Stedentrip Rabat

Rabat is de hoofdstad van Marokko en is gelegen in het westen van het land. Het ligt aan de Atlantische Oceaan op de linkeroever van het estuarium. De stad heeft een aantal leuke bezienswaardigheden en heeft zelfs een aantal genoteerd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Rabat telt ongeveer 1,6 miljoen inwoners en is daarmee de op één na grootste stad van Marokko.

Klimaat en beste reistijd

Rabat kenmerkt zich door warme zomers en zachte winters. De stad heeft daarmee een Middellandse Zeeklimaat. In de maanden juli en augustus is het er extreem warm: er valt weinig regen en de temperaturen lopen op tot 27 graden Celsius. Op extreme dagen passeert het gemakkelijk de 30 graden Celsius. In de maanden april tot en met juni is het weer gunstiger: er valt weinig regen en de temperaturen lopen op tot ongeveer 22 tot 24 graden Celsius. Je kunt dan het beste op vakantie of stedentrip naar Rabat.

Bezienswaardigheden in Rabat

Rabat heeft een aantal leuke bezienswaardigheden, waaronder de Hassantoren, het Archeologisch Museum en de Oudaïa Kasbah. De meeste bezienswaardigheden kun je prima te voet doen. Als alternatief kun je ook met de trein reizen. De bezienswaardigheden zitten vaak dichtbij treinstations.

De Hassantoren

De Hassantoren is de grote blikvanger van de stad. De toren maakt deel uit van de moskee van Almohadenvorst Yakoub el-Mansour. Wat vreemd is, is dat de moskee nooit voltooid is. In 1195 werd de bouw gestart en werd niet afgemaakt. In 1755 werd de moskee daarop vernield. De toren bleef echter wel staan. Destijds wilde men de grootste minaret ter wereld bouwen. Toen in 1199 de kalief Yaqub al-Mansur was overleden werd de bouw stilgelegd. Degene die financierde was namelijk overleden. De toren werd slechts 44 meter hoog, terwijl al-Mansur de toren 88 meter hoog wilde hebben. Je kunt de minaret ook bezoeken als niet-moslim. Je dient wel verzorgde kleding aan te hebben. Bedek je schouders en knieën en zorg dat je er vóór 14.00 bent. Daarna is het namelijk gesloten.

Archeologisch Museum

Op de Citadel heuvel staat het Archeologisch Museum. In dit museum vind je allerlei voorwerpen die tijdens opgravingen zijn gevonden in het land. Er werd onder andere metaal en glas gevonden, maar ook juwelen zijn verschillende keren gevonden onder de grond van Marokko. Tegenwoordig worden deze voorwerpen getoond in het museum.

Medina

Medina is de oude binnenstad van Rabat. Je vindt er een leuke markt, diverse winkeltjes en ook zijn hier mensen aan het werk op werkplaatsen. Je kunt er verschillende producten kopen, waaronder kruiden, lampen en meubels. Het is minder groot dan de medina in Marrakesh, maar het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Oudaïa Kasbah

De Oudaïa Kasbah is een kasbah dat bestaat uit hoge muren en een gebouw. Het werd ingezet om het gebied te verdedigen. Na de dood van leider Yaqub al-Mansur werd de kasbah echter destijds verlaten. De muren zijn nog vrijwel intact en verkeren in goede staat.

Pin It on Pinterest