Checklist: bereid je auto voor op een wintersportvakantie

Veel wintersportliefhebbers blijken nog altijd de voorkeur te geven voor vervoer met de auto om op het winteradres te komen dan om te vliegen. Wat veel mensen echter vergeten is om de auto daarop voor te bereiden. De omstandigheden naar en tijdens een wintersportvakantie vagen daar wel om! Wij geven je in dit artikel enkele handige veiligheidstips, zodat je met een gerust gevoel afreist naar het witte vakantieoord!

aanbieding tui.nl

Het vignet
Bij een goede voorbereiding van je auto op een wintersportvakantie denk je misschien niet direct aan een vignet of milieusticker. Zo is een wegenvignet in Oostenrijk en Zwitserland verplicht op de snelwegen. Deze kan je bij grensovergangen aanschaffen. Je kunt kiezen uit vignetten die 10 dagen, 2 maanden of zelfs een jaar geldig zijn.


Winterbanden en sneeuwkettingen

In de meeste landen is het in de winter en gedurende het wintersportseizoen verplicht om met winterbanden te rijden. Ga van te voren na of deze verplichting geldt voor het betreffende land waar je doorheen reist of naartoe gaat. In sommige landen is het daarnaast verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Schaf sneeuwkettingen aan van de juiste maat en oefen wel eventjes thuis met het omleggen daarvan.

sunweb aanbiedingen

Sproeistof voor de ruiten
Zorg ervoor dat je je ruitensproeiervloeistof aanvult met vloeistof dat geschikt is voor lage temperaturen!

Wees op de hoogte van de verkeersregels!
In sommige landen gelden andere verkeersregels in de winter. Zorg ervoor dat je van te voren deze regels uit je hoofd kent, voordat je in de auto stapt naar je wintersportbestemming.

Gele hesjes
Schaf voor alle inzittenden inclusief jezelf gele veiligheidshesjes aan. Deze hesjes zijn in de meeste landen geschikt.

Gevarendriehoek
Krijg je pech en heb je geen gevarendriehoek bij je? Dan loop je risico op een hoge boete in de meeste landen. Zorg ervoor dat je deze daarom altijd bij je hebt. Bij pech of een ongeval plaats je deze 30 meter voor de auto.

Alcoholtester
In Frankrijk is het verplicht om altijd een alcoholmeter/alcoholtester in de auto te hebben. Je kan wegwerp alcohol meters kopen voor eenmalig gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *