7 redenen voor een vakantie naar Georgië

georgie vakantie tips

Georgië, je hebt er vast al eens over gehoord, maar waar ligt het land eigenlijk? Het land ligt ten oosten van Turkije aan de Zwarte Zee en heeft als buurlanden: Rusland, Turkije, Azerbeidzjan en Armenië. Het ligt op ongeveer 4,5 uur vliegen van Nederland vandaan en dat maakt Georgië tot een prachtige reisbestemming, niet ver van huis. Het land staat bekend om haar ruige natuur, oude dorpjes en kloosters en super vriendelijke mensen. In het noorden vind je de hoge bergen, in het westen de Zwarte Zee en in het zuiden de woestijn. Hier komen 7 redenen om jou ervan te overtuigen direct een vliegticket naar Georgië te boeken:

1. Tbilisi, de hoofdstad

Deze stad kent meer dan 1,4 miljoen inwoners en is aan drie zijden omgeven door bergen. Je vindt er onder andere de Russische, Griekse, Armeense en Joodse cultuur. Tbilisi ligt aan de oevers van de rivier Mtkvari. Deze rivier zorgt er ook voor dat de stad in tweeën wordt gesplitst, maar door de zogenoemde Vredesbrug worden de twee delen met elkaar verbonden. Neem de kabelbaan voor een prachtig uitzicht over de hele stad of breng een bezoek aan de Turkse wijken.

2. Supra: een traditioneel Georgisch feest

Je kunt het land niet verlaten voordat je een Georgische supra hebt geprobeerd. Supra is een traditioneel Georgisch feest en is onderdeel van de Georgische sociale cultuur. De supra bestaat uit twee soorten: een feestelijke supra en een sombere supra die altijd na begrafenissen wordt gehouden. Zorg ervoor dat je een feestelijke supra meemaakt. Een supra is een ceremonie, met veel eten en drinken, die geleid wordt door een tafelheer (Tamada). Deze tafelheer is welbespraakt en brengt op een poëtische, humoristische wijze een toast uit op de zichtbare en onzichtbare (voorouders en afstammelingen) gasten.

3. Prachtige kerken op prachtige plekken

Georgië staat bekend om haar prachtige kerken verspreid over het hele land op de meest fantastische plekken. Maar je moet wel wat moeite doen om er te komen. Breng een bezoek aan de Bagratie-kathedraal in Kutaisi of de Svetitskhoveli-kathedraal in Mtskheta.

4. Bezoek de grotcomplexen

Georgië staat bekend om haar bijzondere grotsteden. Deze grotcomplexen werden vroeger gebruikt als kloosters of woningen. Je kunt deze grotten bezoeken. Een aanrader is om af te reizen naar Vardzia in het zuiden van Georgië. Binnenin de berg is een complete stad gebouwd met verborgen tunnels. De stad in de berg was dertien verdiepingen hoog en had meer dan 6000 kamers. Na een aardbeving brak een deel van de berg af waardoor de gangen van buitenaf zichtbaar werden. Deze gangen zijn nu nog steeds zichtbaar en echte must-see geworden in Georgië.

5. Georgië voor wijnliefhebbers

Als je houdt van wijn, ben je in Georgië in het juiste land. Georgië is namelijk één van de eerste wijnlanden ter wereld. Archeologen vonden hier namelijk de oudste resten van druivenpitten, van zo’n 8000 jaar geleden. Sindsdien is het onderdeel van de Georgische cultuur geworden. Verspreid over het hele land vind je in Georgië negen wijngebieden. Een eeuwenoude traditie is dat bijna elke man zijn eigen wijn kan maken voor eigen gebruik. Het is zeker leuk om één van deze wijngaarden eens te bezoeken. Bijvoorbeeld die van Kartlië in het midden van het land, vlakbij Tbilisi. Deze wijngaard is met name belangrijk voor de witte wijn in het land.

6. Zomerhoofdstad Batoemi

Deze stad ligt in het westen van het land aan de Zwarte Zee en is een toeristische stad. Dat kun je dan ook direct zijn aan de moderne gebouwen, strandtentjes, de vele restaurantjes en de wolkenkrabbers. Je kunt hier heerlijk vertoeven aan het kiezelstrand met de groene bergen op de achtergrond.

7. Ushguli

De dorp Ushguli staat bekend als hoogst bewoonde dorp van Europa. Het dorpje ligt op zo’n 2100 meter hoogte en heeft 200 inwoners. Ushguli is te vinden diep in het Kaukasus gebergte en ligt aan de voet van de Shkhara, welke bekend staat als de hoogste bergtop van Georgië. Er zijn nog zoveel redenen te bedenken om op vakantie te gaan naar Georgië, maar het wordt tijd dat je die redenen zelf gaat ontdekken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.