Tips voor een autovakantie met kinderen

Houd je kinderen urenlang rustig en blij in de auto? Alvast wat ideeën voor de grote reis.

aanbieding tui.nl

Houd de stemming goed
Kleintjes weten feilloos de stemming van ouders aan te voelen. Als je zelf rustig bent zijn je kinderen dus ook veel gezelliger in de auto.

Om hun eigen, vrolijke wereldtje te scheppen hebben kinderen overigens heel veel aan muziek en verhalen. Koop verhalen op CD of spreek thuis hun lievelingssprookjes in. En neem natuurlijk hun favoriete muziek mee op vakantie. Daar kunnen ze niet één, maar wel honderd keer naar luisteren.

sunweb aanbiedingen

Boosdoeners: warmte en dorst

Het moet natuurlijk niet te warm zijn op de achterbank, dus zorg voor zonwering. Zijramen kunnen eventueel met doeken worden afgeschermd (dan zijn er wel twee zijspiegels nodig). Voor het achterraam koop je een doorzichtig zonnescherm bij de autoshop of garage. Airconditioning is fijn op lange ritten. De kinderen houden het een stuk langer uit. Houd in de gaten dat ook kleintjes in een warme auto erg kunnen zweten en misschien wel tweemaal zo veel moeten drinken als normaal.

Ga airbag uit de weg met baby’s en jonge kinderen

Als je auto een passagiersairbag heeft, is het erg gevaarlijk en verboden een tegen de rijrichting in geplaatst (baby-)autozitje op de voorautostoel te plaatsen. Maar ook voor oudere kinderen  kan de explosieve kracht van een airbag veel te groot zijn en kan ernstig letsel aan hoofd en nek worden veroorzaakt. Let op: een uitgeschakelde airbag kan bij een botsing soms toch in werking treden. Ook zijairbags kunnen een risico zijn voor jonge kinderen.

Goed autozitje, heel belangrijk

Koop een autozitje nooit op de groei, maar zorg dat het vanaf het begin goed past bij het gewicht van je kind. Het gewicht staat aangegeven op het keurmerk. Neem bij het kopen je auto mee en controleer of het zitje hier goed in bevestigd kan worden. Laat de verkoper altijd goed uitleggen hoe je het zitje moet installeren en gebruiken.

Hoe lang mag een baby in het autozitje?

Kinderen moeten natuurlijk niet onnodig lang in dezelfde houding zitten of liggen. Als dit echter eens in de zoveel tijd op weg naar het vakantieadres gebeurd, dan zal dat geen nadelige gevolgen hebben. Het is natuurlijk  minder prettig dus stop elke twee uur en laat je kinderen op een kleedje of een grasveld even lekker bewegen in de buitenlucht.

Snoepen en eten

Je weet het van jezelf: van veel snoepen en eten wordt je vervelend. Geef daarom niet steeds toe aan de vraag om lekkers. Stel snoepen zo lang mogelijk uit. Als ze beginnen te vragen geef eerst fruit en biscuits, of soms gewoon niets, maar zeg dat het snoep komt nadat…je bijvoorbeeld de grens over bent, nog een keer getankt hebt, of na de middagmaaltijd.

Gebruik snoep om -wanneer iedereen helemaal gaar is- het nog een uurtje vol te houden.

Leuke onderwegspelletjes voor alle leeftijden

De allerkleinsten

  • Het zal je misschien verbazen, maar aan baby’s heb je nog ‘geen kind’ in de auto. Er zijn uitzonderingen, maar de meeste baby’s (tot 1 à 1 1/2 jaar) zijn heel tevreden, zolang de auto maar in beweging is en de favoriete knuffel niet ontbreekt. Zorg er wel voor dat het niet te warm is in de auto (bij voorkeur air conditioning), dat je baby niet in de zon ligt en geen honger, dorst of een vieze luier heeft. En natuurlijk moeten baby’s er ook om de twee uur even uit om de benen te strekken en frisse lucht te happen. Verder liggen ze te kijken naar voorbijkomende schaduwen en voorwerpen en naar mama en papa. Of ze liggen gewoon lekker te pitten.
  • Als ze toch vervelend zijn kun je het volgende overwegen. Er is voor die kleintjes niets leukers dan ‘bende maken’ en als dit uren, zoniet dagen rust oplevert, dan is daar best wat voor te zeggen. Geef baby’s (vanaf 1 jaar) ‘fingerfood’, kleine, lekkere eetbare spullen om mee te kliederen. Hiervoor lenen zich bijvoorbeeld allerlei ontbijtproducten: cornflakes, rice crispies, maar ook popcorn, soepstengels en peuterchips.
  • Als speelgoed spullen om mee te rammelen (sleutels) en rommelen, papier. En als ze heel graag scheuren neem je toch een oud telefoonboek mee!

Vanaf 1 1/2 jaar.

  • Een moeilijke leeftijd. Te klein voor spelletjes, te groot om zomaar tevreden te zijn. Speelgoed voor kinderen tot 3 jaar kan het beste zacht zijn (houdt er rekening mee dat ze ermee kunnen gaan gooien). Om het speelgoed bij de hand te hebben kun je zakken maken of kopen met allemaal vakjes waar de spullen in kunnen.
  • Er zijn goedgekeurde plankjes in de handel voor over het autostoeltje, wat weer een hoop speelgoed geschikt maakt voor in de auto. Op zo’n plankje is tekenen en kleuren nóg leuker, maar je kunt er ook op puzzelen, kleien, of met lego/duplo/playmobiel spelen.
  • Kleine speeltjes die je gemakkelijk mee kunt nemen -en bijvoorbeeld af en toe als cadeautje geven- zijn ballonnen, handpopjes, kleurboeken, verf, klei, potloden, balletjes, stickers en bellenblaas.
  • Toppers zijn nog altijd de plastic dierenplakfiguren voor op het raam, en een eigen stuurtje in de auto!

Vanaf 3 jaar.

  • Raad- en wedspelletjes, wie heeft ze niet gespeeld? En ze blijven heel goed werken, ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is….rood’, of ‘neem een kleur auto, wie ziet de meeste auto’s in die kleur’. Eigenlijk kun je de varianten zelf bedenken.
  • Tekenen en kleien is altijd leuk. Een grappige variant is om kinderen met afwasbare stiften (voor whiteboards) op de ramen te laten tekenen. Met een nat doekje erbij kunnen ze het zelf uitvegen en opnieuw beginnen.

Vanaf 4 jaar

  • Tellen en gemakkelijke woordenspelletjes worden nu leuk. ‘Hoeveel paarden zie je voordat we bij de volgende stop zijn?’ En ‘kies een kleur en tel de auto’s die je in die kleur ziet’. Wie bij de volgende stop de meeste auto’s in zijn kleur heeft gezien, heeft gewonnen.
  • Eenvoudige woordpelletjes zijn ‘wat zeg ik nu ‘b..oo….m’, ‘boom!’ Of wat zie ik daar p…aa….rd..’paard!’ Rijmen kun je proberen, of zelf liedjes maken.
  • Tekenen. Laat tekeningen maken om straks het vakantiehuis/de tent mee te versieren.
  • Raden. Geef de kinderen iets in hun hand en laat ze blind raden wat het is.
  • Een spel dat tot grote hilariteit kan leiden is het volgende: beweeg je neus, maar zeg dat je je lippen aflikt. Je kind moet dan doen wat jij gezegd hebt (lippen aflikken) en niet wat je gedaan hebt. Dit om en om.
  • Vakantiedagboekje: Geef de kinderen een eigen dagboekje, stiften, tijdschriften en folders van jullie vakantiebestemming. Laat ze een vakantiedagboek met plaatjes en tekeningen maken. Daar kunnen ook allerlei papiertjes in die je onderweg verzameld. De bonnetjes van het eten onderweg bijvoorbeeld, de folders die je bij wegrestaurants kunt krijgen en de papiertjes van alles wat ze onderweg eten.
  • Als kinderen eraan toe zijn (meestal vanaf 5 jaar), zijn elektronische spelletjes en de gameboy goed speelgoed om ze urenlang zoet te houden. Het ‘ouderwetse’ alternatief hiervoor: behendigheidsspelletjes met kleine balletjes, zijn natuurlijk net zo goed. Kijk wat je kind het leukste vindt.

Vanaf 6 jaar

Een groot aantal spelletjes beginnen leuk te worden vanaf een jaar of zes. Dan komt het competitie-element erin en is het dikke pret om te kijken wie het beste is in…

  • Onthouden:
    • ‘Wat heb je gezien’. Iemand bekijkt de auto goed, doet z’n ogen dicht en de anderen mogen ondervragen: wat is de kleur van het dashboard, hoeveel muziekbandjes liggen in het vakje, wat heeft mama aan? Dat kun je ook spelen met een plaat uit een boek of tijdschrift natuurlijk: stonden er dieren op, welke? Hoeveel mensen heb je gezien?
  • Voelen:
    • Geef de kinderen geld in hun hand en laat ze blind zeggen wat het voor munten zijn. Daarna kunnen ze het optellen en zeggen hoeveel het bij elkaar is. (Als het goed is mogen ze er bij de volgende stops een ijsje van kopen).
  • Woorden:
    • Je kunt zelf eindeloos veel varianten bedenken. Een woord dat begint met een A, B etc. Een dier met een S. Een dier dat begint met de laatste letter van het vorige dier: tijger, rund, das, slang, enz..
    • Haal zoveel mogelijk kleinere woorden uit een hééél groot woord.
    • Een nog steeds geslaagde klassieker is ‘je mag geen ‘ja’ en geen ‘nee’ zeggen’.
  • Tekenen:
    • Geef een tekenopdracht. Bijvoorbeeld, teken je ideale fantasie-auto, het kan niet gek genoeg zijn. Het mag een auto zijn die vliegt, of waar een speeltuin inzit, maakt niet uit. Of maak een tekening van de laatste droom die je hebt gehad.
  • Kaartlezen:
    • Geef je kinderen allemaal een kopie van een routekaart naar de vakantie met daarop de afstanden, de stops en wat er voor bijzonders langs de weg is. Laat hen af en toe uitrekenen hoeveel kilometer afgelegd is en hoeveel er (vandaag) nog volgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *