Lissabon Tips

tips stedentrip lissabon

Lissabon en haar omgeving heeft bizar veel te bieden waar maar weinigen van af weten. Althans, ik heb maar weinig personen zien spreken met veel lof over de stad en haar omgeving. De stad hoort deze lof eigenlijk wel te ontvangen puur alleen al door de grote hoeveelheid UNESCO World Heritage Sites die er te vinden zijn. In dit artikel bespreken we kort een aantal die het bezoeken op zichzelf al meer dan waard zijn. We starten onze reis met het Paleis van Pena (Palácio Nacional da Pena), gaan verder met Palácio Nacional de Sintra, Castelo dos Mouros, Mosteiro dos Jerónimos, Padrão dos DescobrimentosTorre de Bélem en sluiten af met de Elevador de Santa Justa in Lissabon zelf.

aanbieding tui.nl

Het Palácio Nacional da Pena om het maar op z’n correct Portugees te noemen staat op een berg die uitkijkt over de Portugese stad Sintra en Lissabon. Sintra en de omgeving heeft jarenlang een belangrijke rol gespeeld in Portugal. Dit was ook duidelijk te zien door het prominente paleis dat zichtbaar is vanuit het centrum van Lissabon. Doordat het paleis en de berg uitkijken over de stad Lissabon doet het ons, in dat opzicht, een beetje denken aan het Duitse Heidelberg waar het Heidelberger Schloss en de Königstuhl ook uitkijken over de stad. Een waar romantisch gezicht dus. Verder is het paleis gebouwd op de resten van een Hiëronymietenklooster. Verder beschikt het over aparte bouwstijlen, zoals de foto wel duidelijk maakt. Je moet er van houden! Door haar aparte uitstraling en rijke geschiedenis heeft het een plaats bemachtigd op de welbefaamde werelderfgoedlijst van UNESCO.

Niet ver van hier kun je het Palácio Nacional de Sintra vinden die ook wel het Palácio da Vila genoemd is. Dit paleis is het beste bewaarde middeleeuwse paleis gebleven door de jaren heen. Het vormt een belangrijke trekpleister voor toeristen en staat eveneens op de werelderfgoedlijst, alsmede omdat het zich in dezelfde regio bevind als het Palácio Nacional da Pena.

sunweb aanbiedingen

Wederom in dezelfde regio kun je het Castelo dos Mouros vinden wat oorspronkelijk door moslims gebouwd is, lang geleden, toen de moslims nog aanwezig waren op het Iberische schiereiland (grondgebied met waarin hedendaags Spanje, Portugal ten zuiden van Frankrijk en ten noorden van Marokko). Het is uiteindelijk veroverd door christenen en was een belangrijke strategische plek voor de herovering van het schiereiland en is dus ook een belangrijke culture plek in Portugal.

Dichterbij Lissabon en als deel van Lissabon zelf kun je nog het Mosteiro dos Jerónimos vinden wat eveneens een zeer mooi gebouw is, namelijk een klooster, wederom ook opgenomen in de werelderfgoedlijst gelijktijdig met de Torre de Bélem (een verdedigingstoren die een significante rol speelde in de maritieme geschiedenis van het oude Portugal, en was deel van het verdedigingssysteem op of bij de rivier Tagus om de hoofdstad te kunnen verdedigen in tijden van nood). Het klooster Mosteiro dos Jerónimos is een van de meest prominente gebouwen in Portugal en is hoogstwaarschijnlijk gebouwd voor toewijding en als dank voor de geslaagde Indiëreis van Vasco da Gama, die een nieuwe zeeroute ontdekte. Er liggen ook graven van de koninklijke familie. Verder is hier het verdrag van Lissabon getekend in 2007, een verdrag dat zorgde voor de verdere integratie van de Europese Unie door middel van sterkere samenhang tussen de Europese lidstaten.

De op een na laatste tip is wereld beroemd standbeeld: namelijk het Monument der ontdekkingen. Het is toegewijd aan de Portugeese ontdekkingsreizigers van de 15e en 16e eeuw die hebben bijgedragen aan belangrijke elementen van de Portugeese geschiedenis. Het bouwwerk is 52 meter hoog en er staan 33 belangrijke mensen uit de portugeese geschiedenis op die nauw verbonden zijn aan haar oude zeevaart geschiedenis. Het is in 1960 gebouwd ter ere aan Hendrik de Zeevaarder die anderen tot ontdekkingsreizen inspireerde.

Tot de laatste tip behoort de honderd jaar oude lift Santa Justa. Omdat de bovenstaande tips meer tot de culturele en geschiedenis aard behoren hebben wij een tip gerelateerd aan plezier voor het laatst bewaard! Deze lift a part en mede daarom dus ook een ‘must-see’. Het is ook nog in werking en daarom kun je nog altijd naar boven, om precies te zijn 45 meter naar boven, om vanaf daar over Lissabon uit te kijken!

Kortom, dit zeer kleine stukje Portugal is ongelooflijk rijk aan cultuur of het nou geschiedenis of architectuur is in allerlei vormen en maten, en door de vele gebouwen die op de werelderfgoedlijst staan. Daar komt nog eens bij dat het weer ook niet slecht is door haar zuidelijke ligging. Het is daarom het bezoeken meer dan waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *