Reispapieren checklist voor je vakantie

Wat voor papieren heb je allemaal nodig als je op vakantie gaat? Bekijk hieronder een checklist met suggesties voor reispapieren die je minimaal nodig hebt voor je vakantie. Uiteraard is dit afhankelijk van het reisgezelschap, de bestemming en andere bijzonderheden zoals gezondheid.

aanbieding tui.nl

Visum

Regel op tijd een visum als je dit nodig hebt en vergeet deze ook niet aan te vragen voor je kinderen. Er zijn inmiddels meerdere visumbureaus die – voor een extra bedrag – de visa bij de meeste landen binnen 24 uur kunnen regelen. Dat scheelt vaak een ritje of meerdere ritjes naar ambassades of consulaten die meestal in Den Haag of Amsterdam zijn gevestigd.

sunweb aanbiedingen

Reisverzekering

In veel ziektekostenverzekeringen zit tegenwoordig ook een werelddekking. Je hoeft dan voor het buitenland geen ongevallenverzekering meer af te sluiten. Check dit wel heel goed en kijk ook wat er in je ziektekostenverzekering wel en niet gedekt wordt, zoals ongevallen tijdens extreme sporten (of skiën).

Dan moet je natuurlijk nog wel een bagageverzekering afsluiten.

Kinderen kunnen vaak mee worden verzekerd op de polis van hun ouders. Maar vergeet dan niet ze bij te schrijven.

Als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat is het soms gunstiger om een doorlopende bagageverzekering af te sluiten. Dan hoef je daar niet telkens opnieuw naar om te kijken. Vergelijk de voorwaarden.

 

Verder niet vergeten:

  • autopapieren en rijbewijzen
  • schadeformulieren
  • betaalpassen en creditcards
  • verzekeringspassen
  • lijst met adressen/tel.nrs van thuis
  • lijst met adressen van de vakantieverblijfplaatsen
  • lijstje met toegangscodes van alle apparaten die je bij je hebt

 
Elk kind een eigen paspoort of ID voor het buitenland

Vanaf 26 juni 2012 is het bijschrijven van kinderen in het paspoort van de ouders niet meer mogelijk. De geldigheid van alle kinderbijschrijvingen en kinderstickers vervalt per deze datum. Als je na die datum met je kinderen naar het buitenland reist dan hebben zij een eigen paspoort of ID nodig, onafhankelijk van hun leeftijd. Als je niet naar het buitenland reist deze zomer hoef je dus nog even niets te doen. Sterker nog. Dan kún je beter niets doen, want het wordt waarschijnlijk zó druk met ‘last minute’ kinderpaspoort aanvragen, dat je dan voor niets in een hele lange wachtrij terecht komt. Het nieuwe paspoort geldt vanzelfsprekend voor reizen binnen en buiten Europa. Voor kinderen vanaf 14 jaar is reizen met hun identiteitskaart naar veel Europese landen wel mogelijk. Kijk op www.paspoortinformatie.nl voor een compleet overzicht van deze landen. Vraag de reisdocumenten zo snel mogelijk aan! Gezien de drukte vanwege de nieuwe regels, is de kans dat het paspoort of de identiteitskaart voor het einde van de zomer (1 september 2012) klaar is, nu al uiterst klein.

En tot slot:

Maak van alles een kopie en bewaar een mapje met kopieën apart van de originele documenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *