Ontdek het Caribische eiland Curacao

reis naar curacao

Curacao is een kleurrijk tropisch eiland in de Caribische zee, dat steeds populairder wordt onder de Nederlandse en Belgische vakantiegangers. Curacao behoort samen met Aruba en Bonaire tot de ABC-eilanden en heeft onmiskenbaar een Nederlands tintje. Ver weg en toch dichtbij, een stukje Nederland in de tropen. Als je aan Curaçao denkt, begin je waarschijnlijk te dromen over ontspannen op witte palmstranden met het blauwste water en het verkennen van kleurrijke huizen. Natuurlijk kun je dat op het eiland doen, maar er zijn veel meer dingen te doen op Curaçao dan alleen dat! Ik had niet verwacht een serieuze klim te doen met beide handen en voeten om de top van een berg te bereiken, zwemmen met een stel zeeschildpadden of sluipen op flamingo’s om ze te fotograferen!

aanbieding tui.nl

Reis naar Curacao

Curaçao lijkt een beetje op een paradijs op aarde. Curaçao is voor de Nederlanders wat Mallorca is voor de Duitsers, wat Bali is voor de Australiërs, maar met een beetje meer paradijs, dit is tenslotte het Caribisch gebied waar we het over hebben. Curaçao was vroeger een kolonie van Holland en tegenwoordig behoort het tot het Nederlandse koninkrijk, dus spreken ze daar allemaal naast Papiaments, wat hun moedertaal is. Curaçao is waarschijnlijk de meest kleurrijke en schattige plek die je ooit zult bezoeken. Alle huizen zijn geschilderd in regenboogkleuren, dat is een enorm kenmerk van Curaçao en iets dat je meteen zult opvallen en nooit zult vergeten. Curacao is ideaal voor een strandvakantie of een duikvakantie, terwijl ook steeds meer huwelijksreizen richting het eiland gaan. Ook voor stagiaires is het een uniek eiland om stage te lopen.

christoffelpark curacao

Klimaat curacao

Curacao heeft een heerlijk klimaat en heeft veel te bieden voor zowel zonaanbidders als natuurliefhebbers. Het gehele jaar door is de gemiddelde temperatuur ongeveer 28 graden. Er zijn vele mooie idyllische stranden, met een helderblauwe zee en prachtige koraalriffen. Het landschap is zeer gevarieerd, met prachtige natuurgebieden zoals het Christoffelpark.

sunweb aanbiedingen

Ontdek Willemstad

En natuurlijk is er het cultureel rijke Willemstad, met de wereldberoemde kleurrijke gevels, prachtige architectuur en de fascinerende Pontjesbrug. Willemstad is ook een smeltkroes van vele culturen, wat zorgt voor een unieke relaxte sfeer. De hoofdstad van Willemstad dateert uit de Nederlandse invasie van 1634 en de contouren van de vestingmuren zijn nog steeds te zien. Na de ondertekening van een vredesverdrag met Spanje begonnen de Nederlanders met het bouwen van talloze huizen en bedrijven op het hele eiland. De focus van Curaçao en haar Nederlandse heersers veranderde snel van verdediging en fortificatie naar de snel groeiende handelsmarkt. Tegen het begin van de 18e eeuw waren er binnen de muren van Willemstad bijna 200 woningen en bedrijven gebouwd, elk in de schilderachtige Nederlandse stijl van die tijd.

In Willemstad is het beste voorbeeld van het Holland in miniatuur concept de wijk die bekend staat als Otrobanda. Gebouwd op een kronkelend raster van steegjes en smalle straatjes, lijkt deze buurt het meest op de archetypische 17e-eeuwse Nederlandse stad. Naarmate de stad zich door de eeuwen heen ontwikkelde, werd Otrobanda uiteindelijk de culturele broedplaats van het eiland in het begin van de 20e eeuw. In feite groeiden de meeste van Curacao’s meest erkende politici, artiesten en muzikanten op in dit werkelijk unieke deel van de hoofdstad. Tegenwoordig blijft Otrobanda zowel een sterke etnische als culturele diversiteit vertonen, een eigenschap die wordt gezien in lokale bedrijven en onder de bewoners die door de doolhofachtige straten slenteren.

In de hoofdstad is het ook aan te raden om door de gebieden te lopen die bekend staan ​​als Punda, ook wel oud Willemstad genoemd en bekend om zijn imposante fort en Pietermaai, een wijk net buiten het centrum van Willemstad die bekend staat om zijn koloniale herenhuizen. Misschien wel het meest interessante feit van Punda is dat de eerste gebouwen die hier werden gebouwd in feite perfecte replica’s waren van de huizen en bedrijven die aan de grachten van Amsterdam grenzen. Tegenwoordig biedt Punda architectuur uit verschillende tijdperken van Europees design, waarbij elk gebouw zorgvuldig bewaard is gebleven. De wijk Pietermaai dateert uit het begin van de 18e eeuw en markeerde de eerste woonuitbreiding buiten de muren van Willemstad. Veel van deze statige Europese woningen zijn inmiddels omgebouwd tot bedrijven, terwijl andere in originele staat zijn gebleven.

Cultuur van Curacao

De 150.000 inwoners van Curacao komen van over de hele wereld. Na de Nederlandse kolonisatie is een groot deel van de bevolking van elders naar het eiland gekomen. De olie-industrie, het toerisme en de financiële sector hebben veel buitenlandse werknemers aangetrokken. Elke nieuwe bevolkingsgroep heeft zijn sporen nagelaten. Een ding dat de lokale mensen met elkaar gemeen hebben, is dat erg trots op hun eiland zijn. Dat blijkt onder meer uit het feit dat de inwoners de naam van hun eiland steevast spellen als Kòrsou, de Papiamentse benaming.

De Antilliaanse keuken is een samensmelting van een aantal invloeden. Veel eigen producten heeft het eiland niet, vanwege de droogte moeten veel producten geïmporteerd worden. De verschillen met de Europese keuken zijn groot. In plaats van aardappelen staat er vaak rijst of gebakken funchi (maïsmeel) op het menu. Ook wordt er dankzij de visrijke omgeving veel vis gegeten, evenals goedkoop rundvlees uit Argentinië.

Betalen met Guldens

Wie nog terugverlangd naar de gulden kan zijn geluk niet op op Curacao. De munteenheid van Curacao is namelijk de Antilliaanse Gulden (Naf). Ook zijn er nog kwartjes, dubbeltjes en stuivers. De Antilliaanse Gulden is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. De vaste koers is Naf 1,78 voor $ 1,00. Alhoewel de huizen de laatste jaren op Curacao ook behoorlijk in prijs stijgen, zijn deze een stuk goedkoper dan in Nederland. De kosten voor levensonderhoud zijn vergelijkbaar met Nederland. De benzine is een stuk goedkoper, maar de supermarkten juist weer iets duurder (vooral de geïmporteerde Nederlandse producten). Uit eten gaan kan natuurlijk in diverse prijsklassen, maar is over het algemeen iets goedkoper dan in Nederland. Er zijn ook een aantal restaurants die inspelen op de vele stagiaires en die al een daghap aanbieden van omgerekend circa € 5,00. In een middenklasse restaurant betaalt u voor een hoofdgerecht omgerekend tussen de € 15,00 en € 20,00. Ook het uitgaan is zeker niet duur. Op veel locaties (vooral de beachbars) is er gratis entree en de prijzen voor een biertje bedragen circa € 2,00. Zeker in vergelijking met vele andere toeristische gebieden waar de prijzen vaak opgedreven worden is dit dus een mooie meevaller.

strand tips curacao

Tips voor vakantie Curacao

We proberen u op deze website uitgebreid te informeren over Curacao, maar soms kan het ook heel handig zijn om kort en bondig een overzicht te hebben. Dus bij deze in willekeurige volgorde een top 5 van praktische tips en zaken waar u rekening mee moet houden:

  • Er zijn veel muggen op Curacao, vooral in het regenseizoen, maar eigenlijk het hele jaar door. Zorg dus voor een anti insectenspray met Deet.
  • Veel prijzen worden op Curacao aangegeven exclusief BTW. Nu is deze omzetbelasting hier gelukkig slechts 5%, maar hou er dus rekening mee dat deze vaak nog bovenop de prijs komt.
  • De stroomcentrales op Curacao leveren 120/127 volt en 50 Hertz. Alleen apparaten die omgezet kunnen worden naar dit voltage of naar 110 volt zijn bruikbaar. Ook is er een verloopstekker nodig voor de anders gevormde stopcontacten. Deze zijn overal op het eiland verkrijgbaar, terwijl ook steeds meer hotels uitgerust zijn met deze verloopstekkers.
  • De zon is erg fel vanwege de ligging dicht bij de evenaar. Smeer u dus altijd in en zorg voor een voldoende hoge factor
  • Het kraanwater op Curacao van goede kwaliteit en dus gewoon drinkbaar. Wel is schoon water een kostbaar goed op het eiland, dus verspil het niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *