Bezoek aan het Vaticaan – dit moet je weten

bezoek vaticaan

Het Vaticaan is de zetel van de autoriteiten van de katholieke kerk en het kleinste land ter wereld, zowel qua oppervlakte als qua bevolking. Hoewel er dagelijks minder dan duizend mensen wonen, is het ook een van de meest bezochte plaatsen ter wereld – wie is er immers niet van plan om het Vaticaan te bezoeken? In dit artikel hebben we de vraag beantwoord hoe je het Vaticaan op een praktische manier kunt bezoeken en de grootste monumenten en bezienswaardigheden beschreven. We beginnen echter eerst met een korte historische inleiding.

aanbieding tui.nl

Het Vaticaan – van het oude circus tot de hoofdstad van de kerk

De geschiedenis van het Vaticaan is rijk en combineert naadloos de oude Romeinse wereld met de nieuwe christelijke orde. In de oudheid stond hier het Circus van Nero, waar veel christenen de marteldood stierven. Volgens de overlevering was onder de martelaren ook St. Peter, die hier begraven ligt. Na verloop van tijd werd een kapel gebouwd op de plaats van het graf van de apostel, in de 4e eeuw vervangen door de eerste basiliek van St. Peter, gesticht door keizer Constantijn de Grote.

In de loop van de volgende eeuwen groeide de aanname – er werden nieuwe paleizen gebouwd en de basiliek, die dreigde in te storten, werd vervangen door een nieuwe kerk die vandaag de dag door miljoenen toeristen en gelovigen wordt bezocht. Het is de moeite waard eraan toe te voegen dat het Vaticaan relatief recent, in de tweede helft van de veertiende eeuw, de belangrijkste zetel van het pausdom werd. De afgelopen duizend jaar was de officiële zetel van de katholieke kerk in Laterano, op land dat door keizer Constantijn de Grote aan de kerk was gegeven.

sunweb aanbiedingen

Bovendien is de beroemde basiliek van St. Peter’s zeker niet de belangrijkste van de rooms-katholieke kerken. Deze laurier wordt vastgehouden door de aartsbasiliek van Sint-Jan van Laterano, een moment eerder gebouwd, die de trotse titel draagt ​​van Sacrosancta lateranensis ecclesia omnium urbis et orbis ecclesiarum mater et caput, d.w.z. de Heilige Kerk van Laterano, moeder en hoofd van de kerken van de hele Stad en de wereld. Het is de tempel van Laterano die de Romeinse kathedraalkerk is, d.w.z. de zetel van de bisschop van Rome.

Hoe kun je het Vaticaan bezoeken?

Veel toeristen die van plan zijn het Vaticaan te bezoeken, hebben drie dingen in gedachten: de St. Peter’s kerk, de ingang van St. Pietersplein en een mogelijk bezoek aan het complex van de Vaticaanse Musea. De bezienswaardigheden van het Vaticaan hebben echter veel meer te bieden. Deze omvatten:

  • Toegang tot de koepel van St. Peter, vanwaar er een prachtig uitzicht is op het plein en het panorama van Rome.
  • Ingang van de schatkamer van de basiliek van St. Peter, waar niet zoveel exposities zijn, maar toeristen die geïnteresseerd zijn in heilige kunst zullen daar veel schatten vinden.
  • De mogelijkheid om (gratis) af te dalen naar de Vaticaanse Grotten, d.w.z. naar de crypte onder de basiliek, waar veel pausen en leden van koninklijke families begraven liggen.
  • Rondleiding door de Vaticaanse tuinen .
  • Een rondleiding door de archeologische vindplaats met de overblijfselen van een Romeinse necropolis direct onder de huidige crypte van de basiliek.
  • Tijdens de rondleiding sta ​​je pal naast het vermeende graf van de eerste paus en vertelt de gids je meer over het werk van archeologen en de conclusies van historici over de begraafplaats van de apostel Petrus.

Hoeveel kost een rondleiding door het Vaticaan?
Het nadeel van een bezoek aan het Vaticaan voor sommige toeristen kunnen de prijzen zijn. Als je alle genoemde plaatsen wilt bezoeken en aan alle reizen wilt deelnemen, moet je enkele tientallen euro’s uitgeven.

Prijzen van geselecteerde Vaticaanse attracties:

  • Vaticaanse Musea – 17€ of 21€
  • ingang van de koepel van de St. Peter – 8€ of 10€
  • een bezoek aan de archeologische vindplaats – 13€
  • Reis naar de Vaticaanse tuinen (inclusief het ticket voor de Vaticaanse Musea) 39€ of 37€ .

Gelukkig is de St. Piotra, gevuld met schatten van renaissance- en barokmeesters, St. Piotra o gratis voor iedereen en vereist dit geen reservering van een ticket.

Gratis rondleiding door het Vaticaan

Elke laatste zondag van de maand (tenzij het in strijd is met kerkelijke feestdagen) is er gratis toegang tot de Vaticaanse Musea. De openingstijden zijn dan echter aanzienlijk verkort en het aantal toeristen is op dat moment enorm.

Hoe lang duurt het om het Vaticaan te bezoeken?

De meeste toeristen bezoeken het Vaticaan in één dag. Het is genoeg om de basiliek van St. Peter te bekijken, de koepel te beklimmen en de Vaticaanse Musea te bezoeken.

Als je echter van plan bent deel te nemen aan excursies dan kun je overwegen het bezoek in twee dagen op te splitsen – een dag kun je besteden aan de Vaticaanse Musea en mogelijk de tuinen, en de andere aan de basiliek, een reis naar de metro en de ingang naar de koepel. Het is waar dat alles in één dag te zien is, maar het kan heel erg vermoeiend zijn.

Wanneer kun je het Vaticaan het beste bezoeken?

Hoewel het kleinste land ter wereld het hele jaar door massa’s toeristen wordt bezocht, kun je, als je de Vaticaanse Musea in alle rust wilt bezoeken, het beste buiten het zomerseizoen komen – bijvoorbeeld in november of januari/februari.

In het geval van de basiliek is het op het Sint-Pietersplein bijna constant druk, ongeacht het seizoen. Het is echter voldoende om vroeg op te staan ​​en direct naar de opening te komen (wat we je aanraden te doen) of binnen 60 minuten na de opening, dit om de beroemde basiliek praktisch alleen voor jezelf te hebben.

Het Sint-Pietersplein is de moeite waard om minstens één keer ’s avonds of’ s ochtends te bezoeken, wanneer er niet veel mensen zijn en je zo de colonnade en de gevel van de basiliek kunt bewonderen.

De grootste monumenten en attracties van het Vaticaan

Sint-Pietersplein

Dit is een van de meest herkenbare plekken ter wereld. Het huidige uiterlijk is het resultaat van het visioen van de beroemde Gian Lorenzo Bernini, en volgens kerkelijke bronnen moet de vorm lijken op “de moederlijke handen van de kerk die zich uitstrekken tot de gelovigen”.

Het doel van het project was om zoveel mogelijk gelovigen in staat te stellen de paus tijdens de rituelen te zien. Het plein is bijna geheel omgeven door een colonnade met daarboven beelden van 140 heiligen.

Je kun het plein 24/7 bezoeken. Overdag zullen hier echter altijd veel mensen zijn, maar rond 19.00 uur zou het een eind leeg moeten worden en na 21.00 uur is het bijna helemaal leeg. Ook zul je ’s ochtends, als we om 6.30-7.00 uur komt, de grote drukte kunnen vermijden. Dit zijn de beste uren als je goede foto’s wilt maken of de gevel van de basiliek, fonteinen en sculpturen op de daken van de colonnade wilt bewonderen.

Basiliek van St. Pieter

Voor velen is het hoogtepunt van een bezoek aan het Vaticaan de binnenkant van de St. Peter, die indruk maakt met zijn pracht, sculpturen en prachtige kapellen. De bekendste elementen zijn de 29 meter hoge overkapping van Bernini en de Pieta van Michelangelo, die zich achter een speciaal glas bevindt.

Bezoekdagen en uren:

van 1 april tot 30 september – 07:00 – 19:00

van 1 oktober tot 31 maart – 07:00 – 18:30

Toegang tot de basiliek is gratis. Voordat je naar binnen gaat word je onderworpen aan een controle waarbij de inhoud van de rugzakken wordt gecontroleerd. Het geheel lijkt op luchthavencontrole, zij het in een beperkte vorm. De procedure vindt plaats in de colonnade aan de rechterkant.

De Koepel

Er zijn twee manieren om bij het observatiedek te komen. Je kunt alleen de kracht van jouw benen gebruiken om naar boven te gaan – dan moet je 551 trappen overwinnen en 8 € betalen voor het kaartje. Als alternatief kun je de lift naar het dak/terras nemen en te voet verder gaan.

De laatste etappe – klimmen op het terras van de koepel – is helaas een beetje claustrofobisch en niet erg comfortabel, dus we raden deze reis niet aan als jij jezelf niet goed voelt in kleine ruimtes. In andere gevallen zal het uitzicht alle moeilijkheden compenseren.

Een interessante ervaring is een wandeling op het dak, waar ook een winkel is – er zijn minder klanten dan bijvoorbeeld in de winkels van de Vaticaanse Musea.

Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel

De Vaticaanse Musea worden niet voor niets beschouwd als een van de belangrijkste culturele instellingen ter wereld. De term Vaticaanse Musea kan ook een beetje een verkeerde benaming zijn, aangezien een deel van het complex ook de Sixtijnse Kapel is, versierd met fresco’s van Michelangelo en de officiële pauselijke appartementen waar je adembenemende muurfresco’s van Raphael Santi zullen zien en zijn discipelen.

Vaticaanse grotten

De beroemde crypte van St. Peter, ook wel de crypte van de pausen (Italiaans: Tombe dei Papi) genoemd, is de rustplaats van 90 plaatsvervangers van Christus en leden van koninklijke families. Volgens de overlevering was het Vaticaan de begraafplaats van St. Petrus en de belangrijkste kerkleiders wilden zo dicht mogelijk bij de eerste paus rusten.

Wat bezoekers kan verrassen, is de verscheidenheid aan graven. Dit zijn zowel majestueuze monumenten als sarcofagen uit de oudheid. In de grotten heb je ook de mogelijkheid om de enorme overblijfselen te zien van zuilen die deel uitmaakten van de vroegchristelijke basiliek gesticht door keizer Constantijn. Het is de moeite waard eraan te herinneren dat de grotten niet ondergronds zijn, maar op de begane grond van de voormalige basiliek die op deze plek staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *