Tips vakantie Istanbul

Istanbul ligt in het westen van Turkije. De stad ligt deels in Europa en deels in Azië: het is daarmee de enige stad ter wereld die in twee continenten ligt! De stad kent drie grote voetbalclubs: Besiktas, Fenerbahce en Galatasaray. Een bezoek aan één van de voetbalstadions is dan ook een aanrader tijdens je vakantie naar Istanbul.

aanbieding tui.nl

Klimaat

Istanbul kent een Middellandse zeeklimaat, maar de invloed van de zee is redelijk beperkt. Eind april of begin mei kan het soms nog koel zijn voor haar ligging. In december en januari komt zelfs nog geregeld sneeuw voor. In de zomermaanden is het vaak erg warm en dat is wel prettig als je in Alanya zit, maar Istanbul leent zich daar minder voor. De beste reisperiode is dan ook in het voor- en najaar. Mei, juni, september en oktober worden gezien als de beste reismaanden.

Bezienswaardigheden in Istanbul

Istanbul is een grote stad met veel verschillende bezienswaardigheden. De Grote Bazaar en het museum voor Turkse en Islamitische kunst zijn zeker aanraders. Ook Basilica Cistern mag je niet overslaan.

sunweb aanbiedingen

Museum voor Turkse en Islamitische kunst

Als je meer wilt weten of de Turkse (en islamitische) geschiedenis, is het museum voor Turkse en Islamitische kunst een aanrader. Er ligt een grote collectie van oosterse tapijten, tegels, de nomaden, islamitische kalligrafie en etnografische displays.

Stadsmuur

De oude stadsmuur van Istanbul stamt uit de vijfde eeuw. De muur functioneerde destijds als verdediging. Tegenwoordig worden er allerlei activiteiten georganiseerd rondom de muur. Enkele delen zijn wel verwaarloosd, terwijl andere delen wel gerestaureerd zijn.

Basilica Cistern

Basilica Cistern is een indrukwekkende, ondergrondse ruimte dat gevormd wordt door 336 pilaren. De cisternen werden gebouwd in de zesde eeuw en werd destijds gebruikt als zoetwaterbassin. Het schiereiland had namelijk zelf geen drinkvoorraden. De sfeer hier is uniek en het is al tientallen jaren het decor voor zowel filmopnamen als voorstellingen.

Grote Bazaar

Als je de Turkse sfeer wilt proeven moet je naar een Turkse markt gaan. De Grote Bazaar is een populaire markt onder zowel toeristen als locals. Je kunt hier allerlei producten kopen, waaronder kruiden, kleding, antiek, sieraden en zelfs Turkse tapijten. Je kunt overigens ook gewoon afdingen, dat zijn ze gewend.

Hamami

Hamami is een badhuis die al meer dan 300 jaar bestaat. Er hangt dan ook een bijzondere sfeer die al door vele beroemdheden geproefd is. Je kunt van te voren een wandeling boeken om rijen te voorkomen.

Vervoer

Nabij Istanbul ligt de internationale luchthaven Akatürk. Je kunt vanaf Amsterdam rechtstreeks op deze luchthaven vliegen. De reistijd is ongeveer drie uur en je overbrugt een afstand van zo’n 2200 kilometer.

Het openbaar vervoer in de stad is op z’n erg hectisch, maar je hebt wel voldoende keuze. Je kunt er reizen met de bus, trein, metro, dolmus, taxi, veerboot en zelfs met de kabelbaan. Veel Turken zijn zelf in het bezit van een auto en daarom is het raadzaam om de spits te vermijden. Rond 17.00 wordt het bijzonder druk op de weg en staan veel mensen vast in het verkeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *