Deze bijzondere plekjes in Porto moet je gezien hebben

porto bezienswaardigheden

Porto is een perfecte vakantiebestemming! De stad aan de Douro heeft een vriendelijke sfeer en betovert bezoekers met zijn kleurrijke oude herenhuizen. De zee is nooit ver weg en er zijn veel bezienswaardigheden te ontdekken tijdens een stedentrip. Porto is de tweede stad van Portugal. Vergeleken met de hoofdstad Lissabon is het kleinere zusje iets relaxter, authentieker en betaalbaarder gebleven. Portwijn proeven staat bovenaan het lijstje van de meeste Porto vakantiegangers. Maar er is nog veel meer te ontdekken, en het mooie is dat je bijna alles te voet of op de fiets kunt verkennen.

aanbieding tui.nl

Ponte Luís I

Het is dé bezienswaardigheid van de stad: de indrukwekkende Ponte Luís I. De brug overspant de Douro en verbindt Porto in het noorden met Vila Nova de Gaia in het zuiden. De brug is tevens een van de mooiste uitkijkpunten van de stad. Neem vooral een paar foto’s van de kleurrijke huizen die op elkaar lijken te staan aan de oever van de rivier.

ponte luis brug porto

World of Wine

Als je in Porto bent, moet je zeker een dag uittrekken om de culturele wijk ‘World of Wine’ (afgekort: WOW) te verkennen. De wijk ligt midden tussen de eeuwenoude portwijnkelders van Villa Nova de Gaia.

sunweb aanbiedingen

Pink Palace

Dit is het nieuwste en ook het gekste van alle WOW-musea. Hier worden bezoekers ondergedompeld in de wereld van rosé, die ze in verschillende smaken kunnen proeven. Elke ruimte in het museum is doordacht ontworpen en vormt een geweldige achtergrond voor foto’s. Maak een sprong in het roze ballenbad of neem plaats in een Cadillac.

Het wijnmuseum

Porto is beroemd om zijn portwijn, maar het Wijnbelevingsmuseum gaat niet alleen over port. Bezoekers krijgen meer te weten over de wijnproductie en leren ook over de invloed van het klimaat, de omgeving en de druivensoort. Er is ook een geurtest en een persoonlijkheidstest om erachter te komen wat voor type wijn je bent.

Koop een souvenir van kurk

Wie naar Portugal reist, verlaat het land meestal met een souvenir van kurk, bijvoorbeeld een portemonnee of zelfs een paar schoenen. En er is ook een WOW-museum gewijd aan het product, want Portugal is veruit de grootste producent van kurk ter wereld. Kurk wordt niet alleen gemaakt van wijnkurk, het museum laat ook avant-gardistische toepassingen zien zoals de productie van meubels of surfplanken.

Bezoek het textielmuseum

Dit museum staat helemaal in het teken van de textielindustrie in Portugal. Je leert veel over de afzonderlijke stappen van de verwerking van de grondstoffen tot de productie van garen en de afwerking van het kledingstuk.

Ontdek de geschiedenis van Porto

Wil je meer weten over Porto? Dan ben je in dit museum op het juiste adres. Het museum is gewijd aan de geschiedenis en cultuur van de stad, die je wordt bijgebracht tijdens een denkbeeldige reis in een replica van een oude tram.

Chocolademuseum Porto

Dit museum belicht de geschiedenis van chocolade en geeft informatie over de teelt van cacao en de verwerkingsmethoden. En natuurlijk kun je de chocolade ook proeven!

porto wijn

Spoorwegstation São Bento

Spoorwegstations zijn vaak geen langer verblijf waard, maar het Estacio de São Bento in Porto is dat zeker wel! De stationshal is versierd met een reeks afbeeldingen, gemaakt van azulejos tegels. Deze zijn traditioneel in blauw en wit en beelden prominente gebeurtenissen van de Portugese geschiedenis uit. Er zijn ook kleurrijke tegels met scènes uit het plattelandsleven.

Overigens reden de eerste treinen al in 1896 naar São Bento, maar het station zelf werd pas in 1916 in gebruik genomen.

station sao bento

Kerk van Clerigos

De hoogste kerktoren van Portugal steekt hoog uit boven de kleurrijke huizen van de binnenstad van Porto. Bezoekers hebben toegang naar de top van de 76 meter hoge klokkentoren van de kerk Igreja dos Clérigos en genieten van hieruit van een fenomenaal uitzicht over de stad aan de Douro.

Kathedraal van Sé do Porto

De kathedraal van Porto (Sé do Porto) prijkt op een heuvel in het historische centrum, dat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De kathedraal werd gebouwd in de 12e eeuw en is nog steeds een van de voornaamste katholieke kerken op het Iberisch schiereiland.

De kathedraal wordt omringd door een fort, waardoor het er van buiten uitziet als een kasteel. Dit is ook de juiste plek als je foto’s wilt maken van het adembenemende uitzicht over Porto.

kathedraal porto

Livraria Lello

Livraria Lello is uitgegroeid tot een echte Instagram-hotspot. Je moet er rekening mee houden dat je iets langer in de rij moet staan, maar als je eenmaal binnen bent, zie je gauw waarom het een bezoek waard is. Livraria Lello wordt niet voor niets de mooiste boekwinkel ter wereld genoemd. Dat komt door de handgemaakte houten panelen, het glas-in-lood dak, de donkerbruine houten trap en de donkerrode vloer.

De mooiste uitzichtpunten van Porto

Er zijn ontzettend veel prachtige uitzichtpunten in Porto, vaak op terrassen of parken. Dit zijn de hoogtepunten:

Parque das Virtudes

Dit terrassenpark ligt midden in het centrum. Vanaf hier kun je de rivier de Douro, Vila Nova de Gaia en het douanegebouw zien.

Miradoura da Vitoria

Enigszins verborgen, maar vanaf dit uitkijkpunt  heb je een overzicht over heel Porto. Je kunt ook de portwijnkelders aan de Douro zien en de stad Gaia aan de andere kant van de rivier.

Jardim do Morro

Dit park werd lang beschouwd als een geheime tip. Tegenwoordig komen iedere avond bosjes mensen naar dit terrasvormige plein in Vila Nova de Gaia, niet ver van de Ponte Luís I, om een onvergetelijke zonsondergang over de Douro te bewonderen.

Kerk van Carmo

Nog zo’n prachtkerk die je niet mag missen is de Igreja do Carmo. De kerk staat bekend om zijn imposante gevel. Eén zijbeuk vormt een enorm kunstwerk met exclusief beschilderde azulejos tegels. Neem ook een kijkje bij de Igreja dos Carmelitas. Deze grenst bijna direct aan de andere kerk, zodat het bijna één gebouw lijkt. Ook hier zie je de beroemde azulejos op de gevel.

Leuk om te weten: Tussen de twee kerken in staat het smalste huis van Portugal, minder dan een meter breed. Ooit scheidde het huisje het klooster van de Igreja do Carmo van het klooster van de Igreja dos Carmelitas.

Er is genoeg moois te zien in Porto. Een stedentrip naar Porto is heel wat anders dan een vakantie naar bijvoorbeeld de Algarve. Overweeg deze stad zeker eens te bezoeken naast het prachtige Lissabon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *