Tips voor een vakantie Sicilie

vakantie sicilie tips

Wat is er allemaal te zien en te doen op Sicilië? Het Italiaanse eiland Sicilië heeft een vrolijke en een donkere kant. Laten we beginnen met het positieve. De mensen die op dit kleurrijke eiland wonen hebben een sterke familiecultuur. De familie woont samen in een huis en eet elke avond samen traditionele Siciliaanse gerechten zoals pasta gevuld met gefrituurde sardientjes, pijnboompitten, druiven en rozijnen. Sicilië heeft echter ook een donkere kant, want het eiland staat bekend om zijn maffia families die elk jaar een miljardenomzet draaien. Wie een bezoek brengt aan Sicilië moet vooral genieten van al het moois dat er te zien is, maar ook zijn ogen niet sluiten voor de donkere kanten van het eiland. Het is namelijk ook een van de armste plekken van Italië met een gemiddeld werkloosheidscijfer van 20%.

aanbieding tui.nl

Een korte geschiedenis van Sicilië

De geschiedenis van Sicilië gaat terug tot de oudheid, de eerste bewoners waren de oude Grieken. De Grieken stichtten veel steden in deze streek, waaronder Akragas, de bekendste. De stad werd eens “de stad waarvan de bewoners bouwen voor de eeuwigheid maar leven alsof er geen morgen is”. Inderdaad hebben de inwoners van Akragas tempels gebouwd die de tand des tijds grotendeels hebben doorstaan.

Wat is er allemaal te zien en te doen op Sicilië?

Laten we ondanks alles vooral kijken naar de mooie kanten van dit eiland, gelegen in de Middellandse Zee ten zuidwesten van Calabrië.  Het Siciliaanse landschap is indrukwekkend met de imposante Etna als absoluut hoogtepunt. Voor wie de tijd heeft, is de Etna zeker een bezoek waard. Ga je niet klimmen, dan toch om de lavastromen te zien.

sunweb aanbiedingen

Vallei van de Tempels en de opmerkelijk goed bewaarde Tempel van Concordia
De Vallei van de Tempels is een andere must-see in Sicilië. Hier vind je de ruïnes van de Griekse stad Agrigento en het Teatro Massimo.  Hoewel de tempels niet meer compleet zijn, laten sommige bouwwerken nog goed zien wat hun functie was. Zo is de Tempel van Concordia opmerkelijk goed bewaard gebleven. Het  werd in 430 v. Chr. gebouwd als eerbetoon aan de Griekse goden. Bovendien vind je aan de westkant van de vallei de Tempio di Zeus Olimpico. Deze werd gebouwd voor de Griekse oppergod Zeus. In de hoogtijdagen van Akgragas was deze tempel voor Zeus waarschijnlijk meer dan dertig meter hoog.

Uitzicht vanaf de Tempel van Hercules

Hoewel veel van de tempel verloren is gegaan, kun je nog steeds tussen de overblijfselen van de zuilen door lopen. Vanaf de Tempel van Hercules heb je een prachtig uitzicht over de andere tempels, maar van de Tempel van Jupiter is weinig meer over.

Vulkaan Etna

De Etna staat bekend om haar unieke landschap van twee kanten. De zuidkant is bedekt met lavagesteente en de noordkant heeft weelderige groene begroeiing. Veel toeristen bezoeken de vulkaan om het uitzicht op de Middellandse Zee te zien. De laatste uitbarsting vond plaats in februari 2022, waarbij as tot 10 kilometer de lucht in spoot.

tips vakantie sicilie

Massimo Theater

Ben je dol op theater en/of opera? Dan is een bezoek aan het Massimo Theater een heel goed idee. En dit geldt helemaal als je ooit het derde deel van The Godfather gezien hebt. Het Teatro Massimo is een van de grootste operagebouwen van Europa en nog steeds een van de mooiste ter wereld.  Het mag zich ook de grootste opera van Italië noemen. Er zijn veel Engelssprekende rondleidingen van ongeveer 25 euro beschikbaar, die via de website geboekt kunnen worden. De prijs is 8 euro.

Pergusa

Italië heeft veel verbazingwekkende toeristische bestemmingen en de Siciliaanse stad Pergusa is er een van. Voor de autoliefhebber is het het beste circuit ter wereld en een van de beste racecircuits ter wereld. Het is een zeer goed onderhouden circuit en de races zijn vaak erg leuk om naar te kijken.

Races

Het Autodrome di Pergusa is een modern circuit dat goed onderhouden wordt. In de jaren ’90 onderging het bijvoorbeeld een grote renovatie om plaats te bieden aan de Formule 3000. Dit hield open races in op een goedkopere manier dan de Formule 1. Voor veel racers was het een opstapje naar hun droomplek in de Formule 1. Bovendien bood het vernieuwde circuit in 1997 voldoende ruimte voor het Ferrari Festival. Het evenement wordt jaarlijks in een andere stad georganiseerd, en in 1997 was het de beurt aan Pergusa.  Alles stond er in het teken van Ferrari en in die tijd stonden er sportwagens op bijna elke straathoek. OP slechts 20 minuten rijden van het Autodrome di Pergusa ligt overigens het dorp Enna. Het ligt op een berg en heeft een authentieke sfeer. Alleen al de route naar Enna is de moeite waard.

Deze plekken op Sicilië mag je ook niet missen

Sicilië is een groot eiland dat in twee delen wordt gesplitst door de Straat van Messina. Het eiland Sicilië is het grootste deel en het is verdeeld in verschillende regio’s. Messina is de hoofdstad van Sicilië en het is een zeer grote stad met een bevolking van meer dan 1,5 miljoen mensen. Palermo is de op een na grootste stad van Sicilië en er wonen meer dan 1 miljoen mensen. Noto is de kleinste stad van Sicilië en heeft een bevolking van meer dan 100.000 mensen. Messina en Palermo zijn ongeveer even groot, waarbij Palermo wat meer voorsteden en stadjes heeft, maar Messina is het dichtst bevolkt. De grootste stad van Sicilië is Ragusa met een bevolking van meer dan 300.000 mensen. Deze is veel kleiner dan Palermo, maar het is wel een prachtige stad met een rijke geschiedenis.

Palermo

Palermo is een prachtige stad vol geschiedenis en cultuur. Je kunt er het Teatro Massimo bezoeken, de kathedraal, het Teatro Politeama Garibaldi, en nog veel meer. Er zijn ontzettend veel dingen te doen in Palermo, dus je kunt gemakkelijk iets vinden dat je bevalt. Wandel bijvoorbeeld door de stad en proef het smakelijke straatvoedsel. Dit is een must om te proberen als je Palermo bezoekt. Je kunt er de hele dag van eten. ’s Avonds kun je een plaatselijk restaurant uitproberen. Palermo is vol met bars en restaurants en je kunt er een plaatselijke Palermitaanse specialiteit uitproberen, zoals panelle.

Messina

Messina is een belangrijke stad op het Italiaanse vasteland en is een toegangspoort voor toeristen om naar veel verschillende plaatsen te reizen. Ze ligt aan de Straat van Messina, een smal kanaal dat de Ionische en de Tyrreense zee met elkaar verbindt. Dit maakt het verkeer van schepen en waterverkeer mogelijk. Als je de haven bezoekt, zie je een veerdienst die de haven verbindt met het Italiaanse vasteland en Sicilië.

De indrukwekkende kathedraal van Messina

De kathedraal van Messina heeft een uniek ontwerp en een indrukwekkend uitzicht over de stad. Het uitzicht over de stad, en de omgeving, vanaf de klokkentoren is voortreffelijk. Je kunt de toren beklimmen en fantastische uitzichten over de stad en de omgeving krijgen. De kathedraal werd gebouwd in gotische stijl, met fundamenten die dateren uit de tijd van de kruistochten. Het interieur is versierd met gotische en renaissance schilderingen. Dit is een mooie plaats om een foto te maken met de stad op de achtergrond. De haven van Messina ligt aan de westkant van de stad. Het heeft een goed uitzicht en is heel geschikt om de stad van te bereiken. In feite kun je van hieruit de veerboot naar de stad nemen, en dan per trein of bus verder reizen.

Syracuse

Syracuse ligt op de berg Alveria. Het is de kleinste stad in de provincie Syracuse. Er wonen ongeveer 24.000 inwoners. Syracuse was de hoofdstad van Syracuse sinds de 4e eeuw v. Chr. In deze periode werd de oude Griekse dichter, Homerus, geboren. Er zijn veel archeologische sites en musea in Syracuse. Ze geven je een inzicht in de oude stad en de geschiedenis van Sicilië.

Palazzo Nicolaci di Villadorata

Het Palazzo Nicolaci di Villadorata is het belangrijkste museum in Syracuse. Het ligt in het centrum van de stad. Je kunt er verschillende verzamelingen Siciliaanse en Italiaanse schilderijen bekijken. In het Palazzo Nicolaci di Villadorata kun je ook de kathedraal van Noto zien. Deze kathedraal is de oudste kerk van Syracuse. Ze werd gebouwd in de 15de eeuw. Het is een van de mooiste kerken in de provincie Syracuse. Dat komt door de stijl van het gebouw. In de kathedraal van Noto kun je een maquette vinden over de aardbeving die Sicilië in 1693 trof. De aardbeving verwoestte de koepel van de kathedraal. Hij is inmiddels gerestaureerd. Een andere bezienswaardigheid van Syracuse is het Palazzo Nicolaci di Villadorata. Dit paleis werd in de 19de eeuw gebouwd. Het ligt aan de Via Corradi Nicolaci. Hier vind je veel schilderijen van kunstenaars uit de 19de eeuw. Het bloemenfestival in Syracuse vindt plaats in mei. Het is een kleurrijk festival dat zich in de straten afspeelt. Alle straten zijn versierd met bloemen. Bij dit bloemenfestival vind je ook veel kunstwerken die van bloemen gemaakt zijn.

Maffia op Sicilie

Sicilië is het meest zuidelijke deel van Italië, het meest westelijke deel van Europa en het meest oostelijke deel van de Middellandse Zee. Het is een van de grootste eilanden in de Middellandse Zee. De hoofdstad van het eiland is Palermo en het heeft een bevolking van ongeveer 670.000 mensen Tientallen jaren geleden kreeg de maffia op Sicilië voet aan de grond. Dit is zijn criminele organisaties die geweld niet schuwen. Een van de redenen voor de macht van de maffia op dit eiland is de armoede van het eiland.  De Siciliaanse maffia is beroemd om haar wreedheid en geweld. Ze wordt vaak de maffia genoemd vanwege haar sterke invloed op het eiland.

Werkloosheid op Sicilie

Sicilië is een prachtig eiland met een rijke cultuur, maar de bewoners leven er in armoede. De meerderheid van de bevolking is werkloos en de regering heeft moeite de lokale bevolking werk te verschaffen. Het grootste deel van de bevolking woont in de drie grote steden. De regering zou moeten proberen de werkgelegenheid te vergroten door het toerisme te ontwikkelen en de infrastructuur van de streek te verbeteren. De Siciliaanse taal is uniek en kent vele dialecten en accenten. Sommige mensen spreken heel goed Engels omdat ze enige tijd in het Verenigd Koninkrijk hebben doorgebracht. Het grootste deel van de bevolking is rooms-katholiek. Dit komt tot uiting in hun gewoonten en tradities. Ze vieren christelijke feestdagen en zijn erg vriendelijk en gastvrij.

Hoeveel inwoners heeft Sicilië?

Sicilië is het grootste eiland van de Middellandse Zee en telt in totaal 5 miljoen inwoners. Verreweg het grootste deel van de bevolking woont in een van de drie grote provincies van Sicilië. Dit zijn Palermo met ongeveer 700.000 inwoners, Catania met een inwoneraantal van 340.000 en respectievelijk 235.000 en 125.000 inwoners tellende inwoners Messina en Syraceuse. De bevolking van Sicilië heeft door de rijke geschiedenis een bijzondere achtergrond. Een deel van de inwoners stamt waarschijnlijk af van de Grieken, Romeinen of Arabieren die de regio ooit veroverden. Ook de Byzantijnen, Noormannen en Spanjaarden hebben er enige tijd gewoond. 

Slechte sociaal-economische omstandigheden

De meeste inwoners in de steden hebben het niet gemakkelijk. Maar liefst 55 procent van de Sicilicanen is of werkloos of zwaar onderbetaald. Ook de vele immigranten die naar Sicilië komen leven in armoede. Zij zijn veelal afkomstig uit Afrika en China. Geloof speelt in Siciliaanse  gezinnen een belangrijke rol. Vanwege de armoede wonen veel jonge inwoners van Sicilië wonen daardoor nog bij hun ouders thuis. Gemiddeld 97 procent van de bevolking is er Rooms-Katholiek. Zodoende worden christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerst er uitgebreid gevierd. Bovendien zijn er in het gemiddelde huishouden dikwijls kruizen en portretten van de Paus te vinden. 

Waar wordt de armoede door veroorzaakt?

De armoede van de jonge inwoners van Sicilië wordt niet veroorzaakt door een slechte opleiding. Sterker nog, een groot deel heeft een prima opleiding gevolgd. Er is simpelweg geen werk voor hen beschikbaar. Een deel van hen probeert geld te verdienen met het toerisme. Daardoor spreken steeds meer inwoners goed Engels. Over het algemeen spreken de inwoners van Sicilië redelijk goed Engels. Zo worden de menukaarten in de restaurants in zowel het Italiaans als Engels opgesteld. Ook de audiogidsen bij bezienswaardigheden zijn vaak in het Engels beschikbaar. Hou er wel rekening mee dat inwoners van kleine dorpjes vaak geen Engels beheersen, en alleen Italiaans en/of het Siciliaanse dialect beheersen. Het is dan ook altijd handig om een beetje Italiaans te kunnen of om een woordenboekje mee te nemen.

sicilie maffia

Waar wonen de meeste mensen?
Sicilië is een populaire toeristische bestemming. Beroemd zijn de vier grote steden van Sicilië; Palermo, Catania, Messina en Syracuse. Sicilianen staan bekend om hun gastvrijheid en hun passie voor het leven.  Veel Sicilianen leven echter in armoede door hun ligging in de armste regio van Italië. Het zijn vaak immigranten uit andere landen, zoals Afrika, China, Spanje en Portugal. De bevolking is rooms-katholiek, en er worden het hele jaar door veel festivals gevierd. Sicilianen spreken ook redelijk Engels. Zo worden menu’s in restaurants zowel in het Italiaans als in het Engels geschreven. Ook audiogidsen bij bezienswaardigheden zijn vaak in het Engels beschikbaar. Houd er rekening mee dat bewoners van kleine dorpjes vaak geen Engels spreken, en alleen Italiaans en/of het Siciliaanse dialect. Het is daarom altijd handig om een beetje Italiaans te kennen of een woordenboek mee te nemen.

Welke talen worden er op Sicilië gesproken?

Er wordt op het eiland veel Siciliaans dialect gesproken. Op Sicilië heet dit dialect Sicilianu en heeft het een uniek accent. Dit dialect onderscheidt zich duidelijk van het Italiaans.  Indertijd was Italiaans de officiële taal van Sicilië, maar Sicilianu wordt nog steeds gesproken op het platteland. Het wordt ook gebruikt in scholen en onderwijsinstellingen. Het dialect lijkt erg op het Arabisch. Het dialect wordt langzaam vervangen door het Italiaans. Engels wordt op scholen onderwezen en zo hebben veel jongeren een groot voordeel in de communicatie met toeristen. In de kleine dorpjes is dat echter een ander verhaal. In de drukke steden redden toeristen zich meestal prima in het Engels, maar in kleine dorpjes is het een ander verhaal. Het dialect van Sicilië is vrij moeilijk te verstaan, zelfs voor wie het Italiaans beheerst. Daarom is het handig om thuis een paar zinnen te oefenen.

Vervoer op Sicilië

Sicilië is 230 kilometer lang en 170 kilometer breed. Door zijn omvang is het onmogelijk het eiland in een dag te verkennen. Met autohuur op Sicilië is het echter mogelijk om in een dag aanzienlijke afstanden af te leggen.  Het beste is om vlak voor je vakantie online een huurauto te reserveren. Dan staat de auto klaar op het vliegveld, zodat je meteen aan je reis kunt beginnen. Houd er rekening mee dat je op sommige plaatsen moet betalen om te parkeren. Deze plekken zijn te herkennen aan een blauwe streep. In de meeste bars worden parkeerkaartjes verkocht.

Chaotisch rijgedrag

Het rijgedrag op Sicilië is niet te vergelijken met dat in Nederland. Het verkeer is vaak chaotisch en automobilisten gedragen zich vaak roekeloos. Het is daarom niet onverstandig een goede verzekering af te sluiten, mocht je bij een ongeluk betrokken raken. Voor reizigers zonder auto zijn er taxi’s, bussen en treinen beschikbaar. Een taxi op Sicilië is echter een stuk duurder dan de bus. In feite hanteren taxi’s met een meter een vrij hoog starttarief. Het is het beste om vooraf met de chauffeur een prijs af te spreken. Zo voorkom je dat je als toerist te veel betaalt. In grote steden als Taormina en Palermo is dit probleem minder ernstig, omdat in deze plaatsen meestal vaste prijzen worden gehanteerd.

Tips om te reizen op Sicilië

Als je met de auto reist, kun je de auto het beste van tevoren reserveren. Je vindt de beste plaats om dit te doen op Sicilië. Als je met de auto reist, maak je dan geen zorgen over je rijgedrag. Het wegverkeer in Sicilië is vaak chaotisch. Het is daarom niet onverstandig een goede verzekering af te sluiten, mocht je bij een ongeluk betrokken raken. Voor reizigers zonder auto zijn er bussen en treinen beschikbaar. Een taxi op Sicilië is echter een stuk duurder dan de bus. Taxi’s met een meter hanteren een vrij hoog starttarief. Het is het beste om vooraf met de chauffeur een prijs af te spreken. Zo voorkom je dat je als toerist te veel betaalt. In grote steden als Taormina en Palermo is dit probleem minder ernstig, omdat in deze plaatsen meestal vaste prijzen worden gehanteerd.

Bus

In de meeste steden kun je een bus nemen. In kleinere steden als Ragusa, Catania en Messina is de bus ook de enige mogelijkheid om te reizen. Houd er rekening mee dat de dienstregeling niet altijd juist is. Voor de actuele dienstregeling kun je het beste naar een toeristenbureau gaan.

Wat is de meest veilige vorm van vervoer?

Sicilië is een geweldige toeristische bestemming die veel te bieden heeft. Als je echter de stad Palermo bezoekt, wees je dan bewust van het feit dat het niet aan te bevelen is dat vrouwen ’s avonds rondlopen. Dit is een stad waar gewelddadige criminaliteit aan de orde van de dag is en veel vrouwen zijn het slachtoffer van aanrandingen geworden. Een taxi is een veilig alternatief. Alleen reizen is in veel wijken van Palermo niet aan te raden, want vrouwen reizen vaak in groepen.

Trein op Sicilie

Het treinverkeer op Sicilië heeft helaas geen goede reputatie. In feite rijden de treinen alleen efficiënt voor korte trajecten. Voor langere reizen kun je beter de bus gebruiken. De buslijnen zijn eigendom van verschillende maatschappijen, die verschillende reizen tussen steden verzorgen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk tussen steden als Palermo en Catania te reizen. De bussen rijden ook prima binnen de steden. Kaartjes voor de stadsbus zijn te koop bij o.a. tabakswinkels en kiosken. Houd er rekening mee dat de dienstregeling niet altijd juist is. Voor de actuele dienstregeling kun je het beste naar een toeristenbureau gaan.

Wat heeft de Siciliaanse keuken te bieden?

De Siciliaanse keuken is over de hele wereld geliefd, en niet voor niets. De gevarieerde ingrediënten en gerechten zijn het resultaat van het rijke verleden van het eiland. Sicilië heeft een zeer oude eetcultuur die sterk beïnvloed werd door de Griekse, Spaanse en Arabische overheersers. Zo brachten de Grieken bijvoorbeeld een grote verscheidenheid aan heerlijke wijnen naar Zuid-Italië. Een populaire wijn uit het westen van Sicilië is bijvoorbeeld de portachtige Marsala. De Spanjaarden brachten op hun beurt tomaten, maïs en chocolade, terwijl de Arabieren onder meer specerijen en suiker op Sicilië introduceerden. Dankzij de Arabieren zijn Sicilianen inderdaad echte zoetekauwen geworden. Zo vinden ze bijvoorbeeld “Canneloni” heerlijk. Dit is een opgerold koekje gevuld met zoete ricotta.

Welke traditionele maaltijden moet je echt proeven?

De trotse bewoners van Sicilië laten je graag proeven van hun traditionele maaltijden.  Probeer bijvoorbeeld de verschillende soorten pasta van dit culinaire eiland, zoals Trinacrie. Trinacrie is een smaakvolle pasta die behalve uit tarwe ook bestaat uit tomaat, basicilum, inktvisinkt en rode bieten. Het zijn niet alleen de ingrediënten die deze pastasoort uniek maken. In feite heeft het een driehoekige vorm die het symbool van Sicilië moet voorstellen! Pasta’s zijn zeker niet het enige dat de keuken van Sicilië te bieden heeft. Ze is ook rijk aan groenten, vis en vlees. Dankzij het gunstige klimaat van het eiland kunnen groenten en fruit er goed groeien.

Grootste fruitproducent van Italië

Wist je dat Sicilië dankzij de mediterrane zon zelfs de grootste fruitproducent van Italië is? Er groeien bijvoorbeeld heerlijke bloedsinaasappels en Indische vijgen. Het fruit heeft een zoetere smaak dan in Nederland. Groenten zoals aubergine, artisjokken en tomaten gedijen er ook goed. Een populair gerecht vol gebakken groenten is, bijvoorbeeld, “La Caponata”. Aan de kust eet de plaatselijke bevolking graag vis, zoals sardines, zwaardvis en tonijn. In het binnenland geniet men vaker van vleesgerechten, zoals varkensvlees of gegrild lamsvlees.

fruit op sicilie

Trinacria pasta

Sicilianen zijn trotse mensen. Hun keuken is over de hele wereld geliefd, en niet voor niets. De rijke geschiedenis van het eiland heeft zijn eetcultuur gevormd. Dat is te zien aan de verschillende soorten pasta’s die je er vindt. Trinacria pasta is een typisch Siciliaanse pasta die een driehoekige vorm heeft. Deze symboliseert Sicilië en zijn unieke smaak. Andere gerechten die typisch zijn voor Sicilianen zijn de Caponata, een typisch Siciliaans gefrituurd groentegerecht, en de Pasta con le sarde, een heerlijke Siciliaanse pasta op basis van sardines.

Welke groenten en fruit worden er verbouwd?

Dankzij de mediterrane zon kunnen Sicilianen een grote verscheidenheid aan groenten en fruit verbouwen. Enkele daarvan zijn aubergine, artisjokken, tomaten en Indische vijgen. Dit is niet de enige reden waarom Sicilianen trotse mensen zijn. Hun keuken kent een grote verscheidenheid aan gerechten en ingrediënten. Het is bijvoorbeeld niet alleen de pasta die uniek is. Ook de verscheidenheid aan groenten en de grote verscheidenheid aan ingrediënten zijn uniek. Enkele voorbeelden zijn de Caponata, een typisch Siciliaans gefrituurd groentegerecht, en de Pasta con le sarde, een heerlijke Siciliaanse pasta op basis van sardines. Sicilianen zijn ook trotse mensen en daarom laten ze je graag proeven van hun traditionele maaltijden. De mensen van Sicilië zijn ook erg gastvrij en gastvrij. Ze zijn altijd bereid hun unieke gerechten met je te delen.

Hoe veilig is Sicilië?

Sicilië en de maffia zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De maffia-organisatie Costa Nostra is er al tientallen jaren actief. Niet voor niets koos de Amerikaanse regisseur Francis Ford Coppola het Siciliaanse dorp Savoca voor de opnamen van ‘The Godfather’ in 1971. Als toerist heb je echter weinig te vrezen van de maffia. Voor deze criminele organisatie is er weinig te winnen bij reizigers. Tijdens je verblijf op Sicilië loop je meer risico om slachtoffer te worden van zakkenrollers of dieven. Zoals in elk ander belangrijk vakantiegebied moet je goed op je waardevolle spullen letten. Laat desnoods een som geld en je paspoort in een kluis in je hotelkamer achter.

Wees alert bij mensenmassa’s

Wees bovendien alert in grote mensenmassa’s, want op zulke momenten zijn zakkenrollers het actiefst. De kans om op Sicilië slachtoffer van de maffia te worden is onmetelijk veel kleiner dan bij een verkeersongeval betrokken te raken. Dit komt door het chaotische verkeer en het gevaarlijke rijgedrag van de Sicilianen. Als je je over het eiland wilt verplaatsen kun je het beste een taxi nemen.  Wees je ook bewust van het feit dat er niet overal trottoirs zijn. Automobilisten stoppen meestal niet voor voetgangers. Maar over het algemeen is Sicilië een veilige bestemming waar je zorgeloze vakanties kunt doorbrengen. Probeer wel afgelegen plaatsen zo veel mogelijk te vermijden. Een bezoek aan de wijk Lo Zen in Palermo, bij een badplaats die Mondello heet, is bijvoorbeeld niet aan te bevelen. In deze armoedige wijk doen zich regelmatig gewelddadige incidenten voor. De meeste vrouwen lopen ’s avonds niet alleen door steden als Palermo. Omwille van hun veiligheid nemen ze liever hun man of vriend mee. Dit betekent niet dat Sicilië onveiliger is dan Europese steden. Alleen ronddwalen in een gebied dat je niet kent is bijna elke grote stad af te raden.

Gezondheidszorg op Sicilie

Italië is een veilig land om te bezoeken. Als je echter in gevaar bent, bel dan de politie op ‘113’. Als je dringende medische hulp nodig hebt bel je ‘112’ voor de militaire politie en daarna de ‘pronto soccorso’. Je verzekeringsmaatschappij zal je kunnen vertellen wat je in geval van nood moet doen. Om te voorkomen dat je ziek wordt, moet je water uit flessen drinken. Het kraanwater in Sicilië is niet erg veilig, dus kun je het beste water in flessen kopen. Het enige nadeel is dat het water niet erg lekker smaakt. De meeste plaatselijke bewoners en toeristen geven er dus de voorkeur aan flessenwater te kopen.

Heb je een visum nodig voor Sicilië?

Sicilië is een populaire bestemming voor veel toeristen. Als je besluit Sicilië te bezoeken, zorg dan dat je de visumvereisten voor deze populaire toeristische bestemming kent. Sicilië hoort bij Italië, dat lid is van de Europese Unie. Zodoende heb je geen visum nodig wanneer je het eiland bezoekt. Neem wel altijd een geldig legitimatiebewijs mee om Italië binnen te komen. Een paspoort of identiteitsbewijs moet nog minstens zes maanden geldig zijn.

We wensen je een fantastische vakantie op Sicilië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *