Roadtrip Albanië, route en tips

rondreis albanie

Heb je al eens nagedacht over een roadtrip door één van de balkanlanden? De balkanlanden zijn prachtig en je vindt er veel ongerepte natuur. Een aanrader voor een korte roadtrip is absoluut Albanië. Het is een fantastisch land met prachtige natuur, blauwe zeeën, bergpassen, maar ook een heftige geschiedenis. Het land probeert zich steeds meer in te richten op toerisme, maar is (gelukkig) nog niet zo populair onder de toeristen. Des te meer reden om kennis te maken met het land. Wanneer je besluit naar Albanië gaan, is het zeker aan te raden om een roadtrip te maken. Ten eerste omdat de afstanden in het land goed te doen zijn en ten tweede omdat dat het echt waard is. Het verschil met het noorden en zuiden qua natuur is groot, maar ook het verschil tussen het oosten en westen is groot. Kortom een super veelzijdig land. We geven je graag tips over de beste route en tips voor jouw verblijf in het verrassende Albanië.

aanbieding tui.nl

Voordat je vertrekt

Je kunt ervoor kiezen om per auto of camper naar Albanië te reizen, maar dan ben je heel wat uurtjes onderweg dus de snelste manier om er te komen is per vliegtuig. Albanië kent één internationaal vliegveld en dat ligt net buiten de hoofdstad Tirana. De vliegreis duurt ongeveer 3 uur en is dus prima te doen. Om een rondreis door het land te kunnen maken, is het belangrijk om een auto te huren. Dit kun je van tevoren al regelen, maar ook ter plaatse. Handig is om dit thuis al te regelen, zodat je zeker bent van een auto. Als je de keuze hebt tussen een automaat of een schakelauto kies dan altijd voor een automaat. Albanië is een bergachtig land met soms flinke hoogteverschillen.

Ontdek Tirana

Het is leuk om door Tirana te wandelen en een bezoek te brengen aan Bunk’Art. Er zijn twee verschillende musea hiervan waarvan Bunk’Art 1 buiten het centrum ligt en Bunk’Art 2 in het centrum. In dit museum leer je veel over de, nog vrij recente, geschiedenis van het land en begrijp je meteen waarom je op verscheidene plekken in het land bunkers tegen zult komen. Bij Bunk’Art 2 vind je ook overheidsgebouwen die in kleurrijke toevoeging zijn aan de omgeving. Ook de kathedraal en moskee van Tirana zijn een bezoekje waard. Neem een kijkje in de Sky Tower (met ronddraaiende bar!) om de stad van bovenaf te bekijken. De buurt Blloku is erg gezellig om de dag af te sluiten met een hapje en een drankje.

sunweb aanbiedingen

Naar het noorden voor de natuur

Het noorden van Albanië staat bekend om haar bergen en de natuur. Als je houdt van prachtige wandelroutes dan is het zeker een aanrader om naar het noorden te reizen. Let er op dat de wegen in het noorden een stuk ‘ruiger’ zijn dan je in de rest van het land zult tegenkomen. Besluit om vanuit Shköder naar Komani te reizen en vanaf hier per boot naar Fierze te reizen. De auto kan op de boot. Alleen deze bootreis is het al meer dan waard. Ben je een echte wandelaar? Dan kun je vanuit Fierze verder reizen naar Valbona en een hike route maken vanuit Valbona naar Theth of andersom. Maak je alleen de boottocht naar Fierze en weer terug dan kom je ook al de meest adembenemende uitzichten tegen. Vanuit Fierze reis je weer terug richting de hoofdstad, maar besluit om te overnachten in Krüje. Dit kleine dorpje waant je echt in een totaal andere wereld. Geniet van het mooie uitzicht vanaf de berg en slenter over het typisch Albanese marktje. Lang hoef je hier niet te zijn, maar dit dorpje is te mooi om over te slaan.

Berat, Vlorë, Himarë, Sarandë en Ksamil

Het is tijd om een ander typisch Albanees stadje te bezoeken: Berat. De stad staat bekend om haar kleine witte huisjes. Het ligt tussen twee bergen geklemd en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Overnacht hier in één van de witte huisjes en beklim de berg naar het kasteel. Het is een klein stadje, maar het echt waard om te bezoeken. Van hieruit rijd je naar Vlorë of Himarë. Beide plaatsen liggen aan de kust. Vlorë is wat meer gericht op toeristen en in Himarë vind je, na de fantastische Llogara pas, een kleine kustplaats. Je kunt hier een aantal dagen tot rust komen en vervolgens het beste doorrijden naar Sarandë. Je merkt algauw dat je hier dicht tegen de Griekse grens aan zit, omdat dit plaatsje meer toeristen trekt. Vanuit Sarandë rijd je makkelijk naar Ksamil: een mooie kustplaats met een (wit) zandstrand en super blauwe zee.

Syri i Kaltër en Gjirokäster

Wanneer je doorreist door het land reis je eerst langs natuurfenomeen Syri i Kaltër, in het Engels ook wel “The Blue Eye”. Dit is een zoetwaterbron van minstens 50 meter diep waar mineraalwater naar boven komt. Een echte bezienswaardigheid. Rijd door en stop in Gjirokastër. Één van de oudste steden van het land. Beide bezienswaardigheden zijn binnen een halve dag goed te doen en dus makkelijk te combineren. Als je niet al te veel tijd hebt voor de rondreis kun je besluiten om de auto achter te laten in Sarandë (informeer naar deze mogelijkheid bij de autoverhuurder) en tijdens je verblijf in Sarandë uitstapjes te maken naar Ksamil, the blue eye en Gjirokastër. Per boot kun je naar het Griekse eiland Corfu reizen. Vanaf dit eiland kun je makkelijk terug naar huis vliegen en hoef je niet dezelfde weg terug naar Tirana te nemen.

Përmet en Pogradec aan het meer van Ohrid

Je kunt er ook voor kiezen verder het binnenland in te gaan en vanuit Gjirökaster (na een overnachting) door te reizen naar Permet. In Permet vind je het pure Albanese leven. Even buiten de stad vind je thermische zwavelhoudende bronnen van Llixhat e Benjes. Zeker een aanrader als je van de natuur houdt. Reis daarna door naar Pogradec: ook een klein stadje dat ligt aan het prachtige meer van Ohrid. Maak een mooie wandeltocht langs het meer en geniet van de prachtige omgeving. Vanuit Pogradec rijd je langzaam naar het startpunt van de rondreis: Tirana. Je kunt overwegen om nog een tussenstop te maken in het plaatsje Elbasan. Eenmaal terug sta je versteld van het (gelukkig) nog niet zo bekende prachtland. Het liefst raad je het land aan iedereen aan, maar misschien is het beter om het voor jezelf te houden ;). Meta omschrijving: Ontdek het nog niet zo toeristische Albanië in de Balkanlanden met een rondreis. Proef de Albanese cultuur in iedere stad en geniet van de mooie kustlijn!  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *