Venetië, de stad op het water, dat is het beeld dat veel mensen terecht hebben. Met 150 kanalen en gelegen midden in een lagune, is het niet vreemd dat het meest gebruikte vervoersmiddel, na wandelen, de boot is. In plaats van de bus, pakt u hier een boot en laat u langs de vele kerken, bruggen en paleizen vervoeren. Het is de hoofdstad van de regio Veneto en heeft als bijnamen o.a. Stad van de bruggen, stad van het licht en de Koningin van de Adriatisch zee. Het is één van de weinige steden die echt haar gelijke niet kent en de Gotische bouwstijl van gebouwen in de stad zal u keer op keer aangenaam weten te fascineren. Zorg in ieder geval dat u op z’n minst één keer een traditionele boot, een vaporetta, hebt gebruikt om u door de stad te laten varen!
Bezienswaardigheden Venetië
De San Marco basiliek is zeker één van de hoogtepunten van uw stedentrip in Venetië. Dit byzantijnse bouwwerk is bijna 180 meter hoog en er zijn mozaïeken uit de dertiende eeuw in terug te vinden. De mozaïeken vertellen hoe het lichaam van St. Marcus werd gestolen uit Alexandrië en terug gebracht werd naar Venetië. In de basiliek zelf treft u ook een schatkamer aan met enkele van de mooiste juwelen uit de historie. Vanwege deze schatkamer is de basiliek ook meerdere malen het slachtoffer van overvallen geweest. O.a. Napoleon heeft vele schatten gestolen en die om laten smelten zodat ze niet langer herkenbaar zouden zijn.
Het Pala d’Oro is het altaar in de basiliek, waar meer dan drieduizend edelstenen en ingelegd goud in verwerkt zijn. Een bezienswaardigheid met een prijskaartje dus! Één van de religieuze bezienswaardigheden in de San Marco is een beker met daarin het bloed van Jezus volgens de verhalen. Korte rokjes en blote schouders zijn niet toegestaan in de kerk en grote tassen dient u wel buiten te laten.
De grote Dei Frari basiliek heeft een vrij simpele uitstraling aan de buitenkant, maar eenmaal binnen door de poorten wandelt u een museum aan Renaissance kunt, ruimte en licht binnen. Typisch aan de kerk is dat het moderne ontwerp (voor de 16de eeuw) niet geaccepteerd werd door de kerk en later de Dei Frari basiliek juist beroemd heeft gemaakt. Kunstwerken die u in de kerk kan vinden zijn die van o.a. Bartolomeo, Titian, Donatello en Bellini.
Het San Marco plein of piazza San Marco is waar de eerdergenoemde San Marco basiliek te vinden is. Maar er is meer! Dit plein waar toeristen en lokale inwoners massaal naar toe komen, heeft namelijk een hele rij klassieke gebouwen die in de typisch Venetiaanse sfeer van het plein elkaar prachtig aanvullen. Zo is er de Campanile, de wachttoren uit de achtste eeuw die herbouwd is in de 20ste eeuw en vandaag de dag te bezoeken is via een lift. Eenmaal boven heeft u een prachtig uitzicht over Venetië en de lagune. Vlak achter de wachttoren treft u het Procuratie Nuove aan met het archeologisch museum en de bibliotheek. Ook treft u op het Piazza San Marco de Ala Napoleonica aan. Gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte, deed dit dienst als danszaal aan het begin van de 19de eeuw. U treft er nu het Museo Correr, ook wel het “Museum van de stad en beschaving van Venetië” aan.
Het Campo San Polo is het op één na grootste plein in Venetië, na natuurlijk het San Marco plein en is versierd met één van de zeldzame fonteinen in de stad. Aan het plein vindt u verder de San Polo kerk uit de vijftiende eeuw, die een complete renovatie ondergaan heeft in de 19de eeuw. Het San Polo plein is waar voorheen het Carnival, met gemaskerde ballen, stierengevechten en markten werden georganiseerd. Tijdens het Filmfestival van Venetië wordt dit plein omgebouwd tot openlucht bioscoop en worden er concerten georganiseerd.
Campo dei Santi Giovanni e Paolo – Ondanks dat dit plein niet tot de grootsten behoort, is het wel één van de mooiste wat betreft architectuur en monumenten. Aan de ene kant is er de kerk die dezelfde naam draagt, uit de 14de eeuw en gebouwd door de Dominicanen. Tegen deze kerk aan staat de Scuola Grande di San Marco, van Lombardi. Het ontwerp en de architectuur uit de Renaissance van dit gebouw vormt een contrast met de kerk in Gotische stijl. Het grote standbeeld van Bartolomeo Colleoni, ontworpen door Verrocchio, is een andere bezienswaardigheid op het plein dat u gezien moet hebben. Het beeld was oorspronkelijk bedoeld om op het San Marco plein geplaatst te worden.
Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO treffen we ook de Veneziaanse lagune aan. Verspreid over 118 kleine eilanden werd in de vijfde eeuw de stad Venetië aangelegd. De hele stad is een meesterwerk dankzij de deelname van diverse wereldberoemde architecten aan de bouw. Giorigone, Tintoretto en Veronese zijn slechts enkele namen die op de lijst voorkomen. Een typisch gevolg van het wonen in de lagune is het begrip ‘hoog water’. Vanwege een combinatie van factoren wil de stad nog wel eens onder water lopen en zo staat u zelfs op het San Marco plein totaan uw enkels in het water. Wees gerust, zolang u Venetië in de zomermaanden bezoekt is de kans hier op nihil. Vooral in de winter en de vroege lente komt dit fenomeen voor.