De leukste dagtrips vanuit Rome

dagtrips vanuit rome

Rome is een stad als geen ander. Ooit de hoofdstad van het grote Romeinse rijk, draagt deze kleurrijke bestemming in Italië ook nu nog een zekere trots en betekenis in het moderne Europa. Met indrukwekkende monumenten en archeologische vindplaatsen verspreid over het centrum van de stad is een bezoek aan de ‘Eeuwige Stad’ een onvergetelijke ervaring die je nergens anders op aarde zult vinden. Maar wist je dat er ook leuke dagtrips net buiten Rome te ondernemen zijn? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

aanbieding tui.nl

Het kristalheldere water van Ponza

Ponza is een klein eiland dat tussen Rome en Napels ligt. Het eiland is lid van de Pontijnse eilandengroep en ligt tussen de twee landen in. Ponza is het grootste van de Pontijnse eilanden en heeft een prachtig bergachtig landschap. Het is een geweldige plaats om te bezoeken en een must voor elke toerist.

Schitterende stranden nabij Rome

Ponza is het grootste eiland van de Eolische archipel, het grootste van de Lipari groep. Het ligt tussen Sicilië en Italië, tussen de twee grootste steden van Italië, Palermo en Napels, en is het grootste van de eilanden van de Eoliërs. Het eiland is beroemd om zijn wijnen en heeft een wijnbouwgebied dat de “Vino Nobile di Pantelleria” heet. Het is tevens de thuisbasis van het Nationaal Heiligdom van San Nicola, een van de belangrijkste natuurreservaten ter wereld.

sunweb aanbiedingen

Mooie kustlijn

Er zijn veel dingen te doen op Ponza, maar het gaat vooral om het landschap. De belangrijkste attractie is de kustlijn, die zeer geschikt is om te vissen, te zwemmen en boottochtjes te maken. De Grotte di Pilato vind je aan het noordelijke uiteinde van het eiland, terwijl Santa Maria in het zuiden ligt. In dit gebied groeven de Romeinen vispoelen om zeevruchten te vangen. Onder water liggen veel wrakken, waarvan sommige toegankelijk zijn voor snorkelaars, en de ruïnes van de Romeinse haven bij Santa Maria.

Stranden op Ponza

Ponza is het meest populair om zijn mooie stranden. Het populairste strand is Chiaia di Luna op het oosten van het eiland. Dit is een lange zandvlakte die te voet bereikbaar is vanaf de haven. De Piscine Naturali (natuurlijke zwembaden ideaal om te baden terwijl je van de zon geniet) liggen bij Le Forna aan het andere eind van het eiland. Voor wie meer stranden op het eiland zoekt, is er ook het San Giovanni strand aan de oostkant van het eiland.

Waarom een uitstapje naar Ponza zeker de moeite waard is

Een uitstapje naar het mooie eiland Ponza is een prima manier om tot rust te komen. Het eiland heeft stranden die lang zijn en een verscheidenheid aan rotsformaties hebben, deze zijn ideaal om te ontspannen. Er zijn ook restaurants op het eiland die tot diep in de nacht open zijn voor wie wil drinken en dansen. En de haven van Porto Santo Stefano ligt op korte rijafstand, dus ook zeker de moeite van het bezoeken waard.

Dagtrip naar De oude stad Bracciano

Bracciano is een klein stadje in Italië dat ongeveer 21 mijl of 34 km ten noordwesten van Rome ligt. Het ligt op de top van een heuvel die de zuidwestelijke heuvel van het meer van Bracciano heet.

Welke bezienswaardigheden liggen er in Bracciano?

Het stadje Bracciano is een klein stadje met een groot kasteel. Het is een charmant middeleeuws stadje met een prachtig kasteel dat evocatief romantisch aandoet. Bezoekers van het stadje Bracciano kunnen over de oude kasteelmuren lopen en zich misschien op een door de tijd vergeten plaats bevinden. Ook de kronkelende steegjes en steegjes van het stadje zijn de moeite van het ontdekken waard. En aan de noordkant van de heuvel staat een mooie belvedère met uitzicht op het meer. Er staan veel bankjes om op te zitten en van het uitzicht te genieten.

Een panoramisch uitzicht op het meer van Bracciano

Het centrale plein van Bracciano is een lieflijk tafereel waar buurtbewoners de tijd doorbrengen. De belangrijkste attractie van de stad is het museum dat het Museo Civico heet. Bracciano is ook beroemd om zijn siësta, vooral ’s middags.

strand nabij rome

Eten en drinken in Bracciano

Bracciano is een mooie plek in Italië om een maaltijd te gebruiken. Het omringende platteland brengt prachtige verse levensmiddelen voort, zoals paling en vis uit de lagune en wild uit de omgeving. Er zijn een aantal interessante plaatsen om te eten en te drinken in Bracciano, waaronder een klein park in het midden van Bracciano’s kasteel en piazza.

Hoe is Bracciano te bereiken?
Bracciano is een prima dagtocht vanuit Rome. Het ligt op ongeveer 45 minuten van Viterbo, en is gemakkelijk te bereiken vanaf het station. Een treinreis is verreweg de beste manier om de twee steden te zien.

Anzio: een Italiaanse kuststad

Anzio was een Romeinse stad die door Coriolanus als uitvalsbasis werd gebruikt toen hij tegen Rome in opstand kwam. Je kent dit misschien uit het toneelstuk van Shakespeare dat zijn naam draagt.

Romeinen
De Romeinen wordt de oprichting van de stad toegedicht en veel van de gebouwen die nu nog in de stad te zien zijn, werden door hen gebouwd. De keizers gebruikten de stad als een plaats van vermaak en plezier. De overblijfselen van het theater en de baden zijn vandaag nog te zien en de ruïnes van Nero’s villa zijn nog aanwezig.

Veldslag in de Tweede Wereldoorlog

Het strand van Anzio was een strategische plaats in 1944 en de locatie van een grote veldslag tussen de Britse en Duitse strijdkrachten in januari van 1944. De slag vond plaats in de vroege ochtenduren en eindigde in de bevrijding van Rome van Duitse en Italiaanse troepen. De oorlog eiste zijn tol in Anzio en het grootste deel van de stad moest herbouwd worden, maar het is nog steeds een functionerend vissersdorp.

Hoe is Anzio te bereiken?

Het treinstation van Anzio ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het centrum van de stad. Treinen rijden met een even interval van een uur en de reis duurt ongeveer een uur. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij het treinstation of de kiosk ernaast.

Brug van Vulci

Vulci is een voormalige Etruskische stad die bij opgravingen in het begin van de negentiende eeuw werd opgegraven. De ruïnes zijn ondergebracht in een voormalig kasteel. Het is de grootste Etruskische vindplaats in Lazio.

Een korte geschiedenis van Vulci

Vulci was ooit een zeer rijke Etruskische stad die door de Romeinen veroverd werd. Het archeologische park ligt in de stad en is een van de beroemdste en bekendste archeologische plaatsen. Vulci is een zeer oude stad en wordt beschouwd als een van de twaalf zuilen van de Etruskische beschaving. De Etrusken waren een zeer oude beschaving, maar werden uiteindelijk veroverd door de Romeinse Republiek. Het lijdt geen twijfel dat de Etrusken een zeer rijke cultuur en geschiedenis hadden, maar die werd allemaal door de Romeinen geassimileerd. Het archeologische park is een belangrijke attractie in de stad. Het park heeft geen moderniteit en het is een zeer interessante en historische plaats.

De ruïnes van Vulci

Vulci was een kleine, maar belangrijke Romeinse nederzetting. De ruïnes ervan vormden ooit de stad Fosse en men schat dat ze op haar hoogtepunt een bevolking van ongeveer 10.000 mensen had. De omtrek van de muur meet ruwweg 6,5 km en er zijn nog schaarse overblijfselen van en van de Romeinse gebouwen die ooit binnen deze muren stonden.

Graftombes bewijzen rijkdom
De vroegere rijkdom die aan de stad wordt toegeschreven wordt bewezen door de necropolis vanaf 1828. Deze graftombes dateren van zo ver terug als de 8e eeuw v. Chr. De meeste tombes dateren echter van zo ver terug als de 8e eeuw v. Chr. De stad Vulci in Italië bloeide in die eeuw volledig op. De Griekse aanwezigheid in het gebied leidde tot een toename van de productie van beeldhouwwerken, bronzen voorwerpen en keramiek van een opmerkelijk goed niveau. De onafhankelijkheidsstrijd van de stad eindigde in 280 v. Chr. nadat ze uitgestrekte delen van haar grondgebied aan Rome had afgestaan.

Het Etruskisch Nationaal Museum
Het Etruskisch Nationaal Museum bevindt zich in het kasteel La Badia in Italië. Kaartjes kosten 2 euro en je kunt ook het Graf der Inscripties en het Graf van François voor groepen bezoeken. Het Graf der Inscripties zal je fascineren met zijn originele Etruskische inscripties die de eeuwen overleefd hebben. Het museum is ook op zondag open en je kunt het gratis bezoeken.

Hoe is de oude stad Vulci te bereiken?

De oude stad Vulci is gemakkelijk te bereiken met de auto. Vanaf de A12 autostrada in Rome rijd je naar Civitavecchia. Vanaf de A12 autostrada neem je de E85 die naar Civitavecchia gaat. Passeer de A13, de snelweg die naar Florence gaat. Neem dan de E59 die naar Siena voert en dan de E70 die naar de kust voert. Als je Montalto de Castro passeert, ga je verder over de SS1 die naar de kust gaat. Ga verder over de SS1 die naar de kust gaat.

Het geneeskrachtige water van Fiuggi

Fiuggi is een kuuroord in de provincie Prato in Toscane, Italië. Het ligt op een hoogte van 966 meter (3.200 ft) boven de zeespiegel. Behalve om zijn thermale wateren is het stadje bekend om zijn witte marmergroeven. De naam van het water veranderde in de 17de eeuw van Anticoli di Campagna in Fiuggi. Het werd genoemd naar het stadje Fiuggi. Fiuggi is een klein stadje in de provincie Forlì-Cesena. De naam werd door de koning van Italië veranderd in Fiuggi.

Wat is er allemaal te doen in Fiuggi?

Er is een korte golfbaan in Fiuggi van 5884 m die bijzonder is versierd met pijnbomen en een heuvelachtig landschap. De golfbaan is perfect om even te pauzeren en een wandelingetje te maken. Deze golfbaan is ideaal voor golfers.

Verblijf
Bezoekers aan het kuuroord kunnen kiezen uit een ruime keuze aan hotels om in te logeren. De meeste van deze hotels zijn echter alleen in de zomer open. Als de winter nadert, sluiten de hotels hun deuren en trekken naar het noorden voor het skiseizoen.

Tarquinia: Etruskische graven

Tarquinia is een van de beste steden om te bezoeken als je Etruskische overblijfselen wilt bekijken. Het heeft niet voor dit imago. Het herbergt het beste Etruskische museum van de streek, even buiten Rome.

Wat zijn de Etruskische grafruïnes van Tarquinia?

Tarquinia, even buiten Rome, telt meer dan 6.000 graftombes en is naar men zegt een van de beste Etruskische sites ter wereld. Bezoekers kunnen meer dan 15 van deze Etruskische tombes bekijken die dagelijks open zijn, waaronder enkele uit verschillende tijdperken, zodat ze een goed idee krijgen van de verschillende bouwstijlen die werden toegepast. Overigens zijn de tombes zelf gesloten voor het publiek, maar je kunt er vanaf de weg toch een goed uitzicht op krijgen.

vanuit rome naar tarquinia

Museum voor archeologie

Je kunt de Etruskische tombes in Tarquinia gratis bezoeken. Het ligt aan het hoofdplein, het is een grote openluchtplaats en er is een groot museum. Je kunt een kaartje kopen dat zowel het museum als de tombes combineert voor een redelijke prijs.

Het Subiaco klooster
Het stadje Subiaco in de streek Lazio in Italië is beroemd om zijn heilige grot. Het is de thuisbasis van de Benedictijner abdij van St. Scholastica, en het oudste klooster in Italië. De heilige grot bevat de relikwieën van Sint Benedictus, en is een van de belangrijkste pelgrimplaatsen voor katholieken en orthodoxe christenen.

Geschiedenis van de streek
Velen geloven dat de rivier de Aniene de langste rivier ter wereld is, en de oude Romeinen geloofden dat ze de bron van hun rijkdom was. De Aniene rivier was echter niet de eerste rivier in Italië die door de mensen gebruikt werd. Seborga werd genoemd naar de rivier die ontstond toen de stad werd afgedamd. De naam Seborga betekent “onder de dam”, wat verwijst naar de ligging van de stad die vlakbij de dam groeide. Jammer genoeg heeft de streek zich nooit hersteld na  de val van het Romeinse rijk, en is in het verstrijken van de tijd een vergeten ruïne geworden.

Het klooster van Subiaco

De benedictijner abdij van Subiaco is een belangrijke bestemming voor bezoekers aan Rome. De Benedictijner monniken die in het klooster wonen dragen de titel van Subiaco. Het klooster ligt in de heuvels op de zuidelijke hellingen van de berg Subasio. De prachtige ligging van het complex maakt het een prima plaats voor minder religieuze reizigers. Ook het spectaculaire uitzicht op het Forum Romanum maakt het klooster tot een mooie stopplaats voor bezoekers.

Wandelen over de Appiaweg, Via Appia Antica

Het Circo Massenzio is een bezienswaardigheid langs de Via Appia. De oude Romeinse weg die bekend staat als de Via Appia Antica bestaat nog steeds en je kunt hem bezoeken. Dit stuk van de weg ligt binnen het Parco Regional dell’Appia Antica, dat een archeologisch park is. Het is overigens een goed idee om bij het begin van de Via Appia Antica een kaart te halen, want je kunt er verdwalen.

Tip: neem comfortabele wandelschoenen mee
Als je een excursie plant, moet je je voorbereiden op een zeer lange wandeling. Neem comfortabele wandelschoenen mee en neem drinkwater mee. Vergeet niet je fles bij te vullen bij verschillende kraantjes langs de route.

Hoe bereik je de oude Romeinse Via Appia Antica?

De Via Appia Antica begint bij Porta San Sebastiano. Dit is een van de vele poorten die de stad Rome omringden. Het eerste deel van de weg is het mooiste en meest authentieke deel van de Via Appia Antica. Hij begint met het graf van Cecilia Metella. De Appia weg is te bereiken door metrolijn B naar Piramide te nemen, en van daar bus 118 te nemen.

De klokkentoren van Viterbo

Viterbo is een stad in de provincie Rome in Midden-Italië. Vanaf de binnenstad van Rome reis je er in 1 uur en 47 minuten naar toe. Het heeft een bevolking van ongeveer 60000 mensen. Het is het administratieve centrum van de regio Viterbo. Wat echter nogal verwarrend is, is dat de streek ook bekend staat als Tuscia, zijn oorspronkelijke naam onder Etruskische invloed.

Santa Rosa’s Parade

De Viterbo Macchina di Santo Rosso is een reusachtige klokkentoren, de hoogste in Italië. Hij draagt een ensemble van 100 mannen door de straten en vervangt zichzelf om de vijf jaar. Dit reusachtige bouwwerk is een symbool van de trots en het geloof van de inwoners van Viterbo in de beschermheilige van de stad, de heilige Rosalia. In 2005 werd de huidige klokkentoren gebouwd op de fundamenten van de oorspronkelijke klokkentoren. Het is nu de op één na grootste klokkentoren van Italië.

Wat is er te zien in Vitbero?

Als je houdt van de architectuur van de middeleeuwse stad, samen met het historische pauselijke paleis, lees dan verder. De stad heeft een groot aantal musea, de kathedraal, en een keur aan kerken. Viterbo is een populaire toeristische bestemming in Italië. De stad is bekend om zijn mooie architectuur, en zijn historische gebouwen, en is ook een populaire toeristische bestemming. De stad is beroemd om zijn antieke voorwerpen, waardoor het een populaire bestemming is voor antiekjagers. Het is een prachtige plaats om te bezoeken en een heerlijk uitje vanuit Rome!

dagtrips vanuit rome

De plaats van de necropolis van Cerveteri

Begraafplaatsen zijn plaatsen van de doden en niet van de levenden. Als je dat goed wilt ervaren moet je een plek bezoeken die in zijn natuurlijke staat bewaard is gebleven. Het is mogelijk dat je eigen huis enkele dingen heeft die in de oudheid gebruikt werden, maar niets wijst erop dat je hetzelfde moet nabouwen, als je dat doet zal het niet meer dan een kopie zijn. De sites Tarquinia en Cerveteri zijn twee van ’s werelds belangrijkste archeologische vindplaatsen. De kunstwerken in de necropolissen worden nu beschouwd als meesterwerken van creatief genie.

Hoe bereik je Cerveteri?

De snelste manier om in Cerveteri te komen is de trein te nemen vanaf het hoofdstation van Rome, Stazione Termini. Er is een rechtstreekse treindienst die ongeveer elk half uur rijdt. Deze trein stopt in Cerveteri, en je kunt vanaf het station naar het centrum van de stad lopen of een plaatselijke bus nemen. De reistijd is ongeveer een uur.

Hoe bereik je het centrum van Cerveteri?

De oude stad Cerveteri is tamelijk klein en is gemakkelijk met de bus te bereiken. Er zijn een aantal gezellige straatjes en winkeltjes. Het museum is een klein en gemakkelijk te vinden gebouw. De stad is vrij klein met een bushalte midden in het centrum. Als je de afstand niet wilt lopen, neem dan een taxi.

Tip: bezoek Cerveteri in de ochtend

Er zijn veel mooie plaatsen om te bezoeken in Rome en de archeologische site in Cerveteri is zeker een aanrader. Het is echter niet aan te raden de site midden op de dag te bezoeken. De hitte is er namelijk extreem, en de site is niet geschikt voor wie niet aan hitte geacclimatiseerd is. Daarom is het beter de site ’s morgens te bezoeken en de rest van de dag in Rome zelf door te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *