Tips voor een vakantie Rhodos

vakantie tips rhodos

Rhodos is een prachtig Grieks eiland in de Egeïsche Zee. Voor cultuur, geschiedenis én mooi weer ben je hier helemaal op de juiste plek. Je kunt er zowel van het strand als van historische bezienswaardigheden genieten. Daarnaast zijn er tal van wandelmogelijkheden op dit eiland, zowel door het binnenland of langs de kust. Wat is er allemaal te zien en te doen op Rhodos? We vertellen het je graag in dit artikel!

aanbieding tui.nl

Rhodos: zeer populaire Griekse vakantiebestemming

Rhodos is een van de populairste vakantiebestemmingen in Griekenland. Er wonen ongeveer 125.000 mensen, en in de zomer genieten duizenden toeristen er van een welverdiende vakantie. Dit eiland behoort tot een van de meest bezochte bestemmingen in de wereld, met talrijke populaire attracties. De hoofdstad van het eiland is Rhodos. Het is tegelijkertijd de grootste stad van het eiland en staat bekend om zijn historische schatten. Waarschijnlijk denk je meteen aan de Oudheid, maar het herbergt ook Middeleeuwse pareltjes.

Zon, zee, strand en cultuur

Rhodos heeft een rijke cultuur en vormt het thuis van allerlei authentieke dorpjes en stadjes. Tegelijkertijd vind je er tientallen hotels en resorts voor de vele toeristen. Veel van de hotels zijn gebouwd in de buurt van grote badplaatsen. Ben je op zoek naar zon, zee en strand? Kies dan een accommodatie in of vlakbij de grote badplaatsen. Er zijn daar veel tavernes en restaurants die gerechten uit de Griekse keuken serveren. Eet smakelijk!

sunweb aanbiedingen

Hoe lang is het vliegen naar Rhodos?

Vanuit Schiphol is het ongeveer 3 uur en 45 minuten vliegen naar Rhodos. Alleen al het vooruitzicht van zon, zee en strand is geweldig. Daar heb je de vliegtijd dan ook graag voor over. Maar Rhodos heeft gelukkig nog veel meer te bieden. Zo vind je in het centrum en vlak daarbuiten schitterende ruïnes uit de Oudheid en de Middeleeuwen. Overal op het eiland liggen diverse opgravingen. Wij raden aan om een gids in te schakelen die je tijdens een excursie alle mooie plekken van Rhodos laat zien.

Welke bezienswaardigheden vind je op Rhodos?

Een bezoek aan Rhodos is niet compleet zonder een excursie naar een ruïne uit het Oude Griekenland. De Akropolis van Lindos is wat dat betreft zeer de moeite waard. Het is een van de best bewaarde antieke plaatsen in Griekenland waar nog tal van overblijfselen uit de Griekse Oudheid te vinden zijn. Sterker nog: het een van de oudste sites van het land en dateert van minstens 3500 jaar geleden. De Akropolis van Lindos werd door de Phoeniciërs gebouwd. Later namen de Grieken het onderhoud en gebruik over.

Tip: ga zo vroeg mogelijk naar de Akropolis van Lindos
Een bezoek aan de Akropolis van Lindos is een belangrijk onderdeel van een bezoek aan het eiland Rhodos. De meeste toeristen bezoeken het pas aan het einde van de dag, maar dat is qua drukte geen goed idee.  We raden aan om er zo vroeg mogelijk heen te gaan om grote drukte te vermijden.

Waan je in het paradijs in de Rhodos Vlindervallei

De Vlindervallei is een van de populairste attracties op het eiland Rhodos en dat is niet zonder reden. Het ligt aan de zuidwestkust van het eiland, op de weg naar Kastelorizo. Tijdens de maanden juni tot augustus fladderen de vlinders overal rond. Een schitterend gezicht. In de vallei staan veel soorten bomen met bijzondere hars die de vlinders aantrekt. De vallei is elke dag open vanaf 08.00 uur. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk komen om grote drukte te vermijden. Je moet wel een toegangsticket kopen om binnen te komen. Behalve toegang tot de vallei krijg je met je toegangskaart ook toegang tot het biologiemuseum, te vinden bij de ingang van de vallei.

Uniek ecosysteem

In het museum over de Rhodos Vlindervallei krijg je meer informatie over het unieke ecosysteem van dit unieke stukje natuur. Combineer een bezoek aan de Vlindervallei eventueel met de oude dorpjes er omheen. Rond deze prachtige vallei liggen drie boerendorpjes, namelijk Pastida, Martisa en Damatria. De dorpjes staan bekend om hun gastvrije bewoners die je steevast uitnodigen om hun dorp te komen bekijken. En als klap op de vuurpijl vind je er een aantal traditionele tavernes, waar je kunt genieten van heerlijk Grieks eten. Maar het is ook mogelijk een kijkje te nemen in het leven van de dorpsbewoners op Rhodos. Kortom: je verveelt je er geen moment!

Duik in de geschiedenis op Kamiros

Op Rhodos bevindt zich een zeer bekende ruïne uit de oudheid: Kamiros. Er zijn veel van zulke ruïnes in de wereld, maar deze plek is toch wel een van de meest indrukwekkende. Kamiros is een geweldige plaats om de overblijfselen van de oude stad te bezoeken en te bewonderen. Het is niet moeilijk je voor te stellen hoe de stad er in een ver verleden uitzag. De overblijfselen van de oude stad zijn nog steeds zichtbaar en ze zijn te zien vanaf de straten en vanaf de pleinen. Er zijn ook veel toeristen die Kamiros bezoeken, om vervolgens huiswaarts te keren met een onvergetelijke ervaring.

De Zeven Bronnen Rhodos

De Zeven Bronnen is een schitterend gebied op Rhodos die je zeker niet mag missen. We raden zeker aan om een wandeling door het natuurreservaat te maken. De zeven bronnen liggen in een soort kloof, die vlakbij de badplaats Kolymbia te vinden is. De zeven bronnen zijn zelfs in de hete zomermaanden een bron van koel water. Natuurlijk mag je niet van deze bron drinken.  Een verfrissend drankje is verkrijgbaar in een restaurant vlakbij de bronnen.

Wat is er te doen in Rhodos stad?

Rhodos Stad is gebouwd op een heuvel en is omringd door stadsmuren. Bovenop de heuvel geniet je van een schitterend uitzicht. Ben je uitgekeken? Dan raden we aan om een wandeling te maken door de oude stad. Wandel langs de oude stadsmuren en door kleine steegjes die honderden jaren oud zijn. Voor even waan je je in het verleden. Rhodos leent zich uitstekend voor een urenlange wandeling, bijvoorbeeld met je geliefde. Geniet van de zonsondergang en vier de liefde! Maar de stad heeft ook een geweldig nachtleven. Er bevinden zich verschillende discotheken op het eiland waar je kunt dansen tot in de kleine uurtjes. Het is de ideale bestemming voor feestvierders, maar ook voor koppels.

Ontelbaar veel witte huisjes

Op het eiland vind je een groot aantal witte huisjes. Ze zijn gewoon niet te missen en geven Rhodos een unieke uitstraling. De witte huizen die verspreid staan over het centrum van de stad zijn gerestaureerd. Ze werden door de plaatselijke bevolking in de achttiende eeuw gebouwd en staan op wat restauraties na nog fier overeind. De huizen hebben een witte kleur om ze te onderscheiden van de blauwe huizen in de rest van de stad.

Wandel door de smalle straatjes en ervaar het echte Rhodos

De mooie witte huisjes van Rhodos zijn met elkaar verbonden door smalle straatjes. Dit zorgt voor een authentiek gevoel. Het ziet er schilderachtig uit. Vergeet dus niet om je camera mee te nemen om de huisjes en straatjes van Rhodos vast te leggen. De smalle straatjes worden ook gebruikt als de voornaamste vorm van vervoer. Sommige mensen gebruiken ezels of muilezels om zich door de stad te verplaatsen en dat ziet er bijzonder uit.

‘De Acropolis van Archangelos’

Archangelos is een klein dorp ten noordoosten van Rhodos ligt. Het dorp dateert uit de zevende eeuw na Christus en is dus al eeuwenoud. Archangelos was ooit een aantrekkelijke plek voor piraten die graag de bezittingen van de lokale bevolking stalen. Het dorp werd dan ook regelmatig aangevallen en schakelde al snel de hulp in van ridders voor bescherming. In de zeventiende eeuw bouwden de ridders een kasteel om het dorp te beschermen. Er zijn nu nog maar een paar overblijfselen van het kasteel over.  Hoewel je het kasteel zelf niet mag betreden, is het wel de moeite waard om er vanaf een afstandje naar te kijken. De plaatselijke bevolking maakt graag een grapje en noemt het kasteel ‘de Acropolis van Archangelos’

Inwoners en talen op Rhodos

De stad Rhodos is de hoofdstad van het eiland. De bevolking bestaat overwegend uit Grieks orthodoxe christenen. Er zijn ook een aantal moslims, vooral Turken, Albanezen en Bulgaren. De bevolking van het eiland bestaat ook uit Griekse en Franse en Engelse immigranten.  Zij spreken allemaal verschillende talen. Wist je dat de wereld maar liefst 6900 verschillende talen kent? Het Grieks is een van de oudste. Deze taal heeft haar wortels in de oudheid en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld. Grieks is ontzettend oud, maar desondanks een levende taal die zich blijft ontwikkelen. 

Verschillende dialecten

Het Grieks is lid van de Europese taalfamilie, maar vooral het schrift lijkt er helemaal niet op. Dit komt doordat de taal zich niet ontwikkelde door invloeden van buitenaf. Er is wel gezegd dat het Grieks een taal is die zich nog steeds aan het ontwikkelen is. Er zijn verschillende dialecten en een aantal talen die op het eiland gesproken worden. In de oudheid werd in Athene bijvoorbeeld Attisch gesproken. Dit dialect werd in heel Griekenland verstaan en gesproken.

Katharevousa

Na de onafhankelijkheidsoorlog in de 19e eeuw werd een nieuwe taal ingevoerd, Katharevousa, ook wel bekend als ‘Academisch Grieks’. Dit moest de zuivere versie van het Grieks zijn en in het onderwijs geleerd worden. Het volk had echter zijn eigen spreektaal ontwikkeld, die Dimotiki genoemd werd. De invoering van een nieuwe taal mislukte en sinds 1920 is Dimotiki de algemene Grieks schrijf- en spreektaal. Op basis van het Grieks werd een geheel uniek alfabet ontwikkeld.

Het Griekse alfabet

Als je het Griekse alfabet voor het eerst ziet, lijkt het behoorlijk ingewikkeld. Het is onherkenbaar voor de meeste Europeanen. Het alfabet bestaat uit 24 letters, maar in de praktijk is het eenvoudiger dan ons eigen alfabet. Sterker nog: het alfabet dat we zelf gebruiken is min of meer gebaseerd op het oude Griekse alfabet. Er zit echter een addertje onder het gras: als de klemtoon verkeerd gezet wordt, wordt er soms een totaal ander woord uitgesproken. Enige oefening is dus vereist!

Hoe is het vervoer op Rhodos?

Een goede manier om het eiland te verkennen is met de auto. De wegen op het eiland zijn in uitstekende staat, en er is een goed aanbod van huurauto’s. Het enige gevaar is dat je soms wilde dieren tegenkom. Het is echter wel verstandig om enkele van de meer avontuurlijke routes te vermijden, zoals zandwegen of wegen zonder asfalt.  Dit is lastig rijden en soms ronduit gevaarlijk.  Als je in een goede conditie bent en goed kunt rijden is het mogelijk een scooter te nemen. Je vindt die in de meeste toeristische plaatsen, maar het is altijd aan te raden er vooraf een te reserveren. Heb je geen zin om de bus te nemen? Kies dan voor een taxi. Het hotel kan een taxi voor je reserveren. Voor sommige routes worden vaste prijzen gerekend, zodat je van tevoren weet waar je aan toe bent.

Wat heeft Rhodos op culinair gebied te bieden?

Kun je niet wachten om te dineren in een authentiek Grieks restaurants? Bezoek dan een van de kleine dorpjes op het eiland. Hier serveert men de traditionele Griekse keuken. Je moet vooral de gevulde druivenbladeren proberen. Ook deze authentieke Griekse recepten zijn smullen:

  • Moussaka
  • Souvlaki
  • Wrap met spinazie en feta
  • Griekse salade met feta
  • Pastitsio (Pastaschotel met gehakt)
  • Stivado (Griekse stoofschotel met o.a rundvlees en ui)

Tip: neem een woordenboek mee
Neem voor de zekerheid even een woordenboek mee als je een dorpje bezoekt. De lokale bevolking spreekt lang niet altijd Engels, dus dat kan voor communicatieproblemen zorgen. Onderzoek bijvoorbeeld hoe je Griekse wijn en/of likeur bestelt. Bovendien maak je door Grieks te praten meteen een goede indruk op de lokale bevolking! Wil je iets anders eten dan de Griekse keuken? Dat is geen enkel probleem. In de restaurants in Rhodos Stad heb je de keuze uit allerlei Europese gerechten, variërend van Wiener schnitzel met frietjes tot een Italiaanse lasagne of pizza.

Hoe zit het met de veiligheid op Rhodos?

Wie een vakantie plant naar Rhodos, moet ook rekening houden met de situatie op het eiland. Gelukkig is het er over het algemeen erg veilig. Dit betekent natuurlijk niet dat je er niet goed op je bezittingen moet letten. In tegendeel. Het is belangrijk om je bezittingen nooit onbeheerd achter te laten en ze veilig te bewaren, vooral als je naar het strand gaat. Let trouwens ook op de vlaggen op de stranden van Rhodos. Wanneer er een rode vlag wordt gehesen mag je niet het water in.  Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van sterke stroming of onweer en dat vormt een gezondheidsrisico. Rhodos heeft veel natuur, maar als je naar de bergen gaat, is het slim om voorzichtig te zijn. Er zijn daar slangen en als je gebeten wordt, kun je er erg ziek van worden. Vergeet ook je zonnebrandcrème niet. Het is belangrijk dat je je huid tegen de zon beschermt, om het risico op huidkanker te verminderen.

Wat moet je doen als er sprake is van een noodsituatie?

\Rhodos heeft veel klinieken en apotheken.Je kunt er terecht bij eventuele medische problemen. Is er een acuut probleem? Bel dan het alarmnummer 112. De meeste telefonisten van het alarmnummer spreken Engels en kunnen onmiddellijk in actie komen.

Moet je een visum hebben als je Rhodos bezoekt?

Griekenland is lid van de Europese Unie. Het is daarom niet verplicht een visum te hebben als je uit Nederland komt. Neem wel een geldig paspoort of ID mee om Griekenland binnen te komen. Zonder visum mag je maximaal 90 dagen op Rhodos verblijven. Wil je jouw verblijf verlengen? Vraag dan wel een visum aan.  Bij eventuele vragen en/of opmerkingen kun je altijd contact opnemen met de Griekse Ambassade in Den Haag, tel nr. 070-363.87.00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *