Stedentrip Marrakesh

Marrakesh is een stad in het westen van Marokko. De stad heeft ongeveer 1,2 miljoen inwoners en is één van de vier koningssteden van het Noord-Afrikaanse land. Marrakesh heeft enkele bezienswaardigheden die genoteerd staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een vakantie of stedentrip is daarom ook zeker de moeite waard. Marrakesh kan overigens ook op twee andere manieren geschreven worden: Marrakech of Marrakesj.

Klimaat en beste reistijd

Marrakesh heeft een landklimaat. De stad kent hete dagen in de zomer en het weer in de winter is vrij constant. Alhoewel het in de zomer soms wel 36 graden Celsius wordt vriest het er ook wel eens: in de wintermaanden daalt de temperatuur ’s nachts soms tot het vriespunt. In de zomer komen soms zandstormen voor. Die worden veroorzaakt door de harde wind uit de Sahara. In de maanden juni tot en met augustus regent het niet of nauwelijks, maar het is er dan ook ontzettend warm. De beste reismaanden zijn daarom april, mei of oktober.

Bezienswaardigheden in Marrakesh

Marrakesh heeft verschillende leuke bezienswaardigheden, waaronder markten, pleinen en moskeeën. Ook het El-Badipaleis is een populaire attractie van de stad.

Medina

De Medina van Marrakesh bestaat uit verschillende kleine straatjes. Auto’s zijn er verboden, dus iedereen loopt, fietst of rijdt er op een brommer. Er zijn veel verkopers actief die je allerlei spullen proberen te verkopen. Kopen kan, maar je kunt ook prima afdingen. Je kunt er ook gewoon lekker op een terrasje gaan zitten en genieten van het uitzicht.

Souks

Souks zijn kleurrijke markten met onder meer tapijten, sjaals, kleding, keramiek en etenswaren. Vooral in en rondom Medina vind je veel van deze souks. De meest bezochte souks zijn Souk Ableuh en Soug Larzal.

Koutoubia Moskee

De Koutoubia Moskee is de grootste moskee van de stad. De minaret is 69 meter hoog. De bouw van de moskee werd in 1199 voltooid. Je mag de moskee helaas niet binnen. Het is officieel geen bezienswaardigheid voor toeristen. Er komen alleen moslims. Van buiten is het echter al een plaatje.

Jardin Majorelle

Als je even wilt ontsnappen van de drukte kun je naar de Jardin Majorelle gaan. De botanische tuin werd in 1924 ontworpen door de Fransman Jacques Majorelle. In 1949 werd het voor het eerst opengesteld voor het publiek. Er is een ook een klein museum gevestigd met onder andere islamitische kunst.

El-Badipaleis

Het El-Badipaleis is een authentiek paleis uit 1578. Het werd gebouwd door de toenmalige koning, Ahmad I Al-Mansur. Het paleis had destijds zo’n 360 kamers met een grote binnenplaats van 135 x 110 meter. Bijna 100 jaar later werd het paleis verwoest door Sultan Ismail Ibn Sharif. Enkele elementen werden gebruikt om zijn eigen paleis te decoreren. Er zijn nu alleen nog ruïnes over van het paleis: die zijn echter heel indrukwekkend en zeker de moeite waard.

De graven van Saadiërs

In het hart van de stad vind je de graven van Saadiërs. De Saadiërs zijn directe afstammelingen van de profeet Mohammed. Je vindt er zo’n 156 graven die hier sinds 1557 geborgen zijn.

Pin It on Pinterest