Treinreizen in Italie

Van kunstliefhebbers tot lekkerbekken en van zonaanbidders tot actievelingen, Italië is een van de meest veelzijdige landen om te bezoeken tijdens een vakantie. Je kunt op veel manieren door Italië reizen. Met de trein zie je Italië eens van een heel andere kant. Het is één van de beste manieren om jezelf te verplaatsen in Italië. De afstanden in het land zijn net te lang om even met de auto te doen, en te kort om het vliegtuig te nemen.

aanbieding tui.nl

[button link=”https://vakantiedealer.nl/ns-italie” type=”big” newwindow=”yes”] NS international [/button]

Weinig alternatieven

Ben je sowieso aangewezen op het openbaar vervoer? Dan heb je eigenlijk maar weinig alternatieven. De bus is een goed alternatief. Het is bovendien iets goedkoper dan treinreizen in Italië.
Toch kan de bus niet tippen aan de snelheid en het comfort van reizen met de trein, om nog maar te zwijgen van het uitzicht. Zeker als je gaat rondtrekken in Italië, dan is de trein een uitkomst.

sunweb aanbiedingen

Nadelen van de trein

Het grote nadeel van de trein is dat deze je niet voor de deur afzet. Met de bus kun je vaak dichter bij je bestemming komen, maar als je de trein en de bus combineert, is dat probleem verholpen.
De Italiaanse steden kunnen soms compleet vast staan. Fileleed is ook daar geen onbekende, zeker rond de grote steden zoals Rome en Milaan zijn files aan de orde van de dag.
Tijdens de spits kan de trein echter ook behoorlijk druk zijn. Het is dan lastig om een zitplaats te vinden. Ik zou daarom aanbevelen om in Italië buiten de spits te reizen met de trein.
Een ticket is in de trein overigens vaak nog op te schalen naar eerste klasse (Primo), mocht er in de wagons voor de tweede klasse (Secundo) geen plaats meer zijn.

Hoe werkt treinreizen in Italië

Voor je gaat treinreizen in Italië, is het goed om te weten hoe het werkt. Je hebt verschillende treinverbindingen; Eurostar, Intercity en de nieuwere Intercity Plus, en nog Diretto en Interregionali.

Verschillende treindiensten

De belangrijkste trein in Italië is de Eurostar (ES) of Treni Eurostar Italia. Deze vervoert je snel en zonder veel tussenstops tussen de grote steden in Italië. Voor de Eurostar moet je vooraf een plaats reserveren.
De Intercity en Intercity Plus zijn relatief snelle treinen die door heel Italië tussen de grotere steden rijden. Deze treindiensten stoppen vaker dan de Eurostar. De Intercity kent eerste en tweede klasse wagons, net zoals bij ons.

Vooraf reserveren bij Intercity Plus

Voor het reizen met de Intercity Plus moet je vooraf een kaartje kopen. Je hebt dan wel een zitplaatsreservering en je bent dus gegarandeerd van een zitplaats.
De Diretto en Interregionali zijn de stoptreinen, waarbij de Interregionali de snellere is van de twee. Deze diensten zijn betaalbaarder en kennen een betrouwbare dienstregeling. Een zitplaats bemachtigen kan op sommige trajecten echter een uitdaging zijn, zeker tijdens de spits en tijdens vakanties.

Dienstregeling van treinen in Italië

Wanneer je met de trein in Italië reist, is het handig om te weten hoe de dienstregeling verloopt met betrekking tot jouw bestemming. Op elk station in Italië worden de dienstregelingen weergegeven in de kleuren wit en geel of oranje.

Dienstregeling duidelijk aangegeven

Op de borden kun je vinden hoe laat welke treinen vertrekken en de route die ze afleggen. Je vindt bovendien een overzicht van de tussenstations en de tijden waarop ze op de betreffende stops zullen aankomen of vertrekken.
Controleer ook altijd of er een bijzondere dienstregeling geldt, zoals een weekenddienstregeling of dienstregeling tijdens vakanties en op feestdagen.

Treinkaartje kopen in Italië

Voor het kopen van een ticket voor treinreizen in Italië, kun je naar een loket op het station gaan. Houd de tijd en de bestemming van de trein die je wil nemen bij de hand, net als het aantal tickets die je nodig hebt.
Als je kunt kiezen tussen eerste en tweede klasse, dan moet je dit ook aangeven. Als een station een kaartautomaat heeft, dan kun je deze uiteraard ook gebruiken. Hier een kaartje kopen is vaak sneller dan aan een loket.

Vooraf treinkaartje kopen

Weet je vooraf precies wat je reisschema is, dan zijn treintickets ook te koop via je reisbureau. Je hoeft dan niet in het Italiaans een kaartje te kopen, maar betaalt vaak wel extra servicekosten.
Ook online kun je tegenwoordig tickets kopen. Op de website van Trenitalia kun je vooraf reserveren, en je vindt hier ook de dienstregelingen, vergelijkbaar met de website van de NS. Koop je een ticket voor de tweede klasse, houd er dan rekening mee dat je geen zitplaats reserveert. Je hebt dus geen garantie dat je kunt zitten.

Instappen

Stap je de trein in? Vergeet niet om vooraf gekochte tickets af te drukken en vooraf goed te controleren. Let op of de datum en de tijd van het eerste gebruik van je ticket juist zijn.
Daarmee voorkom je forse boetes. Heb je een vrije zitplaats gevonden? Vergeet niet om te vragen of de plaats occupato of libero is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *