Bezienswaardigheden Cyprus

Cyprus kent vooral bezienswaardigheden uit de oudheid. Opgravingen van mozaïekvloeren, kerken, theaters, villa’s en andere archeologische vondsten. Geeft u hier niets om maar wilt u het toch gezien hebben, ga dan naar de opgravingen van Kourion, dan heeft u al veel van de sfeer opgesnoven. Wij volstaan verder met een paar highlights van Cyprus, aangezien het een enorme lijst zou worden en de liefhebber zich vast op een andere manier van informatie voorziet.

Opgravingen van Kourion
Kourion was een stadskoninkrijk en is vooral bekend door het prachtige Grieks-Romeinse theater en statige villa’s met indrukwekkende mozaïekvloeren en een vroegchristelijke basiliek.

Het Huis van Eustolios, dat bestaat uit een badcomplex en een aantal kamers met prachtige mozaïekvloeren uit de 5de eeuw, was ooit een privé Romeinse villa, voordat het een openbaar recreatiecentrum werd tijdens de vroegchristelijke periode.

Theater Kourion
Het theater van Kourion is oorspronkelijk gebouwd in de 2de eeuw voor Christus, nu gerestaureerd en wordt gebruikt voor muziek- en theatervoorstellingen. Het Huis van Achilles en het Huis van de Gladiatoren hebben ook mooie mozaïekvloeren. Het Nymphaeum, gewijd aan de waternimfen, is een elegant romeins bouwwerk.

Basiliek Kourion
De basiliek dateert uit de 5de eeuw en was waarschijnlijk de kathedraal van Kourion, met een doopkapel aan de noordelijke zijde. Het stadion uit de 2de eeuw ligt buiten Kourion, ongeveer een kilometer naar het westen, rechts van de weg naar Paphos. De tempel van Apollo Hylates is ook indrukwekkend en ligt ongeveer 2,5 kilometer ten westen van de oude stad.

Beeldentuin in Limassol
Iets luchtiger dan de bezienswaardigheden uit de oudheid is de beeldentuin in Limassol, die zeker een bezoek waard is als u in de buurt bent. De beeldentuin is gemakkelijk te vinden, direct aan zee, vlakbij de oude haven. De tuin in Limassol werd geopend door Zijne Excellentie de President van de Republiek Cyprus, Tassos Papadopoulos in 2003.

Petra Trou Romiou
Petra Trou Romiou is de Griekse naam voor de Rots van Aphrodite. Deze vindt u aan de zuidwestkust dicht bij Paphos. Dit is de geboorteplaats van Aphrodite, de godin van de schoonheid en liefde, en is een van de beroemdste bezienswaardigheden op Cyprus. In de Griekse mythologie wordt gezegd dat Aphrodite hier is “ontstaan” uit het schuim van de zee. U parkeert aan de overkant en gaat via een tunnel naar de rots.

Aphrodite’s baden
De baden van Aphrodite zijn dicht bij Polis en vindt u op de weg naar Latchi. Er is een parkeerplaats aan de overkant van de weg en er is een restaurant waar drankjes en maaltijden geserveerd worden. De eigenlijke baden zijn op ongeveer 100 meter afstand van de parkeerplaats.

Troodosgebergte
Het Troodos-gebergte strekt zich uit over het grootste deel van de westkant van het eiland en is een favoriete plek voor mensen om te bezoeken. Er zijn vele kerken in het Troodos-gebied en diverse ervan zijn opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst. In de winter kunt u skiën in de bergen en daarna zonnen op het strand in de dezelfde dag.

Nationaal Park Kaap Gkreko
Een gebied van verbazingwekkende natuurlijke schoonheid, bestaande uit dichte, groene bossen, ruisende watervallen en torenhoge kliffen. Nationaal Park Kaap Gkreko is een fantastische plek voor natuurliefhebbers, het wordt geroemd om zijn biodiversiteit. U kunt er vossen, vleermuizen, hagedissen en zelfs de beroemde Cypriotische moeflon tegenkomen. Verder groeien er meer dan dertig soorten zeldzame orchideeën, evenals krokussen en irissen. De natuurlijke brug vindt u ook in het nationale park.

De koningsgraven in Paphos
De Koningsgraven zijn een van de belangrijkste archeologische opgravingen op Cyprus en zijn opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst. Alhoewel de naam doet vermoeden dat hier koningen werden begraven, werden hier de edelen begraven. De naam Koningsgraven dankt het aan zijn immense grootte en schoonheid.

Opgravingen in Choirokoitia
De prehistorische opgravingen in Choirokoitia dateren uit de 6de eeuw vóór Christus en zijn opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Vlakbij staan vijf woningen, nagebouwd in de Neolithische stijl. Dezelfde bouwmethodes en materialen zijn gebruikt om u een beter beeld te geven van hoe het dorp in de oudheid was.

St. Paul’s Pilaar
St. Paul’s Pilaar is gelegen in Paphos. St. Paul’s pilaar is 5 minuten lopen van de Agia Solomoni catacomben. St. Paul zou zijn vastgebonden aan deze pilaar en kreeg 39 zweepslagen voor het prediken van het christendom. Op de achtergrond ziet u enkele van de overblijfselen van de vroegchristelijke basiliek en de gotische kerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *