Roadtrip Kroatië – Routes en Tips

kroatie roadtrip

Een roadtrip door Kroatië is de leukste en beste manier om een land goed te leren kennen. Je bent niet afhankelijk van het openbaar vervoer of je zit niet aan één plek gekluisterd omdat je geen auto hebt. Vanuit Nederland is het goed te doen om met de auto naar Kroatië te reizen, maar je kunt er ook voor kiezen met een huurauto door het land te trekken en per vliegtuig naar Kroatië te reizen. Bijzondere cultuur, toeristische stadjes, waanzinnige nationale parken en mooie stranden. Deze route door leidt je door het hele land, van het noorden tot het zuiden. Of andersom.

Dubrovnik

De roadtrip start in het zuiden van het land. Vanaf Nederland ben je in ongeveer 2,5 uur in Dubrovnik. Besluit om de eerste paar dagen nog geen gebruik te maken van een huurauto, want er is genoeg te zien in de stad. Dubrovnik is een kleine havenstad omringd door stadsmuren. Bezoek de oude hoofdingang van de stad (Gradska Vata Pile), de huizen van de Patriciërs, het Franciscaner Klooster en de Onofrio fontein. Het water in deze fontein is afkomstig uit de bergen en is dus super schoon. Beklim de berg Srdj voor een prachtig uitzicht over Dubrovnik.

Eiland Brač

Vanuit het toeristische Dubrovnik vertrekken we naar het eiland Brač. Je kunt hier komen door bij Makarska de boot te pakken naar Brač. Op dit eiland kun je genieten van stranden met prachtige witte stenen. Je vindt hier het wereldberoemde strand Zlatni Rat. Het behoort tot de mooiste stranden van de wereld vanwege de bijzondere puntvorm van het strand.

Split

Vanuit het Brač vervolg je de roadtrip naar Split. Je kunt hier direct de boot nemen naar het vasteland. Deze stad is de tweede stad van Kroatië en ligt aan de kust. Je vindt er veel gebouwen in de Romeinse stijl. Split heeft ontzettend veel gezellige, smalle straatjes met leuke souvenirwinkeltjes en een heerlijke boulevard. Bezoek hier het Paleis van Dioclenatius, beklim de Marjan berg of de Bell Tower voor een prachtig uitzicht over de stad.

Šibenik

Vanuit Split gaat de roadtrip verder naar het eeuwenoude stadje Šibenik. Dit is de oudste stad in Kroatië aan de Adriatische kust die zelf gesticht is door de Kroaten. Bezoek hier de oude St. Jakob Kathedraal uit de 15e eeuw. Deze oude kathedraal staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In Šibenik vind je ook veel forten. Eén daarvan is de St. Nicola fort. Deze ligt in de zee, een stukje uit het oude centrum van Šibenik en is te bereiken via een lange voetgangersbrug over het water.

Nationaal Park Krka

Op ongeveer 20 minuten afstand rijden ligt Nationaal Park Krka. Je vindt hier ruige watervallen. De grootste en bekendste waterval is de Skradinski Buk. Neem je zwemspullen mee, want het is toegestaan om in een aantal wateren te zwemmen. Daarnaast kun je verschillende boottochten in het park maken. Je kunt zelfs per boot het park in vanwege de vele ingangen die het Nationaal Park heeft.

Bekijk ook
Rondreis Zuid-Afrika - Perfecte route & tips

Zadar

Zadar is een plaatsje dat niet zo bekend is onder de toeristen, of in ieder geval niet volloopt met een stroom toeristen. Je schijnt hier zelfs ‘s werelds meest mooie zonsondergang kunnen zien. Ook vind je in Zadar het grootste natuurlijke zeeorkest met een elektronisch lichtshow. Een hele gave ervaring! Bezoek de oude kerken, Romeinse ruïnes en het oude stadscentrum. Het centrum van Zadar kent invloeden uit het Rome, Venetië en Oostenrijk. Je kijkt er dus je ogen uit! Het oude centrum bereik je door een voetgangersbrug vanuit het vaste land.

Plitvice meren

Vanuit Zadar is het ruim één uur rijden naar de Plitvice meren. Sta vroeg op om één van de eersten te zijn. De Plitvice meren is een ontzettend populaire attractie onder toeristen, dus sta vroeg op of besluit tegen het einde van de middag een bezoek te brengen aan het park. De Plitvice meren liggen in het Nationaal Park de Plitvice meren. Je vindt hier enorm helder water, mooie watervallen en avontuurlijke wandelroutes. Tip: koop van tevoren online een ticket. Zonder ticket heb je geen toegang tot het park.

Zagreb

Hoewel Zagreb de hoofdstad is van Kroatië is het niet zo’n heel populaire stad. Des te meer reden om juist naar de stad af te reizen. Zagreb is de modernste stad die je tegen zult komen in Kroatië. Het is een kleine gezellige stad, die meer aanvoelt als een dorp. Bezoek het historisch centrum, één van de musea of de kortste kabelspoorweg ter wereld, namelijk Ilica. Deze vind je in het centrum vlakbij het Art Park. De prachtige kathedraal van Zagreb is ook zeker één van de hoogtepunten van de hoofdstad die je even gezien moet hebben.

Rovinj

De laatste stad tijdens deze roadtrip is Rovinj in Istrië. Het is een heerlijk, gezellig toeristisch stadje met veel kleurrijke gebouwen, smalle steegjes en straatjes. Het centrum is er autovrij dus je kunt er heerlijk over straat lopen. Loop langs de grote haven, beklim de kleine berg middenin het centrum om bij de St. Eufemija kerk te komen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de zee. In het oude centrum vind je veel leuke boetiekjes, chique strandbarretjes en hippe eettentjes. Zoek je liever een iets minder toeristische stad, dan is Poreč ook een super gezellig en leuke stad om te bezoeken. Het is vergelijkbaar met Rovinj, maar een stuk minder toeristisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *