De mooiste bezienswaardigheden van ‘Eeuwige Stad’ Rome

rome bezienswaardigheden

Italië draagt met recht de bijnaam ‘La Bella Italia’. Dit mooie land aan de Middellandse en Tyrreense Zee is vanwege haar natuur, cultuur en historie een zeer populaire vakantiebestemming. De ligging heeft een cruciale rol gespeeld in de geschiedenis van Italië, die vanwege haar vorm de bijnaam ‘De Laars’ draagt. Het zuiden van Italië is een heet, droog kustlandschap waar op vruchtbare vlaktes olijven, amandelen en vijgen worden geteeld. Het Westen heeft juist een heuvelachtig landschap waarin veel historische steden liggen. Een daarvan is de hoofdstad Rome, dat absoluut een bezoek waard is. In dit artikel hebben wij speciaal voor jou de mooiste bezienswaardigheden van Rome op een rijtje gezet.

aanbieding tui.nl

Waar ligt Italië?

Laten we ons eerst eens verdiepen in het prachtige Italië voordat we afreizen naar Rome. Dit Zuid-Europese land wordt omringd door de Middellandse Zee. Rondom vind je Alpen, die bezaaid zijn met lange en dunne gletsjermeren. Vanaf het westelijke uiteinde van de Alpen strekken de Apennijnen zich zuidwaarts uit over het hele schiereiland.

Geniet van de Italiaanse wildernis
Italië heeft veel wildernis die eeuwenlang onaangeroerd is gebleven door de mens. Er is dan ook veel natuurschoon in dit land. Zo zijn de Alpen bedekt met bossen. De bossen zijn weiden die in het voorjaar exploderen met speciaal aangepaste wilde bloemen. Ook het vogelleven is verbazingwekkend. Ervaar het zelf tijdens een reis naar Italië en breng bijvoorbeeld een bezoek aan deze mooie nationale parken:

sunweb aanbiedingen
 • De Dolomieten
 • Nationaal Park Abruzzo
 • Nationaal Park Cinque Terre
 • Nationaal Park Toscaanse Archipel
 • Nationaal Park Vesuvius

Gezin speelt een belangrijke rol
Italië is niet alleen qua natuur schitterend. Het is op economisch gebied ook een van de belangrijkste landen ter wereld. Het mag zich een belangrijke economische macht noemen. Zo is het lid van de Europese Unie en de G7. De Italiaanse regering wil dat haar bevolking het goed heeft. Het gezin staat dan ook centraal in deze samenleving. Veel jongeren wonen tot hun dertigste bij hun ouders. Soms vanwege economische redenen, maar vaak ook vanwege het familiegevoel. Als ouders met pensioen gaan trekken ze vaak bij hun kinderen in.

Lange geschiedenis van economisch succes
Italië heeft een lange geschiedenis van economisch succes. Ze zijn een belangrijke exporteur van kleding, schoenen, voedsel en wijn. Het succes van Italië is mede te danken aan Rome, de hoofdstad. Ook deze bestemming kent een zeer lange en interessante geschiedenis. Volgens een eeuwenoude mythe werd Rome in 753. v. Chr door de tweelingbroers Romulus en Remus. Om precies te zijn op 21 april tussen 8 en 9 uur ’s ochtends. Of het waar is of niet, feit is dat Rome zich in de eeuwen daarna ontwikkelde zich tot een grootmacht en mocht Italië zich het centrum van de wereld noemen.

Een korte geschiedenis van Italië
De Italiaanse bevolking had in de Middeleeuwen een grote invloed op de Westerse samenleving. In het begin van het eerste millennium na Chr. richtten de Romeinen een groep stadstaten op. Deze groep stadstaten werd de Republiek van Etrurië genoemd en was te vinden in het midden van Italië. Het hier dat de Romeinen voor het eerst op de voorgrond traden en dat ze uiteindelijk de wereldstad Rome bouwden.

Romeinse keizers
Aan Rome’s beroemdste keizers zoals Julius Caesar en Augustus, wordt het succes van het Romeinse Rijk toegeschreven. Het rijk bleef zich uitbreiden tot de Romeinen in 30 v. Chr. Egypte overnamen, waar het bleef tot de eerste eeuw n. Chr., toen de laatste Romeinse generaal Alexandrië verliet. Het rijk versplinterde daarna in een aantal verschillende naties.

De komst van Augustus
De eerste keizer van Rome heette Octavianus. Hij kwam aan de macht in 27 v. Chr. en nam de naam Augustus Caesar aan. Hij regeerde tot zijn dood in 14 na Christus. Augustus is de naam die hij de eerste 300 jaar van zijn heerschappij gebruikte. In 395 na Christus werd het rijk in tweeën gesplitst, waarbij het Oostelijke Rijk door Theodosius en het Westelijke Rijk door Honorius geregeerd werd. In 476 wierpen Germaanse stammen uit het noorden de laatste keizer, Romulus Augustulus, omver, en het West-Romeinse Rijk hield op te bestaan.

Na de val van Rome: Lappendeken van gebieden
Italië was na de val van Rome een lappendeken van gebieden die door buitenlandse dynastieën gecontroleerd werden. Het land was verdeeld in provincies, elk onder controle van een heersende vorst. In 1859 werden de buitenlanders door een opstand verdreven en in 1861 werd het Koninkrijk Italië uitgeroepen.

Italiaanse Renaissance
De Italiaanse Renaissance begon in de veertiende eeuw en duurde tot het begin van de 18de eeuw. Toen Benito Mussolini, een voormalige socialist, in de Italiaanse regering kwam, beloofde hij echter het Romeinse Rijk te herstellen. Hij beloofde Italië van het midden van Europa naar het oosten van Europa te brengen, en zijn beleid was vaak wreed.

Modern Italië en Rome
Terug naar de moderne tijd. Een stedentrip naar Rome is een ervaring om nooit te vergeten. Je krijgt niet alleen een aantal verbazingwekkende monumenten en bezienswaardigheden te zien, maar ook het beste eten ter wereld.  Er zijn een hoop kleine, ongewone en interessante weetjes te vertellen over Rome. We hebben ze speciaal voor jou verzameld:

 • SPQR: De afkorting “SPQR” ook nu nog veel gebruikt wordt op putdeksels. Het staat voor het Latijnse “Senatus Populusque Romanus” of “De senaat en het volk van Rome”. Dit zijn de Romeinse senaat en het volk. Let er maar eens op!
 • Het heeft allerlei bijnamen: Gangbare bijnamen voor Rome izijn ‘de Eeuwige Stad’, “de hoofdstad van de wereld”, “Caput Mundi” en ook “Eeuwig Rome”. Rome was vele eeuwen lang de hoofdstad van het Romeinse Rijk en zeer machtig.
 • Er ligt een land midden in de stad: Het Vaticaan is een kleine stadstaat die helemaal in Rome ligt. Het is beroemd om zijn rijke religieuze geschiedenis.
 • Het is hét centrum van aquaduct bouwkunde: Het aquaduct van Segovia is een van de beste voorbeelden van aquaduct bouwkunde in de wereld. Het werd door de Romeinen gebouwd om water naar de stad te brengen. Verbazingwekkend genoeg is het bouwwerk vandaag nog steeds in werking!

Hoe lang is het vliegen naar Rome?

Schiphol ligt op ongeveer 1300 kilometer naar Rome, wat neerkomt op een vlucht van ongeveer 2.5 uur. Vanaf de luchthaven vertrekken er regelmatig vluchten naar de Italiaanse hoofdstad, dus het is gelukkig niet moeilijk om daar te komen. Wij raden aan om naar Leonardo da Vinci Airport te vliegen, centraal gelegen in de stad Rome.

Hoe is de infrastructuur in Rome?

Rome is per trein en bus goed verbonden met de luchthaven. Elk halfuur kun je vanuit het centrum naar het vliegveld. Neem een trein die in een half uur naar Rome’s Termini station vertrekt. Een andere optie is een bus naar Rome’s Termini station nemen die om de 30 minuten vertrekt.

Waar kun je het beste overnachten in de ‘Eeuwige Stad’?

Rome is een stad vol verhalen. Het heeft alles wat je je kunt voorstellen en meer. Ben je op zoek naar een culturele en historische ervaring? Dan is een bezoek aan deze eeuwenoude stad zeker de moeite waard. Leer bijvoorbeeld alles over de Sint Pietersbasiliek en de Sixtijnse kapel. Een klim van 551 treden leidt je naar de top van de Sint-Pietersbasiliek. Het fenomenale uitzicht over de ‘Eeuwige Stad’ is alle moeite meer dan waard! Rome heeft een ruime keuze aan goede hotels waar je de nacht kunt doorbrengen. Hotel de Russie bijvoorbeeld is een 5 sterren hotel en biedt volop ontspanning. Zoek je een betaalbare optie op een goede locatie? Dan is een hotel in de buurt van Piazza Venezia ook geen slecht idee.  Een andere optie is Hotel Trevi, dat slechts een paar minuten verwijderd is van de Trevi Fontein.

Wandelen door Rome

De beste manier om Rome te zien is door door de geplaveide straten te lopen en de rijke geschiedenis in je op te nemen. Van oude ruïnes tot moderne winkelcentra, Rome heeft voor elk wat wils. Zo is het zeker aan te raden om de Trevi fontein en de Spaanse trappen te bezoeken. Verderop in dit artikel vind je meer informatie over deze bezienswaardigheden. Rome is hoe dan ook een perfecte plaats om te ontsnappen aan de drukte van het moderne leven. Overigens heeft Rome veel openbare waterfonteinen en de meeste zijn ijskoud en drinkbaar, zodat je je koel kunt houden en toch geen water hoeft te kopen bij veel te dure kraampjes van verkopers.

Maak als toerist kennis met de ruïnes van Rome

Rome is een unieke stad, dat moge duidelijk zijn  Met indrukwekkende monumenten, archeologische sites en volop  kunst en cultuur is een bezoek aan de Eeuwige Stad iets dat onvergetelijk zal zijn. We raden aan om vantevoren alvast treintickets te boeken om tijd en geld te besparen.  Het treinnetwerk in Italië is uitgebreid en is een een zeer efficiënte manier om het land rond te reizen en in veel verschillende steden te komen. Sterker nog, het is het favoriete vervoermiddel van de meeste mensen die in Italië rondreizen.

Welke bezienswaardigheden vind je in Rome?

In de Italiaanse hoofdstad vind je ontelbaar veel bezienswaardigheden en ook de tientallen fonteinen zijn de moeite van het bekijken waard. Een kleine greep uit de bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken:

 • Het Colosseum: Rome is beroemd om het Colosseum, een uitgestrekte arena waar gladiatoren tot de dood vochten voor het vermaak van duizenden toeschouwers. Bezoek het eeuwenoude Colosseum en ervaar voor even hoe het was om een gladiator te zijn. Je zult misschien verbaasd zijn over de geschiedenis van deze plek! Of gooi een muntje in de Trevi Fontein en laat je vereeuwigen op de Spaanse trappen. Of dompel je onder in de drukte van de wijk Trastevere of verdiep je in de Italiaanse adel in het adembenemende Villa Borghese. Uiteraard vind je verderop in dit artikel meer informatie over deze fantastische bezienswaardigheden in Rome.
 • Het Vaticaan: Rome is vandaag de katholieke hoofdstad van de wereld. Het Vaticaan is de woonplaats van de Paus en de musea en kerken zijn de moeite waard. Het is een geweldige plaats om te bezoeken voor elke gelovige of gewoon iemand die geïnteresseerd is in het zien van een uniek deel van de wereld.
 • Villa Borghese: Bezoekers zullen genieten van de collectie van de Borghese Galerie met enkele van de belangrijkste schilderijen ter wereld.
rome bezoeken

Waarom is Campo dei Fiori de moeite waard?

Campo dei Fiori is een plek in Rome die je zeker niet mag overslaan. Het draagt deze naam al sinds de Middeleeuwen en betekent ‘bloemenveld’. Campo dei Fiori ligt midden in Rome, een historisch centrum en was ooit een gebied dat gevoelig was voor overstromingen.Campo dei Fiori is vandaag de dag een welvarende wijk van Rome. Het was eerst bekend als Piazza dei Fiori, een marktplein, rond het midden van de 14de eeuw. Het werd bekend als Campo dei Fiori rond de 15de eeuw toen de markt van Piazza Navona naar de Campo dei Fiori verplaatst werd. Het was een zeer welvarend gebied omdat er veel rijke kooplieden handel dreven.

Op weg naar de Heilige Stad via Basilica San Giovanni

De Basilica San Giovanni is een andere historische plek die je niet mag missen. Ooit vormde het een belangrijke halte op de route van de Heilige Stad naar het Vaticaan. De Basiliek was een belangrijke markt en er werden veel huizen, hotels en winkels gebouwd om aan de handel tegemoet te komen.

Fontein op Piazza della Terrina is populaire ontmoetingsplaats

De fontein op het Piazza della Terrina is een populaire ontmoetingsplaats voor jonge Romeinen en studenten en buitenlandse toeristen die komen genieten van de cafés en het nachtleven rond het piazza. De fontein houdt de bloemen die er verkocht worden vers. Ook wordt het gebruikt voor water voor de koeien die naar de markt gaan. ’s Avonds wordt het een populaire ontmoetingsplaats voor jonge Romeinen en studenten en buitenlandse toeristen die komen genieten van de cafés en het nachtleven rond het piazza.

Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek een van een van de meest beroemde gebouwen ter wereld. Het is te vinden in Vaticaanstad, dat zich een van de kleinste landen ter wereld mag noemen.  St. Pieter is een van de beroemdste kerken in Rome. Het is een van de meest bezochte plaatsen ter wereld en krijgt duizenden bezoekers per dag. De kerk is een belangrijk bedevaartsoord voor christenen. De bouw ervan nam meer dan 100 jaar in beslag.

Kruisigingen
In de 1e eeuw n.Chr. maakte het terrein waarop de basiliek nu staat deel uit van het circus van Nero, waarover zometeen meer. De Romeinen organiseerden hier wagenrennen, en vervolgden minderheden door hen te dwingen ter vermaak met wilde en exotische dieren te vechten. Nadat een verwoestende brand in 64 n.Chr. een groot deel van Rome afbrandde en een deel van de Romeinse bevolking keizer Nero daarvoor verantwoordelijk hield, richtte hij zich snel op de christenen om de schuld te verdelen. Veel christenen troffen hun lot in het circus, ze werden levend verbrand of gekruisigd.

Petrus
Een van de vermoorde christenen was Petrus, een van Jezus’ discipelen die naar Rome was gekomen om het woord van Christus te verspreiden. Petrus werd op zijn verzoek ondersteboven gekruisigd, omdat hij weigerde op dezelfde manier te sterven als zijn meester. Toen het christendom in Rome in 313 gelegaliseerd werd, bouwde keizer Constantijn op de plaats een kerk die later bekend zou worden als de Oude St. Pieter en die 1200 jaar lang op precies dezelfde plaats actief zou blijven. De bouw van de huidige basiliek begon in 1506 en was 120 jaar later klaar.

Overblijfselen van Petrus
Nadat Petrus ondersteboven gekruisigd was, werd hij begraven op een begraafplaats in de buurt. Zijn overblijfselen werden in het hoofdaltaar van de Sint-Pietersbasiliek gelegd. Dit is de plaats waar zijn overblijfselen zich nu bevinden. De kerk op de plaats van de huidige basiliek werd gebouwd door keizer Constantijn en bleef meer dan 1200 jaar in gebruik. De bouw van de huidige basiliek begon in 1506 en was 120 jaar later klaar.

Circus van Nero

Het Circus van Nero was een groot stadion en hippodroom in het oude Rome, dat gebruikt werd voor wagenrennen. Nero was de Romeinse keizer die ervan beschuldigd werd Rome in brand te hebben gestoken en de schuld daarvan aan de christenen gaf. Hij werd later door zijn eigen garde gedood. Veel christenen ontmoetten hun dood in het circus. Sommigen werden levend verbrand, sommigen gekruisigd, en sommigen werden voor wilde dieren gegooid om te sterven.

Michelangelo’s rol bij de schepping van de Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel is een van meest indrukwekkende bezienswaardigheden die ooit is gebouwd. Hoewel een groot aantal mensen aan dit project werkte, was Michelangelo degene die het tot stand bracht. Jammer genoeg overleed hij voordat de koepel voltooid was en dus hielden een aantal mensen toezicht op het project. Toen het eenmaal voltooid was, duurde het nog 36 jaar voor de rest van de basiliek klaar was.

De koepel van de Sint Pietersbasiliek

De koepel van de Sint-Pietersbasiliek kan bezocht worden en biedt een fantastisch uitzicht over de stad Rome. Er is een lift die je een deel van de weg brengt, maar een flinke klim is nog steeds nodig. Het uitzicht is schitterend en de moeite meer dan waard.

Het Vaticaans Museum

Wie een bezoek brengt aan het Vaticaan mag het Vaticaans Museum eigenlijk niet overslaan. Het heeft namelijk een van de meest spectaculaire interieurs ter wereld. Het werd in het midden van de 16de eeuw gebouwd door de beroemdste architect van die tijd, Bramante. Het museum herbergt enkele van de belangrijkste kunstwerken uit de Renaissance periode. Twee van de beroemdste zijn Michelangelo’s Pietà, een beeldhouwwerk dat Maria voorstelt die het lichaam van Jezus Christus vasthoudt, en Bernini’s baldakijn (baldakijn) boven het pauselijk altaar.

museum vaticaanstad

Moet je speciale kleren dragen bij een bezoek aan het Vaticaan?
De Vaticaanse Musea en de Sint-Pietersbasiliek zijn de twee meest bezochte musea in de stad Rome. De dresscode wordt streng gehandhaafd en bezoekers moeten bedacht zijn op wat ze dragen.De dresscode is vrij eenvoudig. De knieën en schouders moeten te allen tijde bedekt zijn. Hieraan moeten zowel mannen als vrouwen zich houden. De lengte van de rok is aan de persoonlijke voorkeur van de vrouwen. Mannen moeten een lange broek dragen om dit te accommoderen. Van mannen die een capri lengte broek dragen is bekend dat ze geweigerd zijn.

Wat als je je niet aan de regels houdt?
Bij elk bezoek aan het Vaticaan, de Sint-Pietersbasiliek of andere plaatsen van religieuze betekenis horen strikte regels. De regels worden misschien niet altijd gehandhaafd, maar het is verstandig de regels te volgen om zeker te zijn van je bezoek. Draag een broek en een bovenstuk dat je schouders bedekt, om zeker te zijn van je bezoek.

Sixtijnse Kapel

Als je tijd hebt om de Vaticaanse Musea te bezoeken, is het een must-see. Het is een geweldige manier om kunst te ervaren, en tegelijk de stad te beleven. De Sixtijnse Kapel is een populair museum, dus wees bereid de drukte te trotseren. Michelangelo’s plafond van de Sixtijnse Kapel en zijn fresco van het Laatste Oordeel waren de eerste van de twee grote werken in de kapel.

Een van de meest herkenbare kunstwerken ter wereld
Michelangelo vond dat beeldhouwkunst een superieure vorm van kunst was boven schilderkunst. Zijn kunstwerk de Sixtijnse Kapel is het bewijs van zijn overtuiging. De scène van de Schepping van Adam is een van de meest herkenbare kunstwerken in de wereld en toont God die met zijn vinger naar Adam wijst.

Schoonmaakbeurt in 1985
In 1985 werd een schoonmaakbeurt in de Sixtijnse Kapel ondernomen. De reiniging was succesvol en herstelde veel van de kunst in de levendige kleuren die aanwezig waren toen de kunst oorspronkelijk werd geschilderd.

Praktische zaken: Een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek
Een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek is gratis. Maar voor een mooi uitzicht moet je wel betalen. Wel kan het bij drukte zo zijn dat je soms wel 2 uur in de rij moet staan. Wil je dat liever niet? Dan zijn er speciale ‘skip the line’ tickets beschikbaar. Die zijn vrij prijzig, namelijk 19.50 euro. Aan de andere kant zijn deze tickets wel ideaal wanneer je graag snel van een mooi uitzicht over Rome wil genieten.

 • Adres: Piazza San Pietro, Ottaviano San Pietro
 • Openingstijden: Dagelijks 7.00 – 23.00 uur
 • Toegang: Gratis

Het Colosseum

Het Colosseum is een Romeins amfitheater en een van de meest bekende bezienswaardigheden ter wereld. Het ligt op de zuidwestelijke hoek van het stadscentrum en wordt omringd door druk verkeer. Het Colosseum is een must-see voor elke bezoeker aan Rome.

colosseum bezoeken

Een korte geschiedenis van het Colosseum

Het Colosseum werd gebouwd in het jaar 80 na Christus om om er de Romeinse Spelen te houden. Deze spelen waren een reeks wedstrijden die gehouden werden in verschillende spelen zoals: wagenrennen, gevechten, en zelfs gladiatorengevechten. De spelen duurden 100 dagen en de laatste spelen werden gehouden in het jaar 80 na Christus. Het Colosseum heette oorspronkelijk het Flavisch Amfitheater en was ontworpen om maximaal 87.000 mensen te herbergen. 

Functie van het stadion

Het stadion moest vooral functioneel zijn. Zo maakte het snelle uitgangen voor toeschouwers na de gebeurtenissen mogelijk. Binnen enkele minuten konden toeschouwers via speciaal genummerde uitgangen naar buiten. Het stadion maakte schaduw mogelijk tijdens de evenementen om de toeschouwers te beschermen tegen de brandende zon.

Forum Romanum

Het Forum Romanum is nog maar een schim van zijn oude glorie, en toch schitterend. De oude stad Rome werd om verschillende redenen verwoest, zoals oorlogen, invasies en plunderingen. Het Forum was het centrum van het Romeinse leven en ondanks deze verwoesting kan aan het belang ervan niet worden getornd.

Een korte geschiedenis van het Forum Romanum

Het Forum Romanum was het politieke, gerechtelijke en commerciële centrum van het Romeinse Rijk van de 5e eeuw v.Chr. tot de 4e eeuw n.Chr. Het was de eerste bekende poging tot een geplande stad, en de oudste nog bestaande stad ter wereld. Het Forum Romanum lag oorspronkelijk buiten de stadsmuren en werd later binnen de stadsmuren verplaatst.

De stijl van het Forum Romanum

Het Forum van Rome werd in ongeveer duizend jaar gebouwd. Het is een mengeling van stijlen en monumenten, waarvan sommige nog volledig opgegraven moeten worden.  Er zijn opgravingen gedaan en het werk is nog steeds aan de gang.

Deze bezienswaardigheid in Rome heeft een enorm aantal tempels om te bezoeken, zoals:

 • De Curia: Diende als het centrum van de Romeinse Senaat en het was hier dat de Romeinen over het beleid debatteerden. Het was ook het centrum van het Romeinse Rijk.
 • Het graf van Romulus: Een zwart marmeren grafsteen markeert het graf van Romulus, een van de stichters van Rome.
 • De Tarpeïsche Rots: Dit was de plaats waar misdadigers ter dood werden veroordeeld.

Praktische informatie over het Forum Romanum

 • Adres: Romolo e Remo, Roma, Metro Colosseo (Roma)
 • Gesloten: 10.00-17.00 ma-za; 10.00-2.00 zo. Feestdagen en winteruren variëren
 • Toegang: Open

Piazza Navona

Piazza Navona is de grootste open ruimte in het hart van Rome. Het ligt in het historische centrum van de stad, en wordt omringd door veel van de belangrijkste gebouwen van de stad. Op het piazza staan het Pantheon, de kerk van St. Pieter en vele andere belangrijke gebouwen. Het was oorspronkelijk gebouwd als een groot openbaar plein, en werd in de 15de eeuw tot kerk omgebouwd.

Fonteinen in Rome

De Fontein van de Vier Rivieren werd in 1651 door Bernini ontworpen. Hij werd gemaakt om de Vrede van Westfalen van 1648 te herdenken, die een einde maakte aan de Dertigjarige Oorlog. De fontein staat in Rome en werd gemaakt in het midden van een grote fonteinhof. Hij heeft vier stromen die de vier hoeken van de wereld moeten voorstellen.

Fontana del Moro
Er staat nog een Bernini fontein op het plein genaamd Fontana del Moro. Deze werd eigenlijk gebeeldhouwd door Giacomo della Porta en Bernini ontwierp eenvoudig een Dolfijn die er later aan toegevoegd werd.

Omringende gebouwen
Het grootste gebouw op het plein is het Palazzo Pamphilj. Het werd rond 1650 gebouwd om de verkiezing van Giovanni Pamphilj tot paus Innocentius X te vieren en is tegenwoordig de Braziliaanse ambassade.

Porta del Popolo
De Porta del Popolo is de noordelijkste stadspoort van Rome, gelegen in de oude Aureliaanse muur. Eeuwenlang was de Porta del Popolo de belangrijkste manier om Rome binnen te komen. Ze werd in 1561 gebouwd door de beroemde architect Giacomo Barozzi da Vignola, naar een ontwerp van Michelangelo. De colons aan de buitenkant van de poort zijn overblijfselen van de middeleeuwse Sint-Pieter basilisk, die werd afgebroken om plaats te maken voor de huidige basilisk.

Porta Flaminia
Op dezelfde plaats waar nu de Porta del Popolo staat stond ooit de oude Romeinse Porta Flaminia – de oorspronkelijke poort die tussen 271 en 275 n.Chr. binnen de Aureliaanse muur gebouwd werd. In die tijd was de Porta Flaminia een van de vier hoofdpoorten in de Aureliaanse muur, die sportief twee manieren bood om de stad Rome binnen te komen. In de 16de eeuw werd de oorspronkelijke poort door paus Sixtus IV afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe Porta del Popolo.

Lesje geschiedenis: bezoek van Christina van Zweden
In 1655 kwam de Zweedse koningin Christina naar Rome. Christina bekeerde zich tot het katholicisme, wat verboden was voor Zweedse koningshuizen, waardoor ze gedwongen werd van haar troon af te treden. Daarna emigreerde ze naar Rome, waar ze hartelijk werd verwelkomd door paus Alexander VII. Om de komst van de voormalige koningin te vieren, liet de paus Bernini de binnenkant van de Porta del Popolo herontwerpen. Het familiewapen van paus Alexander VII, zes stenen met een ster, is te zien boven de centrale boog. Daaronder bevindt zich een gedenkplaat met de Latijnse tekst “Felici Faustoque Ingressui”, de woorden waarmee Christina in Rome verwelkomd werd. Grof vertaald betekenen de woorden “een gelukkige en voorspoedige intocht”.

Rond naar vierkant, naar niets
Oorspronkelijk had de poort twee vierkante torens aan weerszijden van de hoofdboog. In 1877 werden de twee vierkante torens van de poort afgebroken om de bouw van twee extra boogdoorgangen mogelijk te maken, wat leidde tot verschillende veranderingen van de buitenkant van de poort. Tijdens de verbouwingen ontdekten arbeiders restanten van twee ronde bakstenen torens, die dateren uit de tijd van keizer Aurelianus. Aangenomen wordt dat deze ronde torens aangepast werden door keizer Honorius, die in 401 n.Chr. enorme verbeteringen aan de Aureliaanse muur aanbracht.

Pantheon

Het pantheon is een van Rome’s meest intacte oude Romeinse gebouwen en is een eerbetoon aan de architectonische bekwaamheid van de oude Romeinen. De oorspronkelijke tempel werd gebouwd in 27 v.C. maar door brand verwoest.  Hij werd herbouwd en deze huidige versie dateert van 125 AD.  De reden dat hij tot op de dag van vandaag intact bleef, was dat hij in 609 AD als christelijke kerk werd ingewijd na de val van het Romeinse Rijk.  Omdat het gebouw nog steeds als kerk is aangewezen, wordt er geen toegang geheven.

Paus Urbanus VIII

In de loop der jaren werd veel van de decoratieve bronzen betegeling en vergulding van het interieur ontdaan.  Een deel werd omgesmolten om er munten van te maken. Paus Urbanus VIII gaf ook toestemming voor het omsmelten van nog meer brons voor de bouw van het hoofdaltaar in St. Pieters. Er was na deze omsmelting nog genoeg brons over om 80 kanunniken voor de paus te bouwen.  Twee reusachtige bronzen deuren overleven die een geschikte ingang bieden tot het opvallende interieur.

Architectonisch meesterwerk

Het Pantheon wordt beschouwd als een architectonisch meesterwerk.  De koepel is het grootste gemetselde gewelf dat ooit gebouwd werd.  Met zijn 43 m is hij groter dan de Sint Pieter en zijn diameter is even groot als zijn hoogte vanaf de vloer en de muren zijn half zo groot als die van de koepel – wat het gebouw een dimensionale harmonie geeft.  De koepel zelf opent de tempel voor de elementen en laat zon en regen binnen.  Water kan weglopen door 22 minuscule gaatjes in de marmeren vloer.

Praktische informatie over het Pantheon

De graftombe van Rafaël bevindt zich in het Pantheon, samen met een aantal Italiaanse koningen en vooraanstaande burgers. Bij deze nog een aantal praktische zaken:

 • Adres: Piazza della Rotunda
 • Metro: Largo di Torre Argentina
 • Open: Ma t/m za 8:30 – 19:30, zo 9:00 – 18:00, feestdagen 9:00 – 13:00
 • Toegang: Gratis

Trevifontein (Fontana di Trevi)

Dit is misschien de bekendste fontein van Rome – het is zeker een van de spectaculairste.  Hij staat voor het Palazzo Poli en is een zwierig marmeren bouwwerk in barokstijl.  Hij werd ontworpen door Nicola Salvi en werd voltooid in 1762. Het hoofdthema van de fontein is de uitbeelding van de stemmingen van de zee.  Hij stelt de strijdwagen van Oceanus (Neptunus) voor die geleid wordt door twee tritons met paarden; de een kalm de ander wild.

Te zien in veel films
De fontein is vereeuwigd in films als La Dolce Vita, Roman Holiday en Drie munten in de fontein.  De traditie om munten in de fontein te gooien, om een terugkeer naar Rome te verzekeren, is nog even populair als altijd.  Als je een tweede gooit, zul je verliefd worden op een Italiaan.  Gooi je een derde, dan trouw je met die Italiaan.

Een duik in deze fontein is verboden
Deze traditie heeft ertoe geleid dat er 3.000 euro per dag in de fontein wordt gegooid.  Eenmaal per week wordt de fontein geruimd door de Romeinse Watermaatschappij en de munten worden gesorteerd door een Italiaanse liefdadigheidsinstelling, Caritas.  In 2002 werd gemeld dat een dakloze man, D’Artagnan genaamd, zelf 1.000 euro per dag had opgehaald.   Het is niet illegaal om de munten uit de fontein te halen, maar hij kreeg een boete van 500 euro omdat hij de stadsverordening overtrad die het betreden van een stadsfontein verbiedt.  Hij ging ermee door tot de invoering van de euro.  Toen kon hij de munten niet meer verzamelen, want de magneet op een stok die hij gebruikte werkte niet op de nieuwe munten.

Trevi Fontein: praktische zaken
De fontein is een zeer populaire ontmoetingsplaats en kan erg druk worden, hou daar rekening mee. Het adres is Piazza di Trevi, metro: Via del Tritone

Heb je alle bezienswaardigheden gezien? Maak dan eens een Dagtrip vanuit Rome. We wensen je een onvergetelijk verblijf in Rome en geniet er van de vele bezienswaardigheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *