt liften omdat het gevaarlijk kan zijn. Als je het op de juiste manier doet, is er niets aan de hand en kun je zelfs hele bijzondere mensen ontmoeten tijdens je trip. Het belangrijkste wat je tijdens het liften moet doen, is natuurlijk lachen. Door te lachen zullen mensen eerder geneigd zijn te stoppen, omdat dat een idee van vertrouwen kan geven. Verplaats je eens in een chauffeur, een leuke lachende reiziger krijgt veel eerder een lift dan iemand die niet bepaald vrolijk kijkt.

Tip 2: Kartonnen borden en een stift

Een echte must voor een lifter is natuurlijk het kartonnen bord met de plaats waar je naartoe wilt. Zorg dat je een paar stukken karton bij je hebt en een stift, zodat je duidelijk de plaats op kunt schrijven. Schrijf groot en duidelijk zodat je niet te dicht aan de weg hoeft te staan en mensen toch kunnen zien naar welke plaats je hoopt heen te gaan. Zo garandeer je je eigen veiligheid en schep je toch veel duidelijkheid voor eventuele bestuurders.

sunweb aanbiedingen

Tip 3: Lift langs de snelweg

Neem daarnaast ook wat sneller genoegen met een plaats die je dichter bij de plaats van bestemming brengt. Veel mensen zullen je al een stukje op weg kunnen helpen en accepteer hun aanbod ook al is het maar een half uur verderop. De beste plek om te liften is toch langs de snelweg. Natuurlijk is het onveilig als je gewoon op de vluchtstrook gaat staan en dat is niet de bedoeling. Ga altijd bij een benzinestation of wegrestaurant staan en zorg dat je zichtbaar bent, maar wel op een veilige plaats staat.

Tip 4: Wees vriendelijk en praat met mensen

Als je bij een benzinestation of wegrestaurant staat, ga dan vooral praten met mensen die op de parkeerplaats staan of bij het tanken. Val ze niet lastig, maar praat gewoon even met ze. Op die manier weten ze ook dat je vriendelijk bent en dat schept weer vertrouwen. De kans van slagen is dan weer groter. Mocht je een lift krijgen, zorg dan dat je niet in een stad afgezet wordt. Liften vanuit een stad is namelijk erg moeilijk. Dit omdat de meeste mensen in de stad maar een klein stukje hoeven te rijden. Kijk dus altijd vlak voordat je in een stad komt of er een benzinestation is waar je afgezet kan worden.

Tip 5: Vertrouw op je gevoel

Het belangrijkste tijdens het liften is vooral dat je op je gevoel moet vertrouwen. Als je een chauffeur tegenkomt waarvan je gevoel zegt vreemd of doe maar niet, dan kun je het ook beter niet doen. Gewoon om zeker te zijn. Voor hetzelfde geld is het prima, maar voorkomen is beter dan genezen. Je kunt dan beter zeggen, nee bedankt en wachten op de volgende lift, want maak je geen zorgen die komt er echt wel. Je kunt beter op zo’n moment aan je eigen veiligheid denken en gewoon afwachten.

Tip 6: Ga gezellig samen liften  

Wanneer je van plan bent te gaan liften, doe dit dan niet alleen. Samen ben je altijd sterker en daarnaast is het ook veel gezelliger. Als je onderweg in de auto even je ogen dicht wilt doen, dan kan de een even slapen en de ander met de bestuurder praten. Dit kun je om beurten doen en zo allebei even wat extra slaap pakken. Zorg ook dat je netjes en verzorgd op reis gaat. Mensen zullen eerder een lifter meenemen die niet stinkt of eruit ziet als een zwerver.

Tip 7: Check wat het juiste gebaar is

Mocht je door Europa liften, dan is de manier om aan te geven dat je wilt liften je duim opsteken. Let op dat dit niet voor alle landen in de wereld hetzelfde geldt. In een aantal landen is een duim omhoog steken namelijk beledigend. Check dit dus even voor je gaat liften.    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *