Vakantie Australië

Volgens de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, is het landschap gecreëerd door voorouders tijdens de “Droomtijd”. Dit zou weer terug te zien zijn in het landschap. De levenswijze van deze inheemse bewoners werd ingrijpend gewijzigd na de ontdekking door de Europeanen van het gebied. In 18de eeuw hadden de Engelsen een tekort aan celruimte voor gevangenen. In die tijd was het gebruikelijk dat voor relatief lichte vergrijpen de straf werd omgezet in een verbanning. Het nieuwe land was gelet op haar grote afstand van het Britse eiland een aangewezen plaats. De goudkoorts van halverwege de 19de eeuw zorgde voor een enorme toename van de bevolking. Het is dus zeker niet zo dat de huidige bewoners veelal afstammen van criminelen zoals wel eens wordt gesuggereerd.

aanbieding tui.nl

Great Barrier Reef

De toeristische parels van Australië zijn Ayers Rock, dat centraal in het land ligt, en het Great Barrier Reef, gelegen in het noordoosten voor de kust van Queensland. Ayers Rock is voor de lokale Aboriginals een heilige plaats van groot belang. In de taal van de inheemse bevolking heet deze kolossale, alleenstaande rots “Uluru”.

Het Great Barrier Reef wordt door velen beschouwd als het mooiste, grootste en meest gevarieerde koraalrif ter wereld met een uitbundige fauna waaronder zeeslangen, haaien, garnalen, krabben,schildpadden en vele exotisch (gekleurde) vissoorten.

sunweb aanbiedingen

Krokodillen, kangoeroes en koala beren zijn bijzondere dieren die in Australië nog in het wild voorkomen en voor de liefhebbers van wilde dieren een reden kunnen zijn om de ruige natuurgebieden van Australië te gaan ontdekken. Hoewel een dergelijke ontmoeting een absoluut hoogtepunt van de vakantie zal zijn kun je de dieren ook makkelijker opzoeken. Er zijn bijvoorbeeld parken waar je met Koala’s op de foto kan of waar je kangoeroes kunt aaien of voeren.

Treinreizen

Als je een kaart van Australië met spoorlijnen bekijkt dan denk je al gauw dat het niet veel voorstelt. De grote steden zijn nog net bereikbaar, in het oosten kun je “kleine” stukjes landinwaarts en je kunt van oost naar west en van zuid naar noord. Deze eerste blik vertekent uiteraard. De afstanden zijn enorm en de liefhebber van treinreizen en het echte Australische landschap zal zich geen moment vervelen.

De twee langste verbindingen zijn:
De “Indian Pacific” (4.352 km.) die van Sydney in het zuidoosten, via Adelaide centraal in het zuiden, naar Perth in het zuidwesten gaat.

Ghan treinreis
De “Ghan” (2.979 km.) die van Adelaide centraal in het zuiden, via Alice Springs in het centrum, naar Darwin centraal in het noorden gaat.

Bijna 500 kilometer lang reist de “Indian Pacific” door de absoluut desolate Nullarbor Plain aan de Australische Golf. Het woord Nullarbor is afgeleid uit het Latijn en staat voor “geen bomen”. De Blue Mountains met haar ravijnen, kliffen, rivieren en bossen vormen een compleet andere wereld waar de reiziger zijn ogen uit kan kijken.

De “Gahn” brengt je van het groene en vruchtbare zuiden dwars door het hart van Australië met haar dorre, woeste en rode landschap naar het tropische noorden waar een stukje paradijselijk Australië als beloning wacht.

Great Barrier Reef

Het “Great Barrier Reef” behoort samen met Ayers Rock tot de twee bekendste bezienswaardigheden van Australië. Met een lengte van circa 2.300 kilometer en een overvloed aan prachtige en kleurige koralen, riffen en exotische vissen en andere waterdieren.

Je kunt snorkelen, duiken of zelfs onder water gaan en toch droog blijven in een “semi-submersible (semi-onderzeeër). Aanschouw de pracht vanuit de lucht per vliegtuig of helikopter. Iedereen kan op zijn eigen manier genieten van dit unieke stuk natuur in de Grote Oceaan.

De honderden prachtige eilandjes, tropische stranden en zandbanken zorgen voor land onder de voeten temidden van de krachten van de oceaan. Hier kun je genieten van de bijzondere vegetatie of gewoon even bijkomen onder de Australische zon.