De mooiste watervallen van IJsland

mooiste watervallen ijsland

Als er één ding bijzonder is aan IJsland, dan zijn het de ontelbare watervallen. Enkele van de meest bekende zijn Gulfoss, Hraunfoss, Dettifoss en nog veel meer. Je bent zeker weken lang zoet met het bewonderen van de watervallen van IJsland. 

aanbieding tui.nl

Gullfoss

De meest bekende waterval van IJsland is ongetwijfeld Gullfoss, die zijn naam ontleent aan de avondzon. Het water van de Hvita bruist in twee fasen 32 meter naar beneden. In het hoogseizoen wordt het waterspektakel door duizenden toeristen bezocht.

gullfoss ijsland
De Gullfoss watervallen in IJsland

Dynjandi

De Dynjandi-waterval is een van de mooiste watervallen van IJsland en bijzonder imponerend met zijn brede vorm. Het is tevens de hoogste waterval in de Westfjorden. Niet alleen de Dyanjandi maakt deze plek tot een ware attractie. Ook het nabijgelegen natuurreservaat trekt bezoekers aan. Naast de hoofdwaterval vormt Dynjandisá vijf andere watervalletjes voordat het uitmondt in Borgarfjördur.

sunweb aanbiedingen

Glymur

Vroeger was de krap 200 meter hoge Glymur de hoogste waterval van IJsland totdat deze werd vervangen door Morsárfoss. Je kunt de waterval alleen te voet bereiken. Maar de soms steile en avontuurlijke kloofwandeling is absoluut de moeite waard, want het uitzicht vanaf deze waterval is fenomenaal en talrijke stormvogels vliegen bij je in de buurt.

Hengifoss

Hengifoss in Oost-IJsland in de naburige stad Egilsstadir aan het Lagarlfjót-meer staat met 118 meter op de vierde plek van hoogste watervallen van IJsland. Een korte wandeling brengt je gestaag omhoog en voert je dicht bij het natuurspektakel. Hier stort de Hengifossá naar beneden in de lavarotsen, die worden afgewisseld met roodachtige kleilagen. De kleurrijke rotsen vormen een magisch contrast met de witte watermassa’s van Hengifoss.

Hengifoss ijsland
De Hengisfoss waterval in IJsland

Litlanesfoss

Onderweg naar de hoge Hengifoss kom je langs de waterval Litlanesfoss. Hier stroomt de rivier de Hengifossá langs schitterende basaltkolommen naar beneden. Dus als je hier eenmaal bent, mag je deze kleine waterval zeker niet een bezoek ontzeggen!

Seljalandsfoss

De Seljalandsfoss in het zuiden van IJsland is vermoedelijke een van de beroemdste en meest gefotografeerde watervallen van IJsland. De rivier de Seljalandsá valt hier ruim 60 meter de diepte in. Uniek aan deze waterval is dat je achter de waterval kunt lopen. Vanaf de waterval heb je een legendarisch uitzicht, helemaal als de avondzon aan de horizon zakt.

Gljufurarfoss

Als je het pad vanaf Seljalandsfoss volgt, kom je bij een bijzondere waterval, namelijk Gljúfurárfoss. Zijn naam betekent zoiets als ‘kloofbewoners’ en zoals de naam doet vermoeden: het pad leidt een kloof in. Hier stuit je op het bruisende watervalletje dat voor je in de kloof stort. Een bijzonder natuurspektakel, maar alleen als je niet claustrofobisch bent, want er is niet veel ruimte in de kloof niet en het is een druk bezochte plek.

Skogafossi

Als je vanaf Seljalandsfoss Ring Road 1 verder naar het westen rijdt, zie je al gauw een andere zeer toegankelijke en beroemde waterval in IJsland: Skógafoss. Deze waterval vind zijn oorsprong in de gelijknamige rivier Skógá, die met een diepte van 60 meter naar beneden stort. Een trap leidt naar het begin van de waterval. Wie de rivier verder landinwaarts volgt, wordt verrast door talloze andere watervallen. Het beste is om rechtstreeks naar Landmannalaugar gaan, want hier begint en eindigt de meest bekende wandelroute van IJsland, de Laugavegur.  

Godafoss

Een andere trekpleister is de Godafoss. Deze indrukwekkende waterval valt over een breedte van 30 meter over een lavasteenrand en biedt een bijzonder mooi decor. Dankzij meerdere paden en bruggetjes is de waterval van alle kanten goed bereikbaar.

De Godafoss watervallen in IJsland

Dettifoss

De Dettifoss in Noordoost-IJsland is een waterval van ongekend formaat, want het is niet alleen de krachtigste waterval van IJsland maar tevens de krachtigste waterval van Europa. De watermassa’s bruisen hier maar liefst 45 meter naar beneden over een breedte van 100 meter. De waterval is van beide kanten toegankelijk via wegen en paden en werd gebruikt als filmdecor voor de railfictiefilm Prometheus.

Gluggafoss

Deze fotogenieke waterval valt over twee terrassen ruim 45 meter naar beneden. Dankzij een pad kun je heel dicht bij de waterval komen en hem meestal solitair bewonderen. Het water van Gluggafoss heeft verschillende tunnels en ‘vensters’ door de zachte rots uitgesleten. Toen de Hella-vulkaan in 1947 uitbarstte, werd het gebied bedolven onder een dikke laag vulkanische as. De as stapelde zich op in de tunnel van de waterval, zodat deze bijna volledig gevuld werd met as.

Kirkjufellfoss

De Kirkjufellfoss is weliswaar niet de mooiste en niet de meest indrukwekkende waterval van IJsland en toch jagen veel watervalfanaten in IJsland op een gefotografeerde herinnering van deze waterval. Dat heeft vooral te maken met de prachtige achtergrond van de gelijknamige berg Kirkjufell! Deze berg is, samen met de kleinere waterval op de voorgrond, waarschijnlijk het meest iconische plaatje van IJsland.

Bjarnafoss

Rijdend naar het zuiden op het schiereiland Snæfellsness, ontwaar  je de Bjarnarfoss, vlak bij de weg en niet ver van een andere attractie, Búðakirkja, een zeer geliefde fotolocatie. De waterval is eenvoudig te bereiken via een smal pad en vormt twee cascades die in totaal bijna 80 meter naar beneden stort. Het bijzondere aan deze waterval is de open ligging, wat meestal betekent dat het water naar beneden sproeit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *