5 tips voor een veilige wintersport

Nog even aftellen voordat de kerstvakantie aanbreekt. Dé tijd om op wintersport te gaan en vanaf een hoge piste je alledaagse zorgen van je af laten glijden. Extra stress kun je dan niet gebruiken. Hieronder staan vijf tips voor een ontspannen vakantie.

aanbieding tui.nl

1. Oefen je lichaam voor vertrek

Zorg dat je skifit bent. Ga niet zonder lichamelijke voorbereiding op wintersport. Jaarlijks lopen ongeveer 61.000 Nederlanders een ski- of snowboardblessure op. Meestal gaat het dan om een gebroken pols of gescheurde kniebanden, maar het kan ook ernstiger aflopen. Wil je niet met de eerste gipsvlucht naar huis, zorg dan dat je in een goede conditie bent.

2. Zorg dat je reisverzekering goed op orde is

Bij de meeste verzekeringen moet je de dekking voor wintersport extra meeverzekeren. Check daarom of je zelf voldoende verzekerd bent voor je op reis gaat. Als een helikopter je de piste af moet halen, wordt dat zonder wintersportdekking niet vergoed. Ook de kosten van het vervoer naar huis kunnen flink oplopen.

sunweb aanbiedingen

3. Après ski? Doe het rustig aan!

De uitspraak ‘geniet, maar drink met mate’ is zeker van toepassing op de wintersport. Zorg dat je niet zoveel alcohol drinkt, dat je de volgende dag niet fit op de piste kan verschijnen.

“The best skiër is the one having the most fun.”

4. Wees lief voor je ogen

Het is belangrijk om vanaf dag 1 je ogen te beschermen tegen UV-straling, door een skibril te dragen. De witte sneeuw weerkaatst het licht, waardoor de UV-straling tienmaal wordt versterkt. Dit kan leiden tot sneeuwblindheid (ontsteking aan het hoornvlies en oogbindvlies). Onherstelbare oogschade is vaak het gevolg. Een goede skibril:

  • is polariserend
  • sluit goed aan op het hoofd
  • is UV 400 gecertificeerd of voldoet aan de 100% UV-beschermingseis
  • is gemaakt van onbreekbaar polycarbonaat glas

Kies daarnaast voor de juiste beschermingsfactor. Skibrillen hebben namelijk vier categorieën. De eerste categorie is geschikt voor slechter weer, de skibril laat in dat geval bijna al het licht door. De laatste categorie is geschikt voor zonnig weer, in dat geval laat de skibril bijna geen licht door. Het is dus erg belangrijk dat u de juiste beschermingsfactor kiest. Categorie 2 en 3 worden het meeste gekozen omdat deze tussen de uiterste in liggen. Het beste is om altijd advies in te winnen bij een specialist voor skibrillen, deze zijn vaak bekend met de weersomstandigheden per gebied en kunnen een passend advies geven.

5. Kies de goede kleding

De perfecte outfit op de piste mag gezien worden én is comfortabel. In de bergen kan het weer razendsnel omslaan. Bereid je daarop voor door laagjes te dragen. Laagjes isoleren goed en je kunt nog iets uittrekken als het te warm wordt. Op je hoofd kun je het beste een skihelm dragen. Denk ook aan je handen. Waterdichte wanten bieden de beste bescherming tegen bevroren vingers.

Een trendy skibril maakt je outfit helemaal af. Er is een ruime keuze in hippe modellen, die voldoen aan de eisen die bij tip 4 worden genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *