Tips stedentrip Berlijn

Berlijn is de hoofdstad en grootst van Duitsland en ligt in het oosten van het land. In deze plaats vind je nog veel kenmerken uit de Tweede Wereldoorlog. In dit artikel zetten we leuke tips voor een stedentrip Berlijn op een rij. Enkele belangrijke bezienswaardigheden van de stad, uit de tijd, zijn Brandenburger Tor, Charley am Checkpoint en de Berlijnse muur. Berlijn is tevens één van de groenste en uitgestrektste steden ter wereld. De stad heeft tientallen voorsteden met een landelijk karakter.

aanbieding tui.nl

Klimaat

De stad heeft een gematigd zeeklimaat. Over het algemeen lopen de temperaturen in de zomer op tot zo’n 23 graden Celsius. Een enkele keer zal het wat warmer zijn. Het is vergelijkbaar met de zomer in Nederland. In de herfst valt er veel regen en in de winter daalt het vriespunt soms onder 0 graden Celsius. Daardoor ligt er tijdens de wintermaanden af en toe sneeuw. De beste reistijd is in de lente, omdat het dan niet te warm is en bovendien regent het weinig. In de zomer kan het soms nét iets te warm zijn voor een stedentrip.

Bezienswaardigheden in Berlijn

Berlijn heeft ontzettend veel bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn hieronder beschreven.

sunweb aanbiedingen

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is een monumentale poort die in de 18e eeuw werd gebouwd. Het de enige stadspoort die daadwerkelijk is blijven staan na de Tweede Wereldoorlog. Bovenop de poort vind je een bijzonder beeld: Quadriga. Het is een wagen met vier paarden. Napoleon had dit beeld meegenomen als oorlogsbuit, maar later werd het weer ingenomen door de Duitsers.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was één van de drie controleposten bij de Berlijnse muur. Tijdens de verdeling van Berlijn stond dit als symbool voor scheiding. Later stond het vooral symbool als vrijheid, na de al van de Berlijnse muur in 1989. De post werd opgeheven en het huisje werd verwoest. In 2000 kwam er een replica van het huisje op deze plek.

Berliner Dom

De Berliner Dom is de grootste kerk van Berlijn. De kerk dient als vitaal centrum voor de protestante kerk in ons buurland. De kerk is vooral bijzonder vanwege haar sarcofagen van Pruisische koningen en het Sauerorgel. De kerk zag er ooit iets anders uit, want tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk flink beschadigd. Er is tijdens de restauratie gekozen voor een lagere kerk met een simpelere opbouw. Je kunt er dagelijks een bezoekje aan brengen.

Altes Stadthaus

Het Altes Stadthaus, eerder bekend als Neues Stadthaus is een overheidsgebouw van de Duitse regering. Het werd ontworpen door Ludwig Hoffman en werd in 1902 gebouwd. Ook dit gebouw was slachtoffer van de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Echter is het volledig gerestaureerd.

Slot Charlottenburg

Slot Charlottenburg is het grootste paleis in Berlijn. Van buitenaf zit het paleis er al prachtig uit, maar ook van binnen kun je het aanschouwen.

Vervoer

De meeste Nederlanders reizen met de auto naar Berlijn, maar je kunt er ook voor kiezen om het vliegtuig te gaan. Er gaan regelmatig vluchten vanuit Nederland naar de Duitse hoofdstad. De vlucht is relatief kort: iets langer dan een uur in het vliegtuig en je bent al op bestemming.

Het openbaar vervoer in Berlijn is prima geregeld. Je kunt op verschillende manieren reizen, zoals met de bus, de metro (ondergronds en/of bovengronds) of de taxi. Als toerist kun je het beste een dagkaart kopen. Dan kun je de hele dag reizen met dezelfde kaart. Je hebt de kaart ook in een 48- of 72-uursvariant. Als je met drie of meer personen bent kun je er ook voor kiezen om een kleingruppenkarte te kopen. Met deze kaart kun je extra voordelig reizen (tot maximaal vijf personen). De kaartjes kun je kopen op alle stations of in de automaten in de tram. In die automaten kun je alleen met muntgeld betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *