Stedentrip New York

Rome was de hoofdstad van de klassieke wereld, New York is dat van de moderne tijd. A city that never sleeps. The big apple. New York is eigenlijk meer dan de som der delen en superlatieven komen te kort. U komt zowel gesloopt, als vol van energie terug uit deze stad: Gesloopt omdat het leven in New York op een onvoorstelbaar hoog tempo doorjakkerd. Vol energie omdat het tomeloze enthousiasme, de ondernemingsgeest en positivisme van de New Yorker zo aanstekelijk werkt.

aanbieding tui.nl

Citytrip New York

Bij een citytrip aan New York komen een heleboel dingen bekend voor. Dit komt omdat veel bezienswaardigheden zoals het Vrijheidsbeeld, de Brooklyn Bridge, Times Square, Madison Square Garden en het hoofdkwartier van de Verenigde Naties zo bekend zijn van televisie. Even tot rust komen kan in Central Park. New York heeft ook prachtige musea zoals het beroemde Guggenheim Museum.

New York is een stad waar veel migranten voor het eerst voet zette op Amerikaanse bodem. Met bevolking oorspronkelijk afkomstig uit 180 landen is het ook één grote multiculturele smeltkroes. De diversiteit in kunst, eten, uitgaansgelegenheden in de stad is enorm. Bezoek New York en laat u overdonderen.

sunweb aanbiedingen

Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge verbindt de wijk Brooklyn met het eiland Manhattan. De brug is in 1883 opgelevert naar ontwerp van de architecten John en Washington Roebling. De Brooklyn Bridge is een markant bouwwerk in het straatbeeld van New York en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de verdere ontwikkeling van Manhattan. Waar dit toe geleid heeft kunt u met eigen ogen aanschouwen tijdens een bezoek aan New York.

Het doel van de makers was naast een praktische brug te maken, maar ook een mooie. De brug was een absoluut meesterwerk in zijn tijd. Er zijn zowel klassieke bouwmethoden gebruikt zoals de stenen pijlers en moderne methoden zoals de dunnen kabels die het wegdek dragen. Ook vandaag de dag is de New Yorker terecht nog trots op de brug. Onlangs is het Brooklyn Bridge Park geopend. Het park is nog lang niet klaar, maar zal uiteindelijk zo’n 85 hectare gaan tellen. Vanuit het park heeft u een prachtig uitzicht op de brug.

Central Park

Manhatten is een van de grootste zakelijke centra van de wereld. En midden op dit eiland ligt een voor New Yorkers zeer belangrijk centrum van rust en vertier, Central Park. Niet minder dan 25 miljoen mensen bezoeken jaarlijks het 341 hectare grote park.

In het park zijn veel activiteiten te doen, variërend van schaatsen en roeien tot honkbal en wandelen. Het park is ook een rustplaats voor vogels en urban-vogelaars moeten daarom niet vergeten een verrekijker mee te nemen. Zelfs kunstliefhebbers kunnen hier terecht. Het Metropolitan Museum of Art ligt aan de oostkant van het park en behoort tot de belangrijkste kunstmusea ter wereld.

Guggenheim Museum

Het Guggenheim museum in New York is het eerste door Solomon R. Guggenheim opgerichte museum. Later volgde er musea in Venetie, Berlijn, Bilbao en Las Vegas. Niet alleen de collectie van het musuem is indrukwekkend, ook de architectuur van het gebouw is prachtig. In het museum zijn vooral werken uit moderne kunststromingen te zien.

In het indrukwekkende gebouw hangen onder andere werken uit het post-impressionisme, modernisme, expressionisme en surrealisme. Het museum toont beroemde werken van schilders als Karel Appel, Franz Marc, Fernand Léger en Picasso. Samen met het Metropolitan Museum of Art behoort het Guggenheim museum tot een must-see in New York.

Vrijheidsbeeld

Amerikanen kunnen zeuren over Fransen wat ze willen, maar ze hebben er onder andere het Vrijheidsbeeld aan te danken. Het Vrijheidsbeeld (Statue of Liberty) was namelijk een kado aan de Amerikanen toen dit land zijn honderd jarig bestaan vierde. Het beeld staat symboom voor een welkom. Deels omdat het beeld vlakbij Ellis Island (ook een bezoek waard) staat, de plek waar migranten in de Verenigde Staten arriveerden.

Het vrijheidsbeeld is mede ontwikkeld door de maker van de Eiffel toren, Gustave Eiffel. De zeven punten op de kroon symboliseren de zeven werelddelen. Vanaf Manhatten gaat een veerpond naar Liberty Island en Ellis Island. Het beeld is niet alleen van buiten te bezichtigen. Maar om toegang te krijgen tot het Vrijheidsbeeld heeft uw wel speciale toegang nodig. En die is niet gemakkelijk te verkrijgen.
Het op Manhatten gelegen Empire State Building in New York is na de Sears Towers in Chicago het hoogste gebouw van de Verenigde Staten. De wolkenkrabber is het resultaat van een competitie tussen de eigenaren van autofabrikanten Chrysler en de “winnaar” General Motors. Het 381 meter hoge gebouw was in 1931 na een bouwperiode van slecht 410 dagen afgerond.

Empire State Building

Op de 86ste verdieping is een observatorium vanwaar u een prachtig uitzicht over New York heeft. Bezoek het Empire State Building desgewenst ’s avonds én overdag. De stad ziet er namelijk in het daglicht als in het donker prachtig uit. Het is bovenin vrij winderig en koud. Trek daarom een warme jas aan.