De mooiste wandeltochten op Madeira

madeira wandelroutes

Bergen, ruige kliffen, bossen en bloeiende weiden, je vindt het allemaal op Maidera. Het eiland is om die reden een prachtige bestemming voor wandelingen. Vooral de routes langs de zogeheten levadas zijn populair. Deze kunstmatige waterlopen worden gebruikt om regenwater van regenachtige gebieden naar minder regenachtige gebieden te leiden. De waterlopen zijn dan ook overal op het eiland te vinden, vaak verspreid langs wandelpaden.

aanbieding tui.nl

Hier zeven wandelroutes op Madeira die zeker de moeite waard zijn:

Wandelroute 1: De Risco-waterval

De Risco waterval in het natuurpark Rabaçal is een favoriete bestemming voor veel wandelaars. De wandeling begint in Rabaçal op het plateau Paúl da Serra en leidt vakantiegangers langs de Levada do Risco. Een alternatief is de Levada das 25 Fontes. Deze voert langs talloze laurierbomen en watervalletjes, waaraan het wandelpad ook zijn naam ontleent.

sunweb aanbiedingen

Als je een van de twee levada’s volgt vanaf de parkeerplaats op het plateau van Paúl da Serra, wandel je ongeveer 12 kilometer door de groene natuur van het eiland naar de Risco waterval, die ongeveer 100 meter in een kleine, heldere vijver stort.

Tip: als je de schoonheid van de natuur op weg naar de Risco-waterval wilt ervaren, kun je het beste kiezen voor de Levada das 25 Fontes.

madeira wandelvakantie

Wandelroute 2: Pico Ruivo en Pico do Arieiro

Madeira is een eiland dat flink de hoogte ingaat. Koploper is de Pico Ruivo met 1862 meter, gevolgd door zijn buurman Pico Arieiro met 1818 meter. Niet enkel professionele bergbeklimmers kunnen genieten van het adembenemende uitzicht vanaf de top, er is ook een weg die linea recta naar de top van Pico Arieiro voert.

Bij goed weer kun je vanaf dit uitkijkpunt bijna het hele eiland zien met zijn kleine dorpjes, bergen en valleien. Met een beetje geluk kun je in de verte zelfs het naburige eiland Porto Santo zien liggen. Maar ook bij weinig zicht is een tochtje naar de bergen de moeite waard, aangezien interessante mistwolken de berg omhullen.

Professionele bergbeklimmers en dappere wandelaars kunnen ook van Pico Arieiro naar Pico Ruivo wandelen. Maar wees voorzichtig: het stenige, smalle pad tussen de twee bergen voert langs rotsen en gaat op sommige plaatsen steil omhoog. Neem daarom een zaklamp en klimuitrusting mee voor dit avontuur.

kust madeira

Wandelroute 3: De bossen van Paúl da Serra

De Paúl da Serra heeft niet alleen enorme bergtoppen, maar herbergt ook enkele van de mooiste bossen, zoals het beruchte Vereda do Fanal sprookjesbos. Het ligt ongeveer 14 kilometer van het populaire kustplaats Porto Moniz en trekt al jaren vele toeristen met een sfeer die uniek is op het eiland. De reden voor het enthousiasme zijn de eeuwenoude laurierbomen, die in de mist een mystieke uitstraling krijgen. Het sprookjesbos dankt zijn naam aan de mist, die relatief vaak voorkomt vanwege de weersomstandigheden op Madeira.

Wandelroute 4: Ponta de São Lourenço

Ponta de São Lourenço, het meest oostelijke puntje van Madeira, heeft al een vaste plek op de bucketlist van veel Madeira-vakantiegangers. De kliffen van rode rotsen en afgekoelde lava steken ver de zee in en bieden een fantastisch uitzicht.

Verschillende pendelbussen brengen je van de hoofdstad van het eiland, Funchal, naar het beginpunt van de wandelroute. Vanaf het startpunt wandel je samen met veel andere vakantiegangers, ongeveer drie kilometer naar het eerste hoogtepunt: het kleine Casa do Sardinha museum.

Vanaf daar kunnen wandelaars omhoog klimmen naar Pico do Furado of verder naar de top van Ponta de São Lourenço. Tijdens hele wandeling heb je een prachtig uitzicht op de kliffen en de zee.

uitzicht wandelroute madeira

Wandelroute 5: Van Boaventura naar Sao Jorge

Vakantiegangers kunnen ook kiezen voor een korte wandeling langs de kust van Madeira. Vanaf het restaurant São Christóvão in Boaventura voert de route eerst langs een paar haarspeldbochten en dan langs een klif die steil naar beneden naar de zee loopt.

Na ongeveer een uur bergop bereik je de bestemming van deze korte maar aangename wandeling direct aan zee: restaurant Arco de São Jorge. Daar kunnen wandelaars zichzelf na de inspannende klim trakteren met een lekker hapje of een koel drankje terwijl ze genieten van het prachtige uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Wandelroute 6: De grotten van Sao Vicente

Madeira staat eigenlijk bekend om de milde temperaturen en droge dagen het hele jaar door. Maar zelfs op het ‘Eiland van de Eeuwige Lente’ regent het af en toe. Gemiddeld valt er tussen de vier en zeven dagen regen per maand. Mocht je tijdens je vakantie op het Portugese eiland een regenachtige dag meemaken, ga dan naar de grotten van São Vicente.

Madeira staat eigenlijk bekend om zijn milde temperaturen en droge dagen het hele jaar door. Maar zelfs op het ‘eiland van de eeuwige lente’ regent het af en toe. Gemiddeld valt er tussen de vier en zeven dagen regen per maand. Als je een regenachtige dag meemaakt tijdens je vakantie op het Portugese eiland, bezoek dan de grotten van São Vicente.

Wandelroute 7: Van Porto da Cruz naar Machico

Van Porto da Cruz naar Machico loopt een wandelroute langs een voormalige wijntransportroute. Er staan je veel hoogtepunten te wachten op de zogenaamde North Coast Trail. Bereid je echter voor op een flinke inspanning, want het pad is maar liefst 15 kilometer lang en gaat meer dan een kilometer op en neer.

De route langs de Levada do Norte, die begint in Boa Morte, is een schitterende wandeling. De tocht duurt twee tot drie uur en voert over bospaden door eucalyptus- en dennenbossen en langs schilderachtige terrastuinen met uitzicht op zee naar Quinta Grande. Steeds weer ontdek je typische Madeiraanse huisjes met witte of kleurrijke muren en terracotta daken in het weelderige landschap.

Geen ervaren wandelaar? Dan moet je wellicht een andere route kiezen, want grote delen van de wandelroute leiden langs steile berghellingen. Ook moet het je donker niet schuwen, want de route voert door een 500 meter lange tunnel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *