Bezienswaardigheden Toscane

tips bezienswaardigheden toscane

Toscane is een zeer geliefde vakantiebestemming bij mensen van alle leeftijden. Toscane is een regio aan de westkust van Italië. De regio grenst in het noorden aan Ligurië en Emilia-Romagna, in het oosten aan Umbrië, in het zuiden aan Latium en in het westen aan de Tyrreense Zee.

aanbieding tui.nl

Jaarlijks trekken meer dan 40 miljoen toeristen naar deze streek in Italië om te genieten van de prachtige groene en goudgele landschappen, de zon, het voortreffelijke eten in Toscane en natuurlijk de wijnen. Let bij het boeken van uw vakantie goed op de omgeving waarin uw vakantieverblijf zich bevindt. Toscane kent lange afstanden tussen de dorpen en steden en in de bergachtige gebieden is beperkt openbaar vervoer beschikbaar. Kiest u voor een vakantiehuis in Toscane, met uw eigen keuken, toilet, wasmachine en veel privacy? Of gaat u liever ‘back to basic’ en wilt u optimaal kunnen genieten van het landschap in uw tent of caravan? In de kustgebieden is het klimaat van Toscane erg zacht. De zomers zijn warm. De winters kunnen fris zijn, maar zelden is het echt koud. Het gebied dat meer in het binnenland ligt heeft meer regen en wind. We vertellen u alles over het weer in Toscane en de weersverwachting.

Toscane staat bekend om haar prachtige landschap met uitgestrekte graanvelden, wijngaarden tegen de berghelling, olijfboomgaarden en zonnebloemvelden. Door de vele zonuren en het lang genoeg laten door-rijpen van de vruchten kunt u merken dat de streekproducten veel meer smaak hebben dan we in Nederland gewend zijn van onze tomaten, druiven, olijven, kruiden etc.

sunweb aanbiedingen

Bezienswaardigheden Toscane

Bezienswaardigheden in Toscane zoals het beeld David in Florence, de beroemde toren van pisa of de bekendste brug van Italië, Ponte Vecchio. Geen vakantie naar Toscane zonder een bezoek aan één van de beroemde musea. Bekijk de bekendste bezienswaardigheden.

Toren van Pisa

De toren van Pisa is een vrijstaande klokkentoren die hoort bij de kathedraal van de Toscaanse stad Pisa. De scheve toren van Pisa is nu zo’n 800 jaar oud, maar werd gebouwd in 3 fases verdeeld over 200 jaar. Tegenwoordig beschikt men over de middelen om de toren volledig recht te laten zetten, maar omdat de toren zo’n bijzondere bezienswaardigheid is laat men de toren zoals hij is.

De toren van Pisa is een prachtige bezienswaardigheid in de stad. Het oude bouwwerk trekt veel bezoekers die van een afstand met de toren op de foto willen gaan, waarbij men doet of ze de toren rechtop houden.
Vanuit de toren heeft u ook een prachtig uitzicht over de stad Pisa.

Waarom is de toren van Pisa scheef?

Het kantelen van de toren begon tijdens de bouw. De grond waarop het gebouwd is was eigenlijk een ongeschikte ondergrond. Doordat de grond te zacht is, aan één kant, biedt het geen goede ondersteuning voor het gewicht van de constructie. De Toren begon kort na het begin van de bouw al te zakken. Tijdens de bouw is geprobeerd dit te corrigeren door de toren loodrecht omhoog te bouwen, de toren staat daardoor niet alleen scheef maar is ook krom. In de decennia daarna zakte te toren nog verder scheef.

De scheve toren is tussen 1990 en 2001 gerestaureerd in verband met instortingsgevaar. Voorafgaand aan de restauratie leunde de toren onder een hoek van 5,5 graden, maar de toren leunt nu op ongeveer 3,99 graden. De top van de toren is daarmee zo’n 3,9 meter verplaatst is daarmee de komende honderd jaar veilig gesteld.

David van Michelangelo

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Toscane is het beeld David, dat staat in de Accademia Galerie in Florence. Het beeld David werd gemaakt door de beroemde kunstenaar Michelangelo tussen 1501 en 1504 en verwijst naar het verhaal van David en Goliath, uit de bijbel. Het beeld is gemaakt uit marmer en beeld David uit die met een slinger over zijn schouder staat. De slinger waarmee hij de reus Goliath zou doden.

Micheangelo is één van de bekendste renaissancekunstenaars uit Italië en is bekend als kunstschilder, beeldhouwer, architect en dichter. Hij leefde van 1475 tot 1564. De beeldhouwwerken en plafondschilderingen van Michelangelo zijn prachtige bezienswaardigheden en trekken jaarlijks vele (kunst)toeristen aan. Het beeld David stond oorspronkelijk op de Piazza della Signoria, één van de bekendste pleinen van Florence, maar is nu te bezichtigen in de Galleria del Accademia. Op het plein is een replica geplaatst.

Kathedraal van Florenca

De Basilica di Santa Maria del Fiore is de dom/kathedraal van Florence. Het symbool van de stad. De katherdraal van Florence staat midden in het historische centrum van Florence tegenover het Baptisterium. Dit typisch Italiaanse gotische gebouw is gewijd aan “Santa Maria del Fiore”(Maria). De kerk is ontworpen door Arnolfo di Cambio. Het bouwproject begon in 1296 en was pas klaar rond 1367. Als laatste werd toen de kathedraal volledig bedekt met gekleurde knikkers, met uitzondering van de gevel die pas begin 19e eeuw werd voltooid.

De kathedraal heeft de vorm van een Latijns kruis en heeft een lengte van 153 meter. Een van de meest opvallende kenmerken van de buitenkant van het gebouw is de zogenaamde “Porta della Mandorla” (della mandorla = amandel) dat deze naam kreeg vanwege de grote aureool rond de figuur van de Maagd Maria gebeeldhouwd ook door Nanni di Banco (1380 / 90-1421).

In de Kathedraal zijn enkele belangrijke kunstvoorwerpen, waarvan de schildering van de koepel één van de mooiste bezienswaardigheden is. De ramen van de kerk zijn van ‘glas-in-lood’ en zijn gemaakt naar ontwerpen van Donatello, Andrea del Castagno and Paolo Uccello. Wilt u de kathedraal en andere bijzondere bezienswaardigheden bekijken dan kunt u een tour met een gids overwegen.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio is de oudste en beroemdste brug in Toscane. Het is gebouwd over de rivier de Arno. De brug is vooral bekend om de winkeltjes die zich er bevinden. Ponte Vecchiowerd werd gebouwd in de Romeinse tijd om een eveneens belangrijke weg uit de Romeinse tijd, de Via Cassia, door te trekken over het smalste gedeelte van de rivier de Arno. De Pijlers werden gebouwd van steen en het bovenbouw van hout.

In 1117 en in 1333 werd de brug verwoest door een overstroming van de rivier, maar in 1345 werd het volledig herbouwd uit steen. De architecten ontwierpen een brug met drie bogen (in plaats van 5) die beter bestand moest zijn tegen het water en de brug werd verbreed.

Sieraden Ponte Vecchio

Al vanaf het begin na de herbouw wordt de brug gebruikt voor het drijven van de handel, toen nog door slagers en leerlooiers. Vanaf 1539 werden de werkplaatsen werden aan particulieren verkocht en verbouwd voor het maken en de handel van sieraden. Er vestigden zich enkele bekende smederijen en kunstenaars. De brug werd verder uitgebouwd door met verhogingen en terrassen. Ponte Vecchio is nu nog steeds een bekend winkelcentrum met voornamelijk sieraden, horloges en accessoires. Op de brug kunt u goed zien hoe de geschiedenis de brug gevormd heeft tot een bijzondere, maar ietwat onlogisch gebouwde winkelstraat met leuke gangetjes en uitbouwen over het water.

Museums in Toscane

De kunstwerken uit het renaissance tijdperk bekijken van grote kunstenaars als Michelangelo of Leonardo da Vinci. Of meer weten over de geschiedenis van de Vespa of het merk Gucci? Galleria degli Uffizi is de naam voor een verzameling van diverse museumgalerijen onder één dak. Het museum ligt naast het Palazzo Vecchio in Florence. Het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Florence. Uffizi toont veel wereldberoemde kunstwerken uit het renaissance tijdperk van bekende kunstenaars zoals Botticelli, Michelangelo en Leonardo da Vinci. U kunt worden rondgeleid aan de hand van een audiogids in het Engels, Duits, Spaans, Frans en Italiaans. Het kunstmuseum is druk bezocht. U doet er verstandig aan om van te voren uw kaarten te reserveren.

De Accademia Galerie is ontstaan als school voor kunstenaars in 1561 en groeide uit tot de centrale kunstacademie van Toscane. Tegenwoordig, dienstdoende als Museumgalerie, toont het de grote werken van beeldhouwers en schilders. De Accademia Galerie is vooral bekend om het beeld ‘David’ van Michelangelo.

In 1921 opende Guccio Gucci een lederwaren bedrijf en en een kleine winkel voor tassen en koffers in zijn geboortestad Florence. Hij werd geïnspireerd door door de mode in Londen en probeerde deze te vertalen naar de Italiaanse verfijndheid van ambachten. Hoe de oude werken van Gucci eruitzagen en hoe het bedrijf zich ontwikkelde tot een wereldwijd begrip in de mode-industrie kunt u bekijken in het Gucci museum.

Piaggio is een grote Italiaanse producent van vliegtuigen, bromfietsen, scooters en motorfietsen en richtte zich ook op allerlei industriële machines. Het Paggio museum laat zien hoe bekende merken van de producent zich door de jaren ontwikkelt hebben. U vindt hier bijvoorbeeld de oude Vespa en Gilera Collectie. Maar ook de moderne collectie van de motorvoertuigen is vertegenwoordigd.

Wandelen Toscane

Eén van de gezondste aktiviteiten voor jong en oud combineren met de beste en goedkoopste manier om een goede indruk te krijgen het landschap en dorpjes of steden van Toscane. Wandelen heeft geen hip imago, maar is nog altijd de meest ontspannen manier om uw omgeving te verkennen. Bovendien kunt u het echte gevoel van Toscane pas echt ervaren wanneer u persoonlijk de lucht inademt en de tijd neemt om alles goed te bekijken. Bij de meeste campings en hotels in Toscane kunt u een kaart krijgen van de wandelroutes in uw omgeving. Daarnaast zijn er wandelkaarten in de handel waarin de mooiste wandelroutes in Toscane verzameld zijn.

Wilt u meer van de grote steden zien zoals Florence? Overweeg dan eens een wandeltocht onder leiding van een gids. De gids laat u de beste plaatsen van de stad zien en vertelt u meer over de history en de belangrijkste bezienswaardigheden. Het tempo van de wandelingen is rustig en er is voldoende tijd om alles op uw gemak te bekijken.

Fietsen in Toscane

Fietsen door het prachtige gevarieerde landschap van Toscane of door steden als Florence of Siena. Omdat Toscane een zeer gevarieerd landschap heeft is er voor iedere iedere fietser een leuke fietstocht uit te stippelen. Voor de sportieve fietsers zijn er prachtige fietsroutes door het heuvellandschap en de rustige fietser kan terecht in het vlakke landschap of bijvoorbeeld de stad Florence. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten georganiseerde fietstochten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *