Stedentrip Athene

Athene is de hoofdstad en tevens grootste stad van Griekenland. Het is zowel het politieke, culturele als economische centrum van het land. 30% Van de Grieken wonen in deze stad: ongeveer drie miljoen inwoners. De stad wordt veelvuldig bezocht door toeristen, mede door de bekende historische gebouwen. Het Parthenon is één van de bekendste gebouwen. Verder vind je er leuke winkels, vele restaurants en verschillende nachtclubs. Het kan aangeraden worden om op de eerste dag van een stedentrip al gelijk naar het Acropolis te gaan. Hier is heel veel te zien en absoluut de belangrijkste bezienswaardigheid van Athene. Het Acropolis niet ייn gebouw, maar een verzameling van tempels, theaters en monumenten. Ook is er tegenwoordig een museum.

aanbieding tui.nl

Klimaat Athene

Athene heeft een zeer wisselvallig klimaat. In de wintermaanden kan het de ene dag sneeuwen, terwijl het de andere dag weer boven 10 graden Celsius is. In de zomermaanden is het er over het algemeen wel erg heet. Doordat er relatief weinig wind door de stad komt, is het gevoelsmatig veel heter. De beste reistijd is daarom ook in de maanden mei, juni, september en oktober. Je vermijdt dan de hete maanden.

Geschiedenis Athene

De Acropolis was het eerste bewoonde deel van Athene. In ongeveer 3000 voor Christus vestigden zich hier mensen. Athene begon pas echt op een stad te lijken rond 1400 voor Christus, toen de Myceniërs een muur rond de stad bouwden. Athene werd een sterke stadstaat in de periode vanaf de zesde eeuw voor Christus tot de tweede eeuw voor Christus. Overal in de Griekse wereld kon de macht van Athene gevoeld worden. In het midden van de tweede eeuw voor Christus werd Athene door de Romeinen veroverd. Het varieerde natuurlijk van keizer tot keizer, maar veel Romeinse keizers waren ook grote liefhebbers van de Griekste cultuur. Toen het Romeinse keizerrijk werd opgesplitst in twee delen in 395, kwam Athene bij het Byzantijnse deel van het rijk. Dit duurde tot 1458, in dat jaar werd Athene door de Ottomanen ingenomen. In 1821 werden de Ottomanen uit Griekenland verjaagd. Tijdens de tweede wereldoorlog werd Athene door de Duitsers bezet. Na de tweede wereldoorlog waren er wel wat interne conflicten in Griekenland, maar de staat Griekenland bleef een geheel.

sunweb aanbiedingen

Bezienswaardigheden in Athene

De stad heeft verschillende leuke bezienswaardigheden die enorm veel toeristen trekken. De Parthenon is erg populair, maar ook de wijk Monastiraki wordt vaak bezocht.

Parthenon
Het Parthenon is een prachtige tempel die werd gebouwd als beschermgodin van de stad. Het gebouw is inmiddels duizenden jaren oud en verkeert nog in redelijke goede staat.

Monastiraki
Monastiraki (Nederlands: klein klooster) is een oude volkswijk waar elke zondag een rommelmarkt is. Ook zijn er talloze verschillende kleine winkeltjes waar je leuke souvenirs kunt kopen. Je kunt er onder andere sieraden, kleding, keramiek, antiek en meubels kopen. In de wijk vind je ook nog twee leuke bezienswaardigheden: de bibliotheek Hadrianus en de Tsiztaraki moskee.

Nationale Tuin
De Nationale Tuin van Griekenland is gevestigd in Athene. De tuin is ruim 15 hectare groot en bestaat uit onder andere een eendenvijver, een kleine dierentuin, een speeltuin voor kinderen én een botanisch museum.

Nationaal Archeologisch Museum
Het Nationaal Archeologisch Museum is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Griekse geschiedenis. Het museum heeft maar liefst 60 zalen met allerlei verschillende informatie over de geschiedenis van het land. Het museum is al geopend sinds 1889, mede dankzij een fonds van de Griekse regering.

Winkelen in Athene

Als je op zoekt bent naar typische Griekse souvenirtjes ben je vooral in Athene op het goede adres. Je vindt in de stad allerlei leuke winkeltjes. Vooral in Ermou, een wijk in de stad, vind je de betere winkels. Tsakalof is de duurste winkelstraat van het land en misschien wel van de wereld.

Vervoer

De luchthaven van Athene ligt ten oosten van de stad. Het is tevens ook het grootste vliegveld van het land. Enkele vliegtuigmaatschappijen die vanuit Nederland naar Athene vliegen zijn onder andere KLM, Transavia, Aegean Airlines, Olypmic Air en Ryanair. Eenmaal aangekomen kun je met de metro naar de stad reizen.

Het vervoer in de stad is prima geregeld. Je kunt gebruikmaken van het openbaar vervoer, zoals de bus of de metro én dat is allemaal goed geregeld. Tevens kun je gemakkelijk met de taxi reizen. Let dan van te voren even op het tariefbord dat je op het dashboard ziet liggen.

In drie tot vier uur vliegen ben je in het historische Athene, de stad die geschiedenis ademt. Op bepaalde plaatsen in deze stad lijkt het werkelijk of je jaren terug in de tijd wordt geslingerd en dat is de absolute charme van deze stad. De Griekse beschaving heeft veel waardevols achtergelaten en het is allemaal terug te vinden in Athene. Denk bijvoorbeeld aan de tempel op de Akropolis, welke je zeker zou moeten gaan bewonderen. Ben je toch meer van het uitgaansleven? Dan biedt Athene je ook tal van mogelijkheden.

Bezienswaardigheden van Athene

Athene is wereldwijd beroemd om de tafelberg Akropolis, met het Parthenon op de berg. Het Parthenon is de meest belangrijke tempel en wordt herkend aan de indrukwekkende en zeer opvallende zuilen. Samen vormen zij het symbool waar Athene voor staat. Uiteraard kun je direct genieten van een prachtig uitzicht als je op de berg staat. Er is nog een kleinere tempel in de stad te vinden die je ook zeker gezien moet hebben, de Theseion, welke te vinden is bij de Agora. Deze markt is zeer populair onder de toeristen.

Er zijn talloze kerken te vinden in Athene en ze zijn stuk voor stuk de moeite waard als je een stedentrip naar de stad maakt. Bezoek de Grieks-orthodoxe kerken, de Oost-Romeinse of Byzantijnse kerken en natuurlijk de Metropolis. Deze kathedraal stamt uit de twaalfde eeuw. Wil je de beelden van Demeter, Zeus, Persephone en Poseidon bewonderen? Dit kan in het Nationaal Archeologisch Museum in Athene. Dit museum behoort tot de meest belangrijke musea op het gebied van de oude Griekse beschaving en het oude Griekenland. Vanuit Athene kun je natuurlijk ook leuke uitstapjes maken naar de Griekse eilanden.

Stedentrip naar Athene

Athene is niet alleen de hoofdstad van Griekenland, maar ook met stipt de grootste. Maar liefst 35% van de bevolking van het land is woonachtig in deze stad. Athene is echt op de kaart gezet door de Olympische Spelen en terecht. De stad heeft ontzettend veel te bieden. Van heerlijk eten en drinken tot sfeervolle uitgaansgelegenheden en van drukke winkelcentra tot een rijke historie. Ga ook zeker een avondje naar de uitgaanswijk van Athene, Het Plaka, voor een onvergetelijke belevenis. Een stedentrip naar Athene is in alle opzichten zeer de moeite waard. Laat je verrassen door alles wat deze geweldige stad je te bieden heeft.